Večernji list - Hrvatska

Uz Bellova 23 koša, Cedevita u polufinalu

- Drazen.brajdic@vecernji.net

nedavno nam je kazao da se osjeti razlika između euroligaša koji igraju lakše lige u odnosu na one koji moraju igrati španjolsku ili VTB ligu. – Nama su obveze sve bliže onima NBA ligi. Eto, moj CSKA je lani igrao 69 utakmica, a neki su igrali i po 77. Osim što ti je svaka euroligašk­a utakmica poput finala, sustav natjecanja u Euroligi nije fer jer nakon pune sezone i četvrtfina­la dočeka te Final Four što znači da te jedan slab dan ili jedna ozljeda mogu stajati konačnog uspjeha. Puno bi pravednije bilo da se polufinale i finale igraju na dvije ili tri pobjede. Na jednom takvom Final Fouru, u njegovu finalu (2016.), Itoudis je pobijedio svog učitelja i prijatelja Željka Obradovića. – Sa Željkom sam proveo 13 godina, nastupio na osam Final Foura i pet puta osvojio naslov prvaka Europe, i to je meni bilo neprocjenj­ivo iskustvo. Za to vrijeme imao sam ja tri jake ponude, no nisam se htio ranije osamostali­ti dok ne završim posao sa Željkom. Uostalom, mi smo i kumski vezani, on je meni bio vjenčani kum a i krsni je kum mom djetetu. Svoju trenersku karijeru, Itoudis je započeo u Zagrebu.

Učio jezik da prati predavanja

– Ja to zovem karmom jer u vrijeme kada nije bilo interneta, a to je 1987., ja sam tražio gdje ću studirati, a između Zagreba, Beograda i Novog Sada, ja sam izazvao Zagreb. Ponajprije zbog toga što je zagrebački KIF u to vrijeme bio možda i najugledni­ji fakultet sporta pored onoga u Kolnu, ali i zbog toga što je, zahvaljuju­ći te godine održanoj Univerzija­di, Zagreb u tom trenutku imao jako dobru infrastruk­turu. Bilo je to i vrijeme Draženove dominacije europskim parketima pa sa sam se odlučio za hrvatski glavni grad. Prvu godinu boravka u Zagrebu učio je jezik da bi mogao pratiti predavanja. – Tadašnji DIF završio sam u roku i diplomirao 1994., a u međuvremen­u samo radio u KK Mladost, u ženskom košarkaško­m klubu Lokomotiva pa u KK Zagreb. Vrlo bitan čovjek za njegov trenerski razvoj bio je Boško Božić Pepsi, vrlo poseban tip trenera i čovjeka. – Kada me Pepsi pozvao u svoj stožer ja sam vodio Zagrebove juniore i drugu momčad, a on je trebao svladati otpor svih onih koji nisu bili za to da se taj posao dodijeli mladom Grku koji ima 21 godinu. No, Pepsi je bio čovjek otvorena uma, imao je viziju, i on mi je dao slobodu da radim pa smo tako uveli i skautiranj­e koje tada nije bilo toliko prisutno. Taj posao sam radio tri godine, a kako sam ja radio i pojedinačn­e treninge, ja sam u tom klubu provodio i po osam sati dnevno. Družiti se pak svo to vrijeme s Pepsijem bilo je izvanredno iskustvo. Tim ga je više pogodila informacij­a da Košarkaško­g kluba Zagreb više nema: – Pogodila me informacij­a da je klub nestao. Pa ipak je to klub koji je izbacio igrače poput Sesara, Stojića, Tomića, Simona, Šarića, Hezonju... KK Zagreb je bio mali klub s puno šarma i nadam se da netko

vatru.• još uvijek može upaliti tu U posljednji­h šest minuta igre, Zagrepčani su prisilili Zadrane na čak osam izgubljeni­h lopti pa se iznenađenj­e nije dogodilo Dražen Brajdić Košarkaši Cedevite izborili su polufinale Superkupa ABA lige u Laktašima. U ogledu s drugim hrvatskim sudionikom turnira osmorice, branitelji naslova nadjačali su Zadar srezultato­m 85:77.

Bili su bolji

Zadrani su igrali bez dvojice važnih vanjskih igrača Brzoje i drugog Amerikanca Littlea, no zato je puno na sebe preuzimao razigravač Malcolm Grant (21 koš, 4 izgubljene lopte). Zagrepčani su i u drugoj (34:22) i u trećoj četvrtini (56:42) imali priliku prelomiti utakmicu, no baš tada bi zaigrali neodgovorn­o i dozvolili Zadranima da se vrate u igru, pa i da povedu tricama mlađahnog Tomasa (63:67). No, u posljednji­h šest minuta cedevitaši su prisilili Zadrane na čak osam izgubljeni­h lopti pa se iznenađenj­e ipak nije dogodilo, a nakon utakmice trener Sito Alonso apostrofir­ao je Tonija Perkovića za borbeni duh koji je unio s klupe u teškim trenucima. Koliko doista u ovom trenutku vrijede cedevitaši najbolje će se vidjeti u polufinaln­om ogledu s Crvenom Zvezdom koja je bila bolja od ljubljansk­e Olimpije sa 86:60 (20:28, 20:14, 20:9, 26:9).

Zvezda je ipak opasnija

Protiv Zadra trener Alonso jako je puno rotirao igrače (valjda je tražio najbolju kemiju na parketu), a u tome su prednjačil­i krilo James Bell (23 koša) te centri Stipanović

James Bell (23 koša) te centri Stipanović i Lima (po 14 koševa) bili su najučinkov­itiji

i Lima (po 14 koševa), dok su Cobbs i Magette upisali po sedam asistencij­a. No, za Crvenu Zvezdu će trebati puno više od viđenog. U drugom polufinalu igraju prvak Budućnost i Partizan.

 ??  ?? Andrija Stipanović bio je jedan od boljih igrača u Cedevitini­m redovima
Andrija Stipanović bio je jedan od boljih igrača u Cedevitini­m redovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia