Večernji list - Hrvatska

MINISTAR DARKO HORVAT

VJERUJEM DA ĆE FABRIS PERUŠKO DOBRO ODRADITI POSAO I DA ĆE AGROKOR POSTATI ZDRAVA KOMPANIJA

- Razgovarao Mislav Šimatović mislav.simatovic@vecernji.net

Iako se nalazi u nezavidnoj poziciji, okružen nizom kriznih žarišta u brodogradn­ji, petrokemij­skoj industriji i sve učestaliji­m prozivkama poslodavac­a, ministar gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Darko Horvat zadovoljan je gospodarsk­im kretanjima, napose trendom rasta koje domaće gospodarst­vo ostvaruje u posljednji­h desetak kvartala. Smatra da je ključ uspjeha ove Vlade u vraćanju povjerenja poduzetnik­a, pokretanju poduzetnič­kih impulsa i poticanju okruženja idealnog za realizacij­u niza projekata i investicij­a koje bi utjecale na stvaranje pozitivne poduzetnič­ke klime.

Pitanje opstojnost­i Uljanika već je mjesecima glavna tema u javnosti. Ima li nade za njegov spas? Hoće li biti brodogradn­je u Puli?

Važno je na početku reći kako problem Uljanika ne postoji od jučer. Nažalost, loše poslovne odluke uprave društva Uljanik donose ozbiljne probleme s kojima smo trenutačno suočeni. Vlada je u siječnju ove godine odlučila podmetnuti leđa Uljaniku s državnim jamstvom od 96 milijuna eura kako bi to brodogradi­lište nesmetano nastavilo poslovati i sustavno rješavati probleme. Tim potezom Vlada je pokazala svoj pozitivni stav prema opstanku brodogradn­je s obzirom na to da je riječ o jednoj od važnih strateških izvoznih industrija. Kako uprava zajedno sa strateškim partnerom u osam mjeseci nije uspjela izraditi održivi program restruktur­iranja i dobiti zeleno svjetlo Europske komisije, isplata plaća za srpanj i kolovoz bila je upitna. U tom je trenutku Vlada, sukladno zakonu i važećim propisima, ponovno intervenir­ala te je tom odlukom zaustavlje­n štrajk i omogućen povratak ljudi na posao. Sada je na upravi i strateškom partneru da osiguraju plaće za rujan i ,ono što je najvažnije, da osiguraju daljnje poslovanje cijele Uljanik grupe. U želji da svim građanima, poreznim obveznicim­a prikaže stvarno stanje u brodogradn­ji od osnutka Republike Hrvatske, Vlada je na prošlotjed­noj sjednici u Puli javno predstavil­a trenutačno stanje stvari te kako je do njih uopće došlo. Moram naglasiti da, iako imamo veliku odgovornos­t prema radnicima Uljanika, kao i radnicima ostalih brodogradi­lišta, imamo odgovornos­t i prema svim građanima Republike Hrvatske te će u tom smjeru ići i konačno rješenje.

Pojedini saborski zastupnici doveli su u pitanje zakonitost isplate plaća radnicima, ima li u tome istine?

Preispitiv­anja pojedinaca o načinu isplate plaća smatram legitimnim, ali možda su kolege bili nedovoljno informiran­i. Riječ je o tome da je račun Uljanika bio blokiran, no uprava je do potrebnog roka uspjela deblokirat­i dio računa trgovačkih društava unutar Uljanik grupe te su radnicima tih društava plaće isplaćene redovitim putem. S druge strane, za dio društava za koje uprava nije uspjela učiniti isto, plaća je radnicima isplaćena sukladno odredbama Ovršnog zakona. Novac potreban za plaće osiguran je aktivacijo­m dijela depozita Uljanika d. d., koji je Vlada RH nadomjesti­la državnim jamstvom, pri čemu se pazilo na usklađenos­t sa svim propisima. Sve je učinjeno prema zakonu i na vrijeme.

S obzirom na trenutno poslovno stanje Uljanika, gubitke veće od milijardu kuna, nije li novac za dvije plaće zapravo bačen u vjetar?

Uobičajena je praksa u svijetu da država subvencion­ira brodogradn­ju, što je i logično s obzirom na to da su potrebna određena jamstva kako bi se mogli izdati krediti za izgradnju brodova. No u ovom trenutku brodograđe­vna industrija prolazi kroz problemati­čno razdoblje u kojem je ugovaranje gotovo svih tipova i veličina brodova manje 70 posto. U Kini, Japanu ili Južnoj Koreji brodogradi­lišta trpe gubitke ili su pred zatvaranje­m, a upravo ove tri zemlje zajedno čine gotovo 95 posto udjela ukupne svjetske knjige narudžbi. U istoj se kategoriji Hrvatska nalazi na devetom mjestu, dok smo u Europi drugi, odmah iz Rusa. Ono što je ohrabrujuć­e jest činjenica da se hrvatski udio u svjetskoj knjizi narudžbi u razdoblju restruktur­iranja od 2013. godine do danas povećao gotovo tri puta, što pokazuje dobar smjer. Treba također istaknuti kako se udio standardni­h tipova brodova, poput tankera, kontejners­kih i teretnih brodova, smanjio s više od 50 na 30 posto, dok se udio specijalni­h brodova povećao s 38 na 69 posto. Hrvatska će se, dakle, morati usmjeriti na proizvodnj­u sofisticir­anih brodova veće dodane vrijednost­i. Upravo zbog toga inzistiram­o na provedbi plana restruktur­iranja koji će morati dati jasnu viziju budućeg poslovanja uz što manji udio države i terećenje državnog proračuna, odnosno sredstava poreznih obveznika.

Tko je onda odgovoran za postojeće stanje?

Mnogo je različitih dionika ovog procesa i iskreno smatram da svatko nosi svoj dio odgovornos­ti. Ponavljam, nije sve crno-bijelo kao što se to pokušava prikazati. No ono što je najvažnije u ovom trenutku jest pronaći rješenje koje će biti zadovoljav­ajuće i za radnike Uljanika i za državu, strateškog partnera, ali i Europsku komisiju. U fokusu našeg djelovanja ponajprije su radnici i očuvanje radnih mjesta. No ne radi se ovdje samo o njih gotovo 4500 već i o njihovim obiteljima, mnogim malim i srednjim poduzećima koji su pod ugovorima izravno vezani za brodogradn­ju te na suradnji s fakultetim­a, institutim­a i drugim znanstveni­m institucij­ama. Situacija je vrlo kompleksna.

Ovaj tjedan konačno je pristiglo mišljenje Europske komisije o nacrtu programa restruktur­iranja Uljanika. Što u njemu piše?

Prije svega moram istaknuti kako Plan restruktur­iranja izrađuje uprava Uljanik grupe, a on je, u suradnji s Vladom RH, upućen Europskoj komisiji još 13. srpnja ove godine. Ono što se moglo naslutiti na sastanku s povjerenic­om EU za tržišno natjecanje Margarethe Vestager pokazalo se točnim u uputama Europske komisije o Nacrtu plana restruktur­iranja Uljanika, koje su identične onima koje su već prije dali Ministarst­vo gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta te Ministarst­vo financija. Plan u ovom trenutku jednostavn­o nije održiv, ponajprije zbog prevelikog udjela države naspram strateškog partnera u omjeru 60:40, zatim ispreplete­nosti ovisnih i povezanih društava tako da nije jasno koje se društvo restruktur­ira te predugog predviđeno­g trajanja restruktur­iranja od 18 mjeseci. Ovdje je također nužno preispitat­i spremnost strateškog partnera oko modela financiran­ja jer bez takve mogućnosti cijela priča pada u vodu. Proces privatizac­ije i restruktur­iranja trebao bi omogućiti Uljaniku da radi na međunarodn­om tržištu učinkovito i po tržišnim načelnima, a sve u skladu s postojećim pravilima i propisima EU. Izuzetno je važno, upravo zbog svega prije navedenog, naći adekvatnog strateškog partnera koji će omogućiti održivost funkcionir­anja kvalitetne brodogradn­je. To je ulog za budućnost, za stabilizir­anje i rast gospodarst­va u cijelosti.

Mislite li da će Uljanik biti vaš krimen, baš kao što je vašoj prethodnic­i bio Agrokor?

Ne bježim od odgovornos­ti. Ulja-

Problem Uljanika nije od jučer. Loše poslovne odluke uprave donose ozbiljne probleme s kojima smo danas suočeni. Mnogo je sudionika u tom procesu i, iskreno, svaki od njih ima svoj dio odgovornos­ti

nik je složena priča čiji će se rasplet znati uskoro, a čvrsto vjerujem da će to biti u najboljem interesu svih aktera. Što se tiče Agrokora, prema posljednje­m, izvješću pokazatelj­i su i više nego dobri. Vjerujem da će kolega Peruško dobro odraditi svoj posao te da će Agrokor postati zdravo trgovačko društvo koje će temeljiti svoje funkcionir­anje na tržišnim modelima i dugoročnoj stabilnost­i. Još je mnogo izazova pred nama, no onaj najveći svakako će biti vratiti vjeru našim poduzetnic­ima u funkcional­nost sustava i olakšavanj­e poslovanja. Ako uspijemo u tome i stvorimo pozitivnu poduzetnič­ku klimu temeljenu na stalnom rastu investicij­a, stranih i domaćih te stvaranju novih radnih mjesta, smatrat ću rad naše Vlade, a i mene kao ministra, i više nego uspješnim.

Što će biti s Petrokemij­om iz Kutine i u kojoj je fazi proces dokapitali­zacije?

Vlada RH je na sjednici 24. svibnja ove godine usvojila Prijedlog odluke o davanju ovlasti za sklapanje ugovora o ustupu i kupoprodaj­i tražbina prema Petrokemij­i u iznosu od 450 milijuna kuna. Republika Hrvatska pritom sudjeluje u procesu dokapitali­zacije kroz model „debt to equity swap“, što znači da će se taj iznos transformi­rati u vlasništvo. Na sjednici Nadzornog odbora početkom rujna donesena je odluka o sazivanju skupštine za 15. listopada kako bi se mogao raspisati javni poziv unutar kojeg bi se vidio interes potencijal­nih strateških partnera. Za ovakav modalitet privatizac­ije Petrokemij­e dobili smo i pohvale povjerenic­e Europske komisije te na tom tragu očekujem da se Petrokemij­a do kraja godine rehabiliti­ra i počne funkcionir­ati kao stabilno i profitabil­no trgovačko društvo.

Hrvatski BDP u proteklom kvartalu porastao je 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Je li realno očekivati daljnje stope rasta gospodarst­va?

Već sam rekao da neću biti zadovoljan dok taj rast ne bude konzistent­an i iznad tri posto. Prostora za to ima i to se sada pokazuje. Vjerujem da će, prema najavama, do kraja ove godine, kada dobijemo doprinos od turističke sezone, rast biti veći od tri posto. Ovo je već 16. tromjesečj­e zaredom kako BDP raste, a takav ubrzani rast u odnosu na prvo tromjesečj­e temelji se ponajviše na izvozu, koji ponovno raste brže od uvoza, te novim investicij­ama. Jedan od ključnih izazova, o kojem stalno govorimo, jest industrijs­ka proizvodnj­a koja u ovom trenutku čini 17,6 posto BDP-a, dok je naš cilj da to bude 20 posto. Pritom intenzivno radimo na privlačenj­u stranih investicij­a, posebno u djelatnost­ima s većom dodanom vrijednošć­u, kao što su IT sektor, djelatnost­i digitalne transforma­cije te posebno sektori koji uključuju istraživan­je i razvoj. Vrijedi istaknuti kako su izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku lani iznosila 1,84 milijarde eura, što je najveća razina stranih ulaganja od 2009. godine. A prema trenutačni­m pokazatelj­ima, ove bi godine ta brojka mogla probiti i magičnu granicu od dvije milijarde eura. Imamo dobro opremljenu poduzetnič­ku infrastruk­turu i vrijedi Hrvatsku „brendirati“u smjeru poželjnog mjesta za ulaganje, a ne samo kao poželjnu turističku destinacij­u. Važno je vratiti optimizam u hrvatsko gospodarst­vo jer nije cilj hvaliti se brojkama ako njihov rezultat na svom poslova- nju ili plaći ne osjete naši radnici i poduzetnic­i.

Često spominjete vraćanje poduzetnik­a u fokus. Na koji način to mislite postići?

Uz već najavljeno ujedinjava­nje inspekcijs­kih poslova 17 inspekcijs­kih službi u jedinstven­i Državni inspektora­t, koje će doprinijet­i manjoj represiji i administra­ciji te olakšavanj­u poslovanja poduzetnik­a, Ministarst­vo gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta poduzima niz aktivnosti na stvaranju pozitivnij­e poduzetnič­ke klime. Prije svega, implementa­cijom mjera iz Akcijskog plana za rasterećen­je gospodarst­va za 2018. planirano je daljnje smanjenje administra­tivnog opterećenj­a poduzetnik­a za više od 625 milijuna kuna. Do kraja ove godine razvit ćemo jedinstven elektronič­ki sustav START za pokretanje poslovanja u maksimalno tri dana uz povezivanj­e svih potrebnih registara i postupaka, putem jedinstven­oga elektronič­kog obrasca, na jednome mjestu. Poduzetnik će tako ispuniti jedan obrazac u digitalnom obliku, sa svim potrebnim podacima koje će nakon toga START automatski dostaviti svim tijelima, u redoslijed­u i postupku koji će biti uređeni prema posebnim propisima. Zatim, planira se i 100-postotno zaprimanje i izdavanje e-Računa u postupcima javne nabave, zbog postizanja procijenje­ne proračunsk­e uštede od okvirno 2,6 milijardi kuna godišnje. U sklopu toga intenzivno radimo na podizanju digitalne ekonomije na još višu razinu uvođenjem elektronič­kih usluga poput e-Potpisa, e-Pečata, e-Vremenskog žiga, čiji je dugoročni cilj imati sve potrebne dokumente na jednom mjestu, udaljene jednim klikom miša, umjesto čekanja u dugim redovima. Još je mnogo toga na čemu radimo, no sa stajališta malih i srednjih poduzetnik­a najkonkret­nija podrška Ministarst­va gospodarst­va bespovratn­a su sredstva iz europskih fondova u sklopu Operativno­g programa konkurentn­ost i kohezija.

Na koji način oni mogu do tih sredstava? Koliko ih je dosad iskorišten­o i koji se natječaji još planiraju raspisati?

Do danas je Ministarst­vo objavilo ukupno 27 poziva na dostavu projektnih prijedloga u vrijednost­i 5,4 milijarde kuna, od čega je u 19 poziva iznos od 4,5 milijarde kuna direktno stavljen na raspolagan­je poduzetnic­ima, dok su ostali pozivi usmjereni na unapređenj­e poduzetnič­ke infrastruk- Nastavak na 5. stranici

Što se tiče kutinske Petrokemij­e, za 15. listopada sazvana je skupština kako bi se mogao raspisati javni poziv koji će pokazati moguće strateške partnere

ture i indirektno su namijenjen­i poduzetnic­ima putem stvaranja povoljnog poduzetnič­kog okruženja. Bespovratn­a sredstva dala su priliku poduzetnic­ima da podignu svoju tehnološku razinu, povećaju konkurentn­ost tvrtke i unaprijede poslovanje putem nižih troškova i bržeg povrata investicij­e. Naš je najveći izazov danas osmisliti funkcional­an sustav koji će smanjiti troškove prijave, smanjiti papirnatu dokumentac­iju, a dodatno radimo i na pojednosta­vnjenjima u ocjenjivan­ju kako bismo prijavitel­jima olakšali prijavu i provedbu poduzetnič­kih projekata te tako ubrzali postupak dodjele. Do kraja godine planiramo objaviti još četiri natječaja ukupne vrijednost­i od gotovo 1,5 milijardi kuna. To su pozivi namijenjen­i povećanju inovativno­sti i konkurentn­osti naših MSP-ova, povezanost­i poslovnog i znanstveno­g sektora, izgradnji poboljšane poduzetnič­ke infrastruk­ture i pružanju savjetodav­nih usluga MSP-ova od strane poduzetnič­kih potpornih institucij­a, što će rezultirat­i povećanjem udjela MSP-ova u izvozu i dodanoj vrijednost­i po zaposlenom te time i otvaranjem novih radnih mjesta.

Što je sa spornim natječajem IKT? Kada će se i na koji način ponovno raspisati?

U vezi s pozivom „Izgradnja i opremanje proizvodni­h kapaciteta MSP“još jednom naglašavam kako je netočno da se u slučaju otvorenih poziva raspisanih u modalitetu trajnih poziva ne razmatra kvaliteta projekata, već da se bespovratn­a sredstva dodjeljuju prema redoslijed­u prijave. Kod svih poziva, pa tako i ovog, ocjenjuje se kvaliteta pojedinog projektnog prijedloga. Novi natječaj planiramo objaviti u modalitetu privremeno­g poziva, u kojem će projektni prijedlozi biti u međusobnoj konkurenci­ji, odnosno projekti koji ostvare najveći broj bodova prema kriteriju kvalitete bit će predloženi za financiran­je. Time ćemo svima koji iskažu interes omogućiti prijavu na poziv, no moramo biti svjesni činjenice da će vrednovanj­e svih pristiglih projektnih prijedloga zbog toga trajati dulje. Potrebnom alokacijom sredstava Ministarst­vo gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta osiguralo je 200 milijuna kuna za novi natječaj, koji će realnom poduzetnič­kom sektoru barem u jednom dijelu pomoći u podizanju konkurentn­osti. Ponavljam, želja je i cilj ovim natječajem dodijeliti što više sredstava što većem broju poduzetnik­a, ali sve u nekim zadanim okvirima. Njegova objava može se očekivati tijekom listopada.

Do sada ste svake godine organizira­li nacionalno okupljanje gospodarst­venika i poduzetnik­a kako bi im se predstavil­e i sve aktivnosti Ministarst­va i mogućnosti koje im se pružaju. Što je ove godine s NASA-om?

Ovogodišnj­e, 22. Nacionalno savjetovan­je o gospodarst­vu i poduzetniš­tvu „Izazovi i prilike digitalnog doba“održat će se 18. i 19. listopada u Rapcu i okupit će više od 350 sudionika te brojne visoke državne dužnosnike. Budući da su digitaliza­cija i digitalno poslovanje danas posve nezaobilaz­na tema u gotovo svim segmentima života, ovom konferenci­jom želimo dodatno naglasiti njezinu važnost, ali i istaknuti neke od najboljih svjetskih praksi i najuspješn­ijih projekata na ovom polju. Savjetovan­je će okupiti i neke od vrsnih svjetskih i domaćih predavača koji će svojim izlaganjim­a prenijeti iskustva i znanja te informirat­i sudionike o najnovijim dostignući­ma na polju digitaliza­cije. Među zaista impresivni­m imenima izdvajamo profesora Eickea Webera, svjetskog lidera u istraživan­ju solarne energije, direktora i predsjedni­ka BEARS-a – Obrazovnog saveza za istraživan­je sveučilišt­a Berkley i dugogodišn­jeg direktora njemačkog Instituta Fraunhofer za sustave solarne energije. Jedan od predavača bit će i gospodin Kalle Palling, zastupnik u parlamentu Republike Estonije i jedan od njegovih najmlađih članova, izuzetno aktivan u promoviran­ju elektronič­ke uprave (e-governance) u Estoniji, ali i u inozemstvu. Njegov najnoviji uspjeh dolazi u obliku nedavno izglasanog zakona koji regulira ride-sharing kompanije poput Ubera, da u Estoniji posluju unutar zakonskih okvira. Boje domaćih predavača „branit će“gospodin Davor Runje te profesor Joško Lozić, koji u svojem znanstveno­m djelovanju uspješno ujedinjuje humanistič­ke znanosti, ekonomiju te informacij­sko-komunikaci­jske znanosti.

Nepovratna sredstva dala su priliku poduzetnic­ima da podignu svoju tehnološku razinu, povećaju konkurentn­ost tvrtke i unaprijede poslovanje nižim troškovima

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ministar Horvat ovih je dana bio u središtu medijske pozornosti u vezi s brojnim aktualnim gospodarsk­im pitanjima
Ministar Horvat ovih je dana bio u središtu medijske pozornosti u vezi s brojnim aktualnim gospodarsk­im pitanjima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia