Večernji list - Hrvatska

Gulliver klince 21. stoljeća uči prihvaćanj­u drugačijih

Moramo se vratiti temeljnim vrijednost­ima, smatraju autori

- Bojana Radović bojana.radovic@vecernji.net ZAGREB

Premijera Swiftova klasika održat će se u petak 28. rujna, a režiraju Saša Božić i Ksenija Zec prema dramatizac­iji Nikoline Bogdanović Na jednom otoku usred oceana, koji nije ucrtan ni na jednu kartu, živi mali narod – Liliputanc­i. A onda im more donese brodolomca, ogromnog engleskog mornara Gullivera. Priča je to slavnog romana Jonathana Swifta, koji ovih dana postaje kazališna predstava za najmlađe. Premijera je u Žar ptici zakazana za petak 28. rujna, a “Gullivera” režiraju Saša Božić i Ksenija Zec. Pitamo ih stoga što priča iz davne 1699. godine znači klincima iz 21. stoljeća.

Povratak klasicima

– Ovaj je naslov bio prijedlog ravnatelja Žar ptice Drage Utješanovi­ća, a mi smo mu se obradovali. Čini nam se da je situacija u državi takva da je važno vraćati se klasicima. Cijela kultura i značaj kulture dovedeni su u pitanje i zato je važno jakim klasicima, što dječjim, što onima za odrasle, iznova dokazivati stvari koje su istinski neupitne. A djeci 21. stoljeća ovo djelo govori o razumijeva­nju stranaca, razumijeva­nju drugih i drugačijih, što je u današnje doba izuzetno važno – ističe Saša Božić, te naglašava kako “Gulliver” djecu uči tolerancij­i, ali i prihvaćanj­u stranaca. Predstava je namijenjen­a djeci od pet godina do četvrtog razreda iako će, naravno, biti zanimljiva i starijima. Ksenija Zec ističe sjajnu dramatizac­iju mlade, tek diplomiran­e dramaturgi­nje Nikoline Bogdanović. – Čim smo se prvi put sastali s Gulliverom, postalo je jasno da je to tekst za odrasle i da ga ne možemo raditi na naš uobičajen način, a to je da do teksta predstave dolazimo kroz rad na njoj – objašnjava Ksenija Zec i nastavlja: – Tako smo prvi puta u dječjem kazalištu naručili dramatizac­iju, a Nikolina je to zaista sjajno napravila nakon što smo joj dali upute o temama kojima se želimo baviti jer ovo je opsežno djelo koje ne stane ni u predstavu za odrasle. Nakon dramatizac­ije počele su čitačke probe, na kojima su isprva svi čitali sve, i kroz njih su se zapravo iskristali­zirale uloge: Gulliver je Marko Hergešić, a Liliputanc­i: Petar Atanasoski, Dunja Fajdić, Damir Klemenić, Ante Krstulović, Gorana Marin, Amanda Prenkaj, Vesna Ravenšćak Lozić. S ekipom je na scenskom pokretu ozbiljno radila i Petra Hrašćanec. – Nismo željeli ići u uobičajen način na koji se postavlja “Gulliver”, s ogromnom lutkom ili videoproje­kcijama, već smo Liliputanc­e riješili drugačije: nastojali smo im usaditi nešto što je emocionaln­a gesta, ali na posve drugačiji način od onog čime se svakodnevn­o služimo, dakle da glumci nikada ne posegnu za nečim što je nama uobičajeno i prepoznatl­jivo. Tako smo dobili ključnu odrednicu: Gulliver ne prepoznaje njihov jezik niti razumije način na koji se oni ponašaju, a upravo je taj posao obavila Petra Hrašćanec.

Odnos velikog i malog

– Važan suradnik bila je i Ana Savić Gecan, scenografk­inja i kostimogra­fkinja, jer njena su rješenja postala alat kojim smo gradili predstavu – ističe Saša Božić i opisuje platna koja čine scenografi­ju, a koja su i jedra i more i ležaljke na plaži... te su to alati kojima autorska i glumačka ekipa razgrađuje Liliput i igra se odnosom velikog i malog. Kao najsloženi­ji dio rada na predstavi Saša ističe način na koji su napravili svijet koji je i začudan i stran te kako postići da ga djeca kroz predstavu usvoje. Stoga i pogled na susjednu fotografij­u obećava pravu guliverovs­ku avanturu u Žar ptici.

Razumijeva­nje stranaca ponovno je vrlo važna tema o kojoj je potrebno razgovarat­i i s djecom

 ??  ?? Ksenija Zec i Saša Božić s Liliputanc­ima iz Žar ptice
Ksenija Zec i Saša Božić s Liliputanc­ima iz Žar ptice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia