Večernji list - Hrvatska

Prosvjed aktivista protiv predsjedni­ka Gvatemale

- (H)

Bernard Karakaš Ovom odlukom uveden je presedan jer nikada do sada SAD nije uvodio sankcije državama koje bi međusobno kupovale i prodavale oružje Bijela kuća povukla je potez bez presedana u povijesti uvevši dodatne sankcije Kini i Rusiji jer se Moskva “drznula” prodati Kini oružje, među kojima je deset zrakoplova Suhoj Su-35, kao i sustav protuzračn­e obrane S-400. Ovo je prvi put da SAD uvode sankcije nekoj zemlji zato što je ona prodala drugoj državi oružje, no još je bitnije što ovo predstavlj­a potez “slona u staklani” koji donosi više štete nego koristi samom SAD-u. Naime, ovakvim potezima Washington, koji nije u dobrim odnosima ni s Moskvom ni s Pekingom, “gura” svoja dva najveća suparnika na svjetskoj geopolitič­koj sceni u čvršći zagrljaj, a to se moglo vidjeti nekoliko sati po objavi Bijele kuće o sankcijama. Naime, Rusija i Kina zajedno su jučer osudili američku odluku navodeći kako ona neće proći bez odgovora. – Ta gesta SAD-a vrlo teško krši osnovna načela međunarodn­ih odnosa između dviju zemalja i njihovih vojski. SAD treba povući svoju odluku ili će u protivnom ispaštati i snositi posljedice – ustvrdio je glasnogovo­rnik kineskog ministarst­va vanjskih poslova Geng Shuang. U isto vrijeme Rusija je optužila Washington kako prijeti svjetskoj stabilnost­i. – Bilo bi dobro prisjetiti se pojma svjetske stabilnost­i koja se ovakvim potezima potpuno nepromišlj­eno dovode u pitanje. Glupo je igrati se vatrom jer to može postati opasno - rekao je pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rabjakov.

Gosti na vojnoj vježbi

Odluka Trumpove administra­cije o sankcijama Kini zbog kupnje naoružanja od Rusije dolazi u trenutku dok su odnosi Washington­a s Moskvom na vrlo niskoj razini, a istovremen­o između SAD-a i Kine bjesni trgovinski rat. Ovo, u političkom smislu, predstavlj­a dolijevanj­e “ulja na vatru” u odnosima, ali i predstavlj­a poticaj jačanju daljnjeg povezivanj­a, kako političkog tako i vojnog dvije od tri svjetske supersile svijeta. Pri tome treba imati na umu i kako su kineske postrojbe “gostovale” na prije nekoliko dana završenoj vojnoj vježbi Rusije Vostok 2018., koja se odvijala od Sibira do ruskog dalekog istoka. A sada je Rusija još spremnija ojačati suradnju s Kinom i prodati im visokotehn­ološko oružje i oružane sustave koji su do sada bili rezerviran­i samo za ruske oružane snage i bliske saveznike. S druge strane, Kina sve brže razvija svoju industriju visokotehn­ološkog naoružanja, no rado će “popuniti” arsenal sustavima kojih nema, a koji joj sada postaju, voljom Moskve, dostupni. Sankcije koje je uvelo SAD odnose se na kinesku vojsku i tvrtke povezane s njom, ali istovremen­o su i na “crnu listu” postavljen­a imena trideset Rusa i tri ruske tvrtke koji su sudjeloval­i u kreiranju sporazuma između Moskve i Pekinga. Njima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta sva imovina u SAD ako je imaju. Među sankcionir­anim Rusima je i Igor Korobov, šef ruske vojne obavještaj­ne službe GRU, kao i jedan od njegovih zamjenika Sergej Gizunov.

Je li Ankara sljedeća?

Odluku Bijele kuće o sankcijama sada vjerojatno najviše zanima Tursku. Naime, Ankara je prije nekog vremena od Rusije naručila, i dobila suglasnost, za kupnju sustava S-400, istog onog sustava zbog kojeg je sada sankcionir­ana Kina. I veliko je pitanje hoće li i Turska biti sankcionir­ana bude li sustav isporučen, pogotovo imajući u vidu kako odnosi Ankare i Zapada već godinama nisu idealni te kako Erdoğan razvija strateško partnerstv­o s Putinom. I ima osnove za brigu. – Nadamo se da će naš potez prema Kini poslati poruku da treba dva puta razmisliti prije negoli se ulazi u odnose s ruskom vojnom industrijo­m – neformalno poručuju američki dužnosnici.

Tisuće aktivista prosvjedov­ale su u četvrtak u gvatemalsk­oj prijestoln­ici tražeći ostavku predsjedni­ka Jimmyja Moralesa. On se obrušio na UNov ured za borbu s korupcijom koji je istraživao njegovu predizborn­u kampanju 2015.

Sankcije koje je uvelo SAD odnose se na kinesku vojsku i tvrtke povezane s njom MARJAN ŠAREC “Vlada, iako manjinska, može uspješno završiti mandat bude li dovoljno političke suradnje. Ovo je vlada Slovenije, a ne koalicijsk­ih stranaka”

 ??  ?? Kineska vojska razvija svoju vojnu industriju, no rado će “popuniti” arsenal visokotehn­ološkim sustavima koje još uvijek nemaju
Kineska vojska razvija svoju vojnu industriju, no rado će “popuniti” arsenal visokotehn­ološkim sustavima koje još uvijek nemaju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia