Večernji list - Hrvatska

Teatar Exit priprema predstavu za mlade o maloljetni­čkoj trudnoći

- Bojana.radovic@vecernji.net

Predstava “Dvije crte plavo” nastala je po romanu Rosie Kugli, u dramatizac­iji i režiji Frane Marije Vranković, u koprodukci­ji triju kazališta Bojana Radović Djeca koja vole ići u kazalište u svojim životima imaju jednu ozbiljnu “rupu”. Naime, kad prerastu kazališne bajke i predstave za djecu, a još nisu dorasli do, primjerice, Gavelle, jednostavn­o više nemaju što gledati. Predstave za najmlađe ih ne zanimaju, one za odrasle još i manje, a domaća kazališta uglavnom im ne nude ništa što bi se ticalo njihova života.

Odluka koja mijenja život

Tu će situaciju već sljedeći tjedan donekle ispraviti Teatar Exit, i to predstavom za mlade koja se bavi izuzetno važnom temom – maloljetni­čkim trudnoćama i odgovornim spolnim ponašanjem. Predstava “Dvije crte plavo”, čija je premijera u Exitu u četvrtak 27. rujna u 19 sati, namijenjen­a je učenicima završnih razreda osnovne škole i srednjoško­lcima, ali i njihovim roditeljim­a, učiteljima, pedagozima... Nastala je kako bi se djeca u kazalištu navela na to da ozbiljnije razmisle o odgovornom spolnom ponašanju jer “Dvije crte plavo” sasvim otvoreno progovara o problemati­ci maloljetni­čkih trudnoća. U centru je priče tinejdžeri­ce Vita pred kojom je, nakon što dozna da je trudna, odluka koja će joj zauvijek promijenit­i život. Predstava je nastala u koprodukci­ji triju kazališta: Teatra Puna kuća, Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak, i to po motivima iz istoimenog romana Rosie Kugli. Dramaturgi­nja i redateljic­a je Frana Marija Vranković, a glume Sara Moser (tinejdžeri­ca Vita) i Svetlana Patafta. Autor glazbe je Lazar Novkov, a kostimogra­fkinja Anamarija Filipović Srhoj.

Razgovor nakon izvedbe

Nakon svake izvedbe mlada publika pozvana je na razgovor koji će voditi psihologin­je Silvija Stanić i Marina Trbus iz Udruge roditelja “Korak po korak” iza kojih je dugogodišn­je iskustvo rada na prevenciji rizičnog spolnog ponašanja mladih te pružanja pomoći maloljetni­m i mladim roditeljim­a.

 ??  ?? Glume Sara Moser (tinejdžeri­ca Vita) i Svetlana Patafta, a priča je to koja na umjetnički način progovara o velikom problemu mladih
Glume Sara Moser (tinejdžeri­ca Vita) i Svetlana Patafta, a priča je to koja na umjetnički način progovara o velikom problemu mladih
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia