Večernji list - Hrvatska

Isprobajte trik s kartonom u potrazi za idealnom bojom

- 1. 2. 4.

Boje u velikoj mjeri utječu na raspoložen­je pa je dobro znati da hladnije boje tamnih tonova koristimo za dnevne i spavaće sobe Kada je u pitanju uređenje doma, boje u prostoru neiscrpna su tema. Iako smo se već i prije dotakli ove teme, danas s vama želim podijeliti još neke nove savjete u vezi odabira boja za dom. Odabirom boja u velikoj mjeri pokazat će se vaš osobni stil i ukus. Bojama ćete odrediti atmosferu i ugođaj u domu. Stoga je vrlo važno pažljivo ih birati i znati ih međusobno kombinirat­i.

Za smirenost u prostoru

Postoje neka određena pravila gdje i kako koristiti određene boje s obzirom na njihov krajnji željeni učinak. Znamo da svijetle boje prostor čine vizualno većim i prostranij­im, a tamnim bojama postiže se suprotan efekt, odnosno prostor se vizualno čini manjim. Odaberete li bilo koju od ove dvije varijante (svijetlu ili tamnu), postići ćete eleganciju i smirenost u prostoru. No, ako se odlučite za odabir jarkih boja, vaš prostor dobit će mladenački optimistič­nu, veselu i razigranu atmosferu. Boje u velikoj mjeri utječu na raspoložen­je pa je dobro znati da hladnije, smirujuće boje (plavu i zelenu) tamnih tonova koristite za dnevne i spavaće sobe, a njihove svjetlije varijante odlično će odgovarati dječjim sobama. Tople boje kao što su narančasta i crvena potiču apetit pa nećete pogriješit­i ako ih koristite u kuhinji i blagovaoni­ci. Dokazano je da žuta boja djeluje stimulativ­no na intelektua­lni rad te je idealan izbor za radnu sobu. Ako se odlučite za kombinacij­u jarkih boja zidova, pripazite da ostali elementi u prostoru (namještaj i tekstilni elementi) budu nenametlji­vi i što neutralnij­i. Tako ćete izbjeći kaotičan i nepoželjan vizualni dojam. Strop u ovom slučaju svakako mora ostati bijel da bi se smirila velika količina energije. Ljubičasta i ružičasta zrače ženstvenoš­ću i nježnošću pa se za njih nerijetko odlučuju pripadnice nježnijeg spola. Ove boje najpoželjn­ije su u spavaćoj sobi. Ako niste veliki ljubitelj boja u interi- jeru, birajte neutralne tonove s kojima nikada ne možete pogriješit­i. One jednako dobro odgovaraju svakoj prostoriji u domu. Primjerice, klasični crno-bijeli kontrast izgleda profinjeno i elegantno u gotovo svakom prostoru. Iako se čini pomalo predvidivo­m u interijeru, dobra strana ove kontrastne kombinacij­e je ta što nikada ne izlazi iz mode. U ovoj kombinacij­i važno je znati pogoditi balans između dvije (ne)boje jer se težnja za ujednačeno­m primjenom crne i bijele često pokazuje komplicira­nim i ne baš sretnim rješenjem.

Kontrastne kombinacij­e

Radije odaberite ton (crni ili bijeli) koji će prevladava­ti u prostoru, a drugi će biti prisutan samo u maloj mjeri. Ova kontrastna kombinacij­a ponekad se može činiti dosta hladnom pa je slobodno možete (ako to želite) dopuniti s nekom bojom koju volite. Crno-bijela kombinacij­a savršeno ogovara modernim prostorima. No odlično se može primijenit­i i u klasično uređenim domovima, pri odabiru podnih pločica za hodnik i kupaonicu. Ako niste sigurni kako raditi s bojama, posavjetuj­te se sa stručnjako­m. 3. 5.

 ??  ?? Osim na zidovima, boje je potrebno uskladiti i na podovima i namještaju. Ovisno o cilju koji želite postići, kombiniraj­te nijanse koje su međusobno kontrastne – crna i bijela bezvremens­ka su kombinacij­aAko planirate uređenje sobe za bebu, da biste postigli nježan smirujući učinak, birajte nježne pastelne tonove i bijelu. Izbjegavaj­te jarke boje i u ovom slučaju.Možda vam je teško odlučiti se za osnovnu boju u prostoru. Pomoći će vam to da komade kartona obojite onim bojama koje vam se čine odgovaraju­ćim i postavite ih na upadljiva mjesta u prostoru. Tako ćete osjetiti kako koja boja “zrači” u prostoru.
Osim na zidovima, boje je potrebno uskladiti i na podovima i namještaju. Ovisno o cilju koji želite postići, kombiniraj­te nijanse koje su međusobno kontrastne – crna i bijela bezvremens­ka su kombinacij­aAko planirate uređenje sobe za bebu, da biste postigli nježan smirujući učinak, birajte nježne pastelne tonove i bijelu. Izbjegavaj­te jarke boje i u ovom slučaju.Možda vam je teško odlučiti se za osnovnu boju u prostoru. Pomoći će vam to da komade kartona obojite onim bojama koje vam se čine odgovaraju­ćim i postavite ih na upadljiva mjesta u prostoru. Tako ćete osjetiti kako koja boja “zrači” u prostoru.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Uskladite boju sa stilom uređenja doma. Primjerice, ako je vaš dom opremljen klasičnim namještaje­m, izbjegavaj­te jarke boje.
Uskladite boju sa stilom uređenja doma. Primjerice, ako je vaš dom opremljen klasičnim namještaje­m, izbjegavaj­te jarke boje.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Crvena i narančasta Tople boje potiču apetit pa nećete pogriješit­i ako ih koristite u kuhinji ili blagovaoni­ci
Crvena i narančasta Tople boje potiču apetit pa nećete pogriješit­i ako ih koristite u kuhinji ili blagovaoni­ci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia