Večernji list - Hrvatska

HNS traži glasanje o novom programu Vlade kako bi potvrdio stabilnu većinu u Saboru

Iako su osnivali izborni stožer, HNS-u se nipošto ne ide na izbore s teretom izborne prijevare za koju ih optužuju simpatizer­i

- Iva Boban Valečić ZAGREB

AKTUALNI PROGRAM VLADE DONESEN JE JOŠ U VRIJEME KADA JE PLENKOVIĆ ULAZIO U KOALICIJU S MOSTOM

Aktualni program donesen je još u vrijeme kada je Plenković kao mandatar ulazio u koaliciju s Mostom

Žele da premijer Andrej Plenković novi program predstavi istodobno s godišnjim izvješćem o radu Vlade, koje se očekuje tijekom listopada. Aktualni program Vlade donesen je još u vrijeme klada je Plenković kao mandatar ulazio u koaliciju s Mostom, a kao temeljni programski ciljevi istaknuti su stabilan i trajan gospodarsk­i rast, stvaranje novih i kvalitetni­h radnih mjesta, zaustavlja­nje iseljavanj­a i demografsk­a obnova te društvena pravednost i solidarnos­t.

Cilj je reforma obrazovanj­a

U HNS-u kao jedan od ključnih ciljeva ističu reformu obrazovanj­a, koja im je poslužila i kao glavni argument kada su odlučili ući u Plenkoviće­vu vladu pa bi se obrazovanj­e, pristane li HDZ na njihov plan donošenja novog programa, svakako našlo među prioriteti­ma za naredne dvije godine. Ipak, stranka ne inzistira toliko na promjeni prioriteta, koliko na tome da se potvrdi stabilna parlamenta­rna većina, kako bi prestalo svako daljnje zazivanje prijevreme­nih izbora.

Unatoč prognozama da bi zbog najave povratka Darka Milinovića u saborske klupe Plenkoviće­va većina mogla pasti na minimalnih 76 ruku, s početkom jesenskog zasjedanja ona se “podebljala” za dvije ruke bivših SDP-ovaca Zdravka Ronka i Milanke Opačić i HNS sada želi javnu i jasnu potvrdu novog stanja. Na spekulacij­e o prijevreme­nim izborima i oni su, doduše, reagirali osnivanjem izbornog stožera, no stranci se nipošto ne ide na izbore s teretom izborne prevare za koju ih zbog koaliranja s HDZ-om optužuju dojučerašn­ji simpatizer­i.

A najsnažnij­i argument protiv prijevreme­nih izbora bilo bi, smatraju, upravo novo prebrojava­nje većine. No izbjegavan­je izbora nije jedini cilj koji HNS time nastoji postići. Predsjedni­k stranke Ivan Vrdoljak jasno je prošlog tjedna poručio kako bi Vlada trebala osigurati “da ne bude više potencijal­nih ucjena pojedinih saborskih zastupnika, nego da jasno znamo što su ciljevi u sljedeće dvije godine“.

Slabljenje utjecaja

U HNS-u su očito svjesni da prelazak novih zastupnika u parlamenta­rnu većinu, osim što umanjuje šanse za nove izbore, u određenoj mjeri slabi i njihov utjecaj u takvoj koaliciji. Pogotovo kada se uzme u obzir da je dio zastupnika koji je u teškim situacijam­a podržao Vladu to naplatio beneficija­ma za svoje specifično biračko tijelo. Primjer je zakon kojim je Marin Škibola naplatio glas za Gordana Jandrokovi­ća na čelu Sabora. Uz to, zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić polako povećava svoj klub, koji s Ronkovim dolaskom sada broji osam zastupnika.

Iako je pitanje koliki je doista Bandićev utjecaj na te zastupnike i bi li ga podržali baš u svakoj akciji u parlamentu, činjenica je da je njegov klub brojčano jači od Kluba HNS-a, koji kao strateški HDZ-ov partner u Saboru broji svega pet ruku. HNS vjerojatno dobrim dijelom i zbog toga inzistira da se utvrde jasni ciljevi koje bi koalicijsk­a Vlada trebala ostvariti do kraja mandata, kako “ne bi bilo iskakanja“.

 ??  ?? Pristane li HDZ na donošenje novog programa, HNS-ov alibi za ulazak u većinu postao bi prioritet Vlade
Pristane li HDZ na donošenje novog programa, HNS-ov alibi za ulazak u većinu postao bi prioritet Vlade
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia