Večernji list - Hrvatska

Sjajna igra modrih u Europskoj ligi

Dinamo je hit jer je trener Bjelica većinu novih igrača izabrao sam

- Robert Junaci

Dinamo je opet hit, pokazao je da može pobjeđivat­i velike, a kad se igra s puno želje, onda, kad postoji red, plave prati i prava atmosfera Nenad Bjelica nije spavao nakon pobjede protiv Fenerbahçe­a. No nije se žalio zbog toga, nije loše kad se ne spava zato što se pobijedilo. I to kako se pobijedilo, s 4:1 ispraćen je veliki turski klub koji je rezultatsk­i još dobro i prošao s obzirom na sjajnu igru Dinama i na prilike koje su plavi još imali. Pjevalo se dugo nakon utakmice oko Maksimira, navijačima kao da je bilo žao što je utakmica završila. To je doista bila plava rapsodija, briljantni dobro uštimani orkestar odsvirao je vrhunske nogometne arije. I nije bilo slabih mjesta u Dinamu, ali posebno valja pohvaliti dirigenta tog orkestra, trenera Nenada Bjelicu. Kad su pred sam kraj sezone odlučili smijeniti Nikolu Jurčevića, Zdravko Mamić nazvao je Bjelicu koji je malo prije toga dobio otkaz u Lech Poznanju. Tinjala je ta obostrana ljubav dugo, a onda je poziv stigao i Bjelica je odmah iz svog Klagenfurt­a krenuo u Zagreb. Ono što je Bjelici omogućilo da ovako dobro složi taj svoj orkestar jest i prilična samostalno­st. Iako su neki igrači dovedeni dok još Bjelica nije bio imenovan, većinu je on poželio, preporučio i na kraju doveo, a one koje je imao uštimao je do ovog savršenog izdanja kakvo smo vidjeli u četvrtak navečer u Maksimiru. Taj ‘Bjelica band’ nema velikih zvijezda, nekakvih virtuoza koji bi se izdvajali iz cjeline.

Naša zvijezda je momčad

– Naša zvijezda je momčad, svaki od ovih igrača koje vidite ovdje su zvijezde – kazao je Bjelica nakon te neprospava­ne noći. I to je istina, ali i to je zasluga trenera. Birao je igrače s karakterom, one koji će ginuti i raditi svih 90 minuta na utakmici, ali i na svakom treningu. I zato mu momčad izgleda ovako moćno. I zato nam je probudila maštu da se može nešto ove godine napraviti u Europi. Pa i konačno prezimiti, dočekati to europsko, toliko željeno proljeće. No tu ipak treba malo povući ručnu kočnicu, znao je Dinamo i prije dobro startati pa onda izletjeti iz tračnica.

– Važno je da smo pobijedili, pružili dobru partiju, da smo napravili dobru atmosferu na stadionu, da su navijači prepoznali pozitivnu energiju, da se dečki bore svih 90 minuta, da je svaki od njih svoj ego ostavio sa strane u službu momčadi. I mislim da se rezultati vide. Znam da je Dinamo nakon dobrih ulazaka u Europu znao padati i mi to želimo promijenit­i. Ovo je neki drugi, drukčiji Dinamo. Od početka ljeta radimo na tome da u kadru imamo 25-26 igrača i rasporedit ćemo snage. S 13-14 igrača teško je izgurati sezonu, a mi ove jeseni imamo 33 utakmice i nije lako držati koncentrac­iju. Zato puno rotiramo i, kad sam bio kritiziran, znao sam zašto to radim, pripremao sam momčad na ovu fazu u kojoj je teže. Doći će i teža faza jer će doći do zamora materijala nakon četiri-pet mjeseci. Ako rasporedim­o te minute, neće biti problem odigrati 33 utakmice. Igrao sam s Austrijom 35 utakmica u polusezoni, s manjim kadrom, i patili smo u prvenstvu, vjerujem da sada nećemo – komentirao je plavi trener. S ovom partijom pokazao je da zna što radi, a tijekom ovog ljeta navijači su prepoznali taj novi Dinamo i očito im se sviđa to što su vidjeli. Na Young Boyse došlo je gotovo 30.000 gledatelja, očekivali smo da će na Fenerbahçe biti blizu te brojke iako je Uefa tražila smanjenje kapaciteta za 20 posto iz sigurnosni­h razloga (derutnoga stadiona i tribina). No sad su plavi ispisali novu lijepu pozivnicu iako je teško očekivati da će stadion biti pun kad počnu kiše i zima, a Maksimir ima krov samo ako to snivate. No, pustimo sad te probleme, treba uživati u ovom trenutku i nadati se da ćemo i dalje gledati ovako dobar nogomet. Bjelica radi dobar posao i zato što ima dobru komunikaci­ju s igračima, ni kod jednoga, ako je i manje igrao, nismo vidjeli nezadovolj­stvo. Očito zna kako komunicira­ti s njima. Nije želio ili mogao odrediti koji je ključni trenutak bio da je momčad “kliknula”.

Dinamo je opet hit

– Dečki su shvatili da samo kao momčad mogu nešto napraviti, donedavno se puno toga rješavalo individual­no, ali u Europi se moraš braniti s 11 i napadati s 11 igrača. Ne znam što bi bio ključni trenutak, momčad stvaramo od utakmice do utakmice, dečki imaju jasna pravila ponašanja na terenu i izvan njega. Nisam ja nikakva babaroga, samo tražim da poštuju Dinamo, a da na terenu daju sve. Ne dajem im imperativ rezultata, nego imperativ da daju sve od sebe, a kad je tako, dođe i rezultat. Imamo neospornu kvalitetu igrača, a ja ih mogu napraviti boljima samo ako žele igrati momčadski i oni to u ovom trenutku rade – objasnio je Bjelica. Možda je jedan od važnijih poteza udaljavanj­e Jana Lecjaksa, taj potez pokazao je ostalima da s Bjelicom nema šale. I rezultat svega je ne samo pobjeda nad Fenerom nego i povratak dobre atmosfere oko kluba, povratak navijača na tribine. Dinamo je opet hit, na njemu je da to i ostane.

 ??  ??
 ??  ?? Plavi su protiv Fenerbahçe­a odigrali sjajnu utakmicu, pokazali su da su momčad koja može prezimiti u Europi prvi put nakon 1970. BJELIČIN ORKESTAR
Plavi su protiv Fenerbahçe­a odigrali sjajnu utakmicu, pokazali su da su momčad koja može prezimiti u Europi prvi put nakon 1970. BJELIČIN ORKESTAR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DANI OLMO
DANI OLMO

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia