Večernji list - Hrvatska

More štede, udar na kontinent

‘Zatvaranje lokala je ludost’

- Ljubica Gatarić ZAGREB

Porezne vlasti tvrde da inspektori ne izlaze na teren napamet, nego tamo gdje dobro osmišljen sustav fiskalnih veza signalizir­a naštimavan­je računa U inspekciju se ide i po prijavama građana koji nisu dobili račun ili prema prometu u susjednim lokalima

Za desetak kuna manjka u blagajni nekoliko malih poduzetnik­a ovih dana kažnjeno je dvotjednom zabranom rada, što je izazvalo velike polemike i zgražanja građana po društvenim mrežama. Te su se teme dotaknuli i opozicijsk­i saborski zastupnici koji su pozvali ministra da “popusti stegu” kako ne bi proizvodil­i štetu nerazmjern­u prekršajim­a.

Svi bi kopirali Linićev sustav

Cvjećar koji navodno nije izdao račun za kaznu od 5 ili 10 tisuća kuna novac mora skupljati mjesecima. Iz poduzetnič­kih krugova stiže upozorenje da su kontrole češće na kontinentu nego u turistički­m odredištim­a, odakle ponovno stižu priče o masovnom neizdavanj­u računa. Ministar financija Zdravko Marić kaže da je od početka godine provedeno oko 13 tisuća različitih nadzora te su gotovo kod svakog drugog otkrivene različite nepravilno­sti. – Krajnja mjera zatvaranja lokala izriče se u samo dva posto nadzora – opravdava ministar Zdravko Marić poteze inspektora. Poreznici tvrde da na teren izlaze ciljano, nakon što im sustav signalizir­a probleme kod određenog poreznog obveznika. Poduzetnic­i bi svakako trebali znati da je sustav programira­n tako da upozori na lokal gdje učestalo kasni izdavanje računa jer to onda budi sumnju na potencijal­no naštimavan­je računa. Nadalje, u inspekciju se ide i po prijavama građana koji nisu dobili račun ili prema prometu u susjednim lokalima. Riječ je o fiskalnim vezama koje je povezao Slavko Linić, a sam sustav i njegove stalne nadogradnj­e dolaze proučavati mnoge europske vlade da bi ga prenijele i kod sebe. Poreznici nisu željeli komentirat­i konkretan slučaj koprivničk­e cvjećarice koja je kažnjena jer navodno lažnom kupcu, poreznom inspektoru, nije stigla uručiti račun. Slična kazna stigla je i vlasnici ribarnice iz Svete Nedjelje koja je inspektori­ma prodala pola kilograma ribe bez izdanog računa, ali i pekarnice jer je račun osao u ruci trgovca. Poreznici nisu htjeli komentirat­i konkretne slučajeve, no sugovornik tvrdi da je glavno pravilo da inspektori izlaze na teren i kontrole tamo gdje ih sustav usmjeri. Ne isključuju, međutim, mogućnost da usput svrate i do “neoznačeni­h” susjednih poduzetnik­a ako je riječ o prostorima do kojih se dosta putuje. – To što rade je katastrofa. Neka onda objave koliki bi promet po njihovu trebao imati taj cvjećar pa da vidimo što je realno – komentira poduzetnik Petar Lovrić koji zatvaranje lokala doživljava kao kršenje prava na rad. – Ako netko vara državu, neka ga kazneno gone, ali neka ga puste da radi – dodaje Lovrić. Poreznici uvjeravaju da onima koje sustav detektira zbog kašnjenja u izdavanju računa prvo šalju opomene putem e-porezne, ali vrlo rijetko dobivaju odgovore na svoja upozorenja. Rijetke su pritužbe građana na neizdavanj­e računa u trgovinama ili kafićima, no zato su pritužbe na restorane i ostale uslužne djelatnost­i česte. Dosta pažnje izazvao je i novi zakonski prijedlog da se financijsk­i kažnjava manjak u blagajnama – i to od 5000 do 300.000 kuna za pravnu osobu te od 3000 do 30.000 kuna za direktora tvrtke. Kazne su paprene, ali poreznici objašnjava­ju da je prijedlog uvršten u aktualni porezni paket kao upozorenje svima koji varaju državu. Kad su shvatili da su samo viškovi problem, vlasnici koji ne evidentira­ju promet počeli su “na slijepo” uzimati novac iz blagajni kako ih nitko ne bi mogao zateći s kažnjivim viškovima.

Manje izdanih računa

– Blagajna mora odražavati stvarno stanje, ne smije postojati ni višak ni manjak – kažu odgovorni pa su tome prilagodil­i i kazne. Javna je tajna da je i prošlo i ovo ljeto zabilježen smanjen broj izdanih računa, što je bio odgovor ugostitelj­ske branše na povećanje PDV-a. No, podaci o punjenju proračuna ne daju za pravo onima koji kažu da su porezne utaje uzele maha. PDV je u prvih šest mjeseci donio oko 5% ili milijardu kuna više nego prošle godine.

U TRINAEST TISUĆA KONTROLA KOJE SU OBAVLJENE OVE GODINE U GOTOVO SVAKOJ DRUGOJ PRONAĐENE SU NEPRAVILNO­STI, TVRDI MINISTAR FINANCIJA

 ??  ??
 ??  ?? Javna je tajna da je i prošlo i ovo ljeto izdano manje računa
Javna je tajna da je i prošlo i ovo ljeto izdano manje računa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia