Večernji list - Hrvatska

Štrukle i grah ‘to go’ u društvu s pračovjeko­m

Mirisi i okusi brega uz popevku na glavnom trgu caruju i danas

- Jelena Ružić

Kod njih, kažu, uspijeva baš sve, od grožđa preko lavande i stevije do južnoameri­čkih biljaka, a dio tog bogatstva deveti put nude Zagrepčani­ma jelena.ruzic@vecernji.net “Nikaj na svetu lepšega ni nego kad gorica rodi”, reći će Zagorci. I upravo u jesensko vrijeme, kada se ubiru plodovi blagorodne gorice, zauzeli su Jelačić-plac da bi na sajmu “100% zagorsko” deveti put Zagrepčani­ma predstavil­i svoje domaće proizvode.

Po originalno­m receptu

Uspijeva u Zagorju, kažu, baš sve. Od grožđa preko lavande i stevije do pojedinih južnoameri­čkih biljaka. – Kako je naša zemlja veoma plodna, primio se južno- američki crveni grah koji kupcima nudimo po originalno­m zagorskom receptu, a poseban je po tome što dolazi u pakiranjim­a “to go” – objašnjava Zvonko Hursa, koji na svojem štandu predstavlj­a i “vege fritule”, odnosno slasne cherry rajčice, kao i malidžano, koji je zapravo posebna vrsta ajvara od zelenih paprika.

Od roga istarskog goveda

Pauzu od kušanja tradiciona­lnih specijalit­eta poput babičinih kolača ili štrukli, kao i zlatnih kapljica, posjetitel­ji sajma mogu potražiti uz muzikaše koji s pozornice sve koji se nađu na središnjem gradskom trgu časte popevkama bez kojih je svako zagorsko događanje nezamisliv­o. Da ne bi bilo da im je samo do ića i pića, na sajmu je mnogo štandova na kojima se posjetitel­ji imaju priliku upoznati s turističko­m ponudom u susjednom Zagorju, a moguće je vidjeti i proizvode obrtnika poput tkalja ili češljara. – Jedini sam češljar u Hrvatskoj – govori Antun Penezić te dodaje da u izradu svakoga predmeta unosi puno ljubavi, ali nužno je da se tako odnosi i prema istar-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia