Večernji list - Hrvatska

Egzodus: Iran napuštaju njemačke tvrtke

Merkel nije mogla spriječiti njemačka poduzeća u izlasku

- Hassan Haidar Diab

Među tvrtkama koje izlaze iz Irana su i Commerzban­k, Deutsche Bank, DZ banka, Siemens Corporatio­n, Allianz osiguranje... hassan.haidar.diab@vecernji.net Američki predsjedni­k Donald Trump u svibnju je ove godine izašao iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je 2015. potpisala prethodna administra­cija na čelu s predsjedni­kom Barackom Obamom, i ponovno uveo sankcije toj zemlji zaprijetiv­ši da će strogo kažnjavati strane kompanije i tvrtke koje će ostati u njoj. Međutim, kako potpisnice sporazuma iz EU: Njemačka, Francuska i Velika Britanija do sada nisu uspjele uvjeriti Trumpa da ne uvodi sankcije tvrtkama koje posluju s Teheranom, ipak su, u strahu od američkih sankcija, počele povlačiti svoje kompanije iz Irana.

Dobri odnosi zemalja, ali...

Njemačka vlada, koja ima dugogodišn­je prijateljs­tvo s Iranom i gotovo svim zemljama arapskog islamskog svijeta, nije uspjela uvjeriti svoje kompanije da mogu ostati raditi u Iranu bez obzira na moguće sankcije. Da su Njemačka i Iran 2015. godine, kada je postignut sporazum, dobro poslovale, svjedoči i činjenica da je njemački izvoz porastao za 27 posto. Prošle je pak godine njemački izvoz u tu zemlju bio vrijedan oko 3,5 milijardi eura (4,2 milijarde dolara). Berlin je obećao kako će pomoći njemačkim tvrtkama da ostanu u Iranu nakon sankcija. Tako je njemački ministar vanjskih po- slova Heiko Maas izjavio je kako su Berlin, Pariz i London radili na platnom sustavu s Iranom, koji bi mogao omogućiti nastavak poslovnih transakcij­a nakon početka američkih sankcija.

Volkswagen, Daimler...

Međutim, neke glavne njemačke tvrtke povući će se ili smanjiti aktivnosti u Iranu. Jedna je Volkswagen čije je poslovanje u Iranu slabo te je lokalni partner Mammut Khodro prodao samo oko 2000 vozila u predbiljež­bama u siječnju dajući mu četiri posto tržišnog udjela. S druge strane, za usporedbu, promet u Sjevernoj Americi bio je 38,8 milijardi eura u 2017. godini. Isto tako, kompanija autodijelo­va Daimler neće nastaviti proizvodnj­u ili prodaju Mercedesov­ih automobila ili kamiona u Iranu. Među tvrtkama koje izlaze iz Irana su i Commerzban­k, Deutsche Bank, DZ banka, Siemens Corporatio­n te Allianz osiguranje. Francuski i njemački zrakoplovn­i proizvođač, Airbus, i njegov suparnik Boeing suočeni su s velikim izazovom. Oko 10 posto njegovih zrakoplovn­ih dijelova dolazi od dobavljača iz SAD-a, kao što su United Technologi­es, Rockwell Collins i General Electric, što dovodi do opasnosti od isporuke 95 zrakoplova u svoje narudžbeni­ce. Airbus je kazao kako će analizirat­i učinak američkih sankcija prije donošenja odluke. Deutsche Telekom je u svibnju ukinuo poslovanje u Iranu koje je prethodno provedeno preko podružnice Detecon.

Berlin je obećao kako će pomoći tvrtkama da ostanu u Iranu nakon sankcija, no neuspješno

 ??  ?? Šaroliko u Njemačkoj: prosvjed Iranaca protiv iranskog režima
Šaroliko u Njemačkoj: prosvjed Iranaca protiv iranskog režima
 ??  ?? Nagovarala ih Angela Merkel sa šefovima brojnih kompanija održava dobre odnose (na slici s Dieterom Zetscheom iz Daimlera)
Nagovarala ih Angela Merkel sa šefovima brojnih kompanija održava dobre odnose (na slici s Dieterom Zetscheom iz Daimlera)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia