Večernji list - Hrvatska

NA IZLOŽBI TITO, STEPINAC, NAZOR, MEŠTROVIĆ, ŠTAMPAR...

Egipatska kultura na područje Hrvatske stigla je u 1. tisućljeću prije Krista

- Maja Car ZAGREB

Izložba na dva kata Mimare, podijeljen­a je u 21 tematsku cjelinu i prati kompletan pregled egipatske prisutnost­i na hrvatskom prostoru S površinom od 1,001.450 četvornih kilometara Egipat je gotovo 18 puta veći od Hrvatske. Broji 68,360.000 stanovnika, što je oko 15 puta brojnije od stanovništ­va naše zemlje. Dataciju postanka država najbolje je ni ne dovoditi u vezu, a nemamo ni piramide, no jake veze između dviju zemalja ipak postoje. Upravo time bavi se izložba “Egipat u Hrvatskoj: hrvatska fascinacij­a starim Egiptom” doc. dr. sc. Mladena Tomorada. Proteže se na dva kata zagrebačke Mimare, podijeljen­a je u 21 tematsku cjelinu i prati kompletan pregled egipatske prisutnost­i na hrvatskom prostoru od prvog tisućljeća prije Krista do danas. Od arheološki­h artefakata poput novčića, posudica, amajlija ili kolekcije stakla, dokumentar­nih filmova snimljenih davne 1932. do prvih luksuznih putovanja bogatih Hrvata 20-ih godina prošlog stoljeća, Stepinčevi­h hodočašća, utjecaja Egipta na rad Ivana Meštrovića pa do Tita i Vladimira Nazora. – Prvo tisućljeće prije Krista počinje cijelu priču, a objedini- li smo ga kartom svih nalazišta egipatskih predmeta kod nas. Rani predmeti poput egipatskog novca ptolomejsk­ih vladara iz 2. st. pr. Kr. ovdje konkretno iz Like, uglavnom su nađeni na otocima, a donijeli su ih grčki trgovci. Dio je posvećen i širenju egipatskih kultova našim prostorima, čemu svjedoče skarabeji i figurice iz 1. st. pr. Kr. s Krka, štovani u pogrebnim običajima Egipćana. Stavljalo ih se po 400 u grobnice, a posao im je bio obavljati u zagrobnom životu sve u ime pokojnika. Iz tog drevnog doba izložena je i glava faraona srednjeg kraljevstv­a, ne zna se točno o kojem je vladaru riječ. Preddinast­ijski predmeti su i posudice iz 3500. pr. Kr., što je početak faraonskog razdoblja – govori Tomorad. Izloženi su svi predmeti iz Mimarine zbirke, stotinjak knjiga i rukopisa, mogu se pogledati četiri dokumentar­na filma. Onaj iz 1932. iz domaće produkcije prikazuje tadašnje putovanje jugoslaven­ske elite u Egipat, film iz 1938. privatnu zabavu tematike egiptomani­ja. Treći je iz 1968. o hrvatskoj tvrtki koja daje prijedlog kako sačuvati Abu Simbel te iz 2012. o istraživan­ju Haulikove mumije. Samo filmske građe ima u trajanju dva sata, a tu je i stotinjak stranica tekstova na panoima te slike iz 45 hrvatskih institucij­a. U pitanju je ekstremno poučna i zanimljiva izložba za koju valja izdvojiti vrijeme. – Zanimljiv dio je recimo iz kolekcije Sabine Kaštelanči­ć. Ona je učiteljica u školi i daljnji rod Vere i Ivana Meštrovića te posjeduje fotografij­e obitelji Meštrović koja je putovala Egiptom. One su izložene kao i primjeri egipatskog utjecaja na Meštroviće­v umjetnički rad u kojem u prikazu evanđelist­a egipatske bogove Horusa, Amona i Sekhmet komporira u likove Ivana, Mateja i Luke – kaže Tomorad.

Dioklecija­nove sfinge

Dio je posvećen i arhitektur­i koje je najznačajn­iji predstavni­k Dioklecija­nova palača s kamenim spomenicim­a, stupovima i 12 otkrivenih originalni­h sfingi, sumnja se da ih ima još, donesenih u Split iz Karnaka. Sfinge konkretno, nastale 1450. pr. Kr. k nama su donesene krajem 3. st. Posjetitel­ji će naučiti ponešto i o hrvatskom iseljeništ­vu i 4000 Hrvata koji su gradili Sueski kanal, a saznat će da je i kardinal Stepinac 1937. vodio hodočašće u svetu zemlju Egipat.

– Trajalo je oko mjesec dana, izradili smo i kartu tog hodočašća, a postojao je i film o tome, no vrpca je izgorjela 1996. – otkriva Tomorad pa nastavlja: I Vladimir Nazor 1935. putuje Egiptom i piše knjigu „Od Splita do piramida“. I ona je izložena. Rani novi vijek pak pokriven je zabilješka­ma prvog hrvatskog putopisca Jurja Rasinjanin­a koji je u 16. st. zarobljen u vrijeme turskih ratova i odveden u Konstantin­opol, nakon čega završi u Egiptu u službi jednog turskog kapetana. Opisao je i ocrtao tih svojih nekoliko egipatskih godina u dva rukopisa. Imamo i Jakova Šašela, Karlovčani­na koji 1863. piše rukopis o Egiptu, a tu su i njegove puške iz Karlovačko­g muzeja.

Nikad objavljeni rukopis

Isto tako, svi znaju za Andriju Štampara kao osobu koja se prva počela baviti javnim zdravstvom, no njegov prethodnik je Fran Gundrum Oriočanin koji je, osim liječnik, bio i javni donator, kolekciona­r i amaterski arheolog, amaterski povjesniča­r, književnik i autor rukopisa o Egiptu za kojeg do lani gotovo nitko nije znao da postoji. – Taj rukopis transkribi­rali smo i planiramo ga objaviti. Ima 450 stranica Gudrumovih putovanja po Egiptu. Zgodno je spomenuti da je on bio i najveći kolekciona­r Bana Jelačića i sve zbirke koje u Hrvatskoj postoje o banu Jelačiću su njegove i čuvaju se u Povijesnom muzeju. I općenito, osobe koje su donirale i egipatske predmete u 19. st bile su visoko obrazovani ljudi. Najveća egipatska zbirka u Hrvatsku došla je donacijama plemstva i ljudi koji su radili u Hrvatskom saboru 1867. Skupili su 7000 forinti – Drašković, Haulik, Strossmaye­r... kupili privatnu zbirku i donijeli je u Hrvatsku – kaže Tomorad. Zanimljiv izložak su i fotografij­e talijansko­g fotografa Antonija Beate. Danas jedna njegova fotografij­a na tržištu vrijedi oko četiri tisuće funti, a njegovih 37 fotografij­a Egipta u 19. st. godinama se čuva u Dubrovačko­m muzeju. Tu su i različite publikacij­e naših autora, više od 400 njih, koje se bave Egiptom, a dio je posvečen i Titu koji je 17 puta bio u Egiptu pa je fotografij­a na tu temu nabavljena iz Muzeja Jugoslavij­e. Izložba idealna za učenje kulminira digitalnom hrvatsko-engleskom bazom svih egipatskih predmeta hrvatskih institucij­a na kojoj je Tomorad počeo raditi 2003. godine, a koja se može pretraživa­ti u Mimari, ali i kod kuće. Sadrži preko četiri tisuće predmeta iz 43 institucij­e podijeljen­ih u 40 zbirki, opsežna je toliko da joj se klanjaju i europski stručnjaci egiptologi­je, a nalazi se na croato-aegyptica. starapovij­est.eu. Izložba u Mimari otvorena je do 14. listopada, a potom je u planu seljenje jednog njezina dijela po Hrvatskoj.

Meštrović je bio toliko obuzet Egiptom da je na tijela apostola stavljao glave egipatskih bogova Među 400 hrvatskih knjiga o Egiptu ističe se “Od Splita do piramida” Vladimira Nazora

 ??  ??
 ?? MUZEJ JUGOSLAVIJ­E ?? Josip Broz Tito i supruga Jovanka u opuštenom druženju ispred Abu Simbela 1962. godine
MUZEJ JUGOSLAVIJ­E Josip Broz Tito i supruga Jovanka u opuštenom druženju ispred Abu Simbela 1962. godine
 ??  ?? Pozivnica na predavanje o Egiptu u Društvu hrvatskih književnik­a 1903.
Pozivnica na predavanje o Egiptu u Društvu hrvatskih književnik­a 1903.
 ??  ?? Glava nepoznatog faraona, Egipat, Srednje kraljevstv­o (o. 2055.- o. 1650. g. pr. Kr.)
Glava nepoznatog faraona, Egipat, Srednje kraljevstv­o (o. 2055.- o. 1650. g. pr. Kr.)
 ??  ?? Figurica Ozirisa, Egipat, Treće međurazdob­lje (1069. – 664. g. pr. Kr.)
Figurica Ozirisa, Egipat, Treće međurazdob­lje (1069. – 664. g. pr. Kr.)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jakov Šašel o svojem je putovanju 1953. – 1954. godine objavio putopis prepun raskošnih crteža Egipta
Jakov Šašel o svojem je putovanju 1953. – 1954. godine objavio putopis prepun raskošnih crteža Egipta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia