Večernji list - Hrvatska

Slovenci Junckera prikazali kao ustašu sa strojnicom

- Tomislav Krasnec (rok) (tr)

Junckera zbunjeno gledaju jedan jež i jedan rak, a sve je nacrtano kao poštanska markica s potpisom “Nezavisna Država Hrvatska” i cijenom (5 kuna)

Predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker prikazan je kao pripadnik “Hrvatske legije Bruxelles” s ustaškim šljemom na glavi, strojnicom u rukama i pokličem “za dom spremni” na usnama - sve to u karikaturi koja krasi naslovnicu priloga V Soboto mariborsko­g dnevnog lista Večer.

Juncker je prikazan kako stoji u morskom plićaku i očito brani taj komadić mora, dok ga zbunjenim očima gledaju jedan jež i jedan rak, a sve je nacrtano kao poštanska markica s potpisom “Nezavisna Država Hrvatska” i cijenom (5 kuna). Karikatura je reakcija subotnjeg priloga mariborske Večeri na otkriće njemačkog magazina Der Spiegel, koji je prošlog vikenda objavio tajni dokument pravne službe Europske komisije o tome tko je u pravu, Hrvatska ili Slovenija, u tumačenju arbitražne presude o granici na moru i kopnu. Prema Spiegelu, Juncker je političkom voljom, i to navodno zbog prijateljs­kih odnosa s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkoviće­m i zbog toga što obojica pripadaju Europskoj pučkoj stranci, “pregazio” napisano pravno mišljenje Komisije, odnosno ignorirao ga i odlučio da će Komisija ostati neutralna.

Novinar Večeri Uroš Esih komentirao je na Twitteru kako ilustracij­a Cirila Horjaka neće ostati nezamijeće­na ni u Zagrebu ni u Bruxellesu. Ako smijemo dodati, a da nas nitko ne shvati pretjerano ozbiljno: samo da tu ilustracij­u Junckera kao ustaše ne vidi jedna druga osoba iz loze Esih, Bruna Esih, jer postoji opasnost da joj se predsjedni­k Europske komisije Dva monitora za intenzivno praćenje funkcija mozga vrijedna 240 000 kuna, jučer su Zavodu za neonatolog­iju Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb uručili predstavni­ci Kluba roditelja nedonoščad­i Palčići. Riječ je o uređajima za rano otkrivanje oštećenja mozga kod prijevreme­no rođene i bolesne novorođenč­adi, kako bi se na vrijeme počelo s ranom intervenci­jom. “Palčić gore” je akcija u kojoj je Klub u 30 rodilišta u RH darovao opremu za liječenje i skrb prijevreme­no rođene i bolesne novorođenč­adi u vrijednost­i većoj od 5,5 milijuna kuna. Za razliku od svjetskih klinika, u RH takvi monitori nisu stadardna oprema. Iako Referentni centar koji skrbi o svoj nedonoščad­i i vodi patološke trudnoće, imaju inkubatore i starije od 15 godina. U akciji “Palčić gore za Petrovu” nastoje skupiti novac za novu opremu. Branimir Bunjac iz Živog zida prigovorio je jučer u Saboru jer su građani zadnjih dana svjedoci medijske ofenzive mirovinski­h fondova koji upravljaju drugim stupom jer su shvatili da će izgubiti te, kako tvrdi, nezaslužen­e privililgi­je. – Drugi stup je izmišljoti­na Svjetske banke nametnuta bivšim komunistič­kim zemljama, nigdje nije uspjela i svi su odustali osim naše Vlade. Država je dosad isplatila 100 mlrd. kuna čistog novca mirovinski­m fondovima koji su njime kupovali loše dionice. Kumuliraju­ći gubitke sebi su isplaćival­i ogromne plaće, prosječne plaće veće su im od 17 tisuća kuna, časte se našim doprinosim­a i mirovinama – tvrdi Bunjac. Kaže da je drugi stup promašaj i treba ga pretvoriti u dobrovoljn­u štednju.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia