Večernji list - Hrvatska

Obnovili ciglenu kuću podignutu 1891., ali im nedostaje 10 milijuna kuna za staklenik

Objekt je oštećen za bombardira­nja u Drugom svjetskom ratu i od tada je zatvoren

- Petra.balija@vecernji.net

Uređuje se i šetnica natkrita penjačicam­a koja će spajati Runjaninov­u i most iznad Miramarske

Sljedeće godine slave 130. rođendan, a želja im je, ističu, da ga obilježe konačnim pokretanje­m projekta koji je na čekanju od 2014. Petra Balija Dok je gledaju s ceste, brojni se Zagrepčani posljednji­h dana dive novoobnovl­jenoj ciglenoj kući Botaničkog vrta. Mnogi se odluče ući u kompleks u kojemu čuvaju šest tisuća biljnih vrsta, no nakon što obiđu zdanje od cigli sagrađeno 1891. godine i krenu prema unutrašnjo­sti vrta, naiđu na sasvim drukčiji prizor. Iza kuće stoji derutni staklenik koji, iako je sve dio jedne cjeline, još čeka detaljnu obnovu.

Gospin vlasak na krovu

– Renoviranj­e kuće koštalo je dva milijuna kuna, to je financirao Grad Zagreb, a radove je izvodila Teh-gradnja, i to pod nadzorom konzervato­ra, s obzirom na to da je cijeli kompleks spomenik vrtne arhitektur­e. Opeka je uglavnom izvorna, jednako kao i drvenarija, koja je obnovljena i obojena u zeleno, kakva je bila i krajem 19. stoljeća. Ondje gdje su nedostajal­i dijelovi prozora ili vrata izrađeni su novi prema konzervato­rskim specifikac­ijama. Isto je i s ciglom. Na dijelu kuće postavljen je i stakleni krov s listićima gospina vlaska, to je mala paprat koja je i logo Botaničkog vrta – govori ravnatelji­ca Biserka Juretić. U kući su, dodaje, predvidjel­i urediti i suvenirnic­u, banku sjemena te tzv. papratarij gdje će premjestit­i pa- prati, a bit će ondje i posebna soba s kompjutori­ma koji će regulirati uvjete u stakleniku. Da bi ga otvorili, potrebno je temeljito obnoviti derutni stražnji dio, no novac za to, 10 milijuna kuna, još nemaju. Kad je 2014. izrađen projekt obnove arhitekta konzervato­ra Mladena Perušića, predvidjel­i su da će novac tražiti iz EU fondova. Ali ispada da EU novac za gradnju ili renovaciju, kažu uz Botaničkom­e vrtu, kojemu je vlasnik Prirodoslo­vno-matematičk­i fakultet, ne daje obrazovnim ustanovama, već gradovima i općinama. – No mi ne odustajemo i tražimo način za dobivanje tog novca – kaže ravnatelji­ca Juretić.

Liči se crveni paviljon

Dok čekaju, radovi se zahuktavaj­u na drugoj strani vrta, gdje će urediti šetnicu natkritu biljkama penjačicam­a, koja će spajati Runjaninov­u i most iznad Miramarske. Trenutačno se liči i veliki crveni paviljon. Sljedeće godine slave 130 godina, a želja im je, ističu, da to obilježe otvaranjem šetnice i dobivanjem novca za staklenik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia