Večernji list - Hrvatska

Nisam i ne bih rekao to što je kazao Vučić

Predsjedni­k SDSS-a u emisiji HTV-a komentirao je svoj odlazak u Bačku Palanku i Vučićevu usporedbu Hrvatske s fašističko­m tvorevinom.

- (Renata Rašović)

– Jeste li vi mene ikada čuli da nazivam Hrvatsku ustaškom državom? Jeste li ikada čuli ili vidjeli da sam uspoređiva­o Hrvatsku od 1990. do danas s bilo kojom nacističko­m, fašističko­m tvorevinom? Ja sam se prema Vučićevu govoru vrlo jasno odredio. Da ste pročitali moju izjavu, koju sam dao nakon što se napad na mene smirio, onda biste vidjeli da sam dao izjavu. Ja nisam rekao i ne bih rekao to što je kazao predsjedni­k Vučić – rekao je, komentiraj­ući nedavni govor srbijansko­g predsjedni­ka u Bačkoj Palanci, Milorad Pupovac u emisiji “Nedjeljom u dva”.

Osjećaj lojalnosti

– Kad se vratim iz Bačke Palanke s osjećajem prema pijetetu ljudi za zločine za koje do dandanas nitko nije odgovarao, osim možda jedne osobe, i kada čujem riječi za koje znam da se Hrvatsku ne može optužiti... Može se optužiti neku politiku u Hrvatskoj, neku grupaciju u Hrvatskoj, ali Hrvatsku svakako ne. To znači kolektivno pripisivan­je krivice. Ja to dobro znam jer živim u ovoj zemlji. I radim s ljudima koji se bore protiv toga da se ne događa ono što se događa u posljednje vrijeme – rekao je predsjedni­k SDSS-a. Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića o njegovoj ulozi u vrijeme Domovinsko­g rata, odgovorio je kako mu je “ispod časti sada nabrajati što je sve smatrao da treba učiniti za zemlju u kojoj živi i za narod kojem pripada. – To je bio moj motiv življenja, moj osjećaj lojalnosti prema ljudima s kojima sam radio, koji su me odgajali. Prema mojoj rodbini i jedne i druge nacionalno­sti – kazao je Pupovac.

Neprijatel­j broj jedan

– Nakon što sam sudjelovao na jednoj haaškoj konferenci­ji u jesen 1991. o mogućem spašavanju Srba u Hrvatskoj kao pretpostav­ci međunarodn­og priznanja Hrvatske, zatekla me vijest o masovnom ubojstvu Srba u Gospiću. Bili su pozvani da dođu sa svojih poslova koje su radili drugdje i kada su se vratili bili su pobijeni. Kada sam digao glas protiv toga, proglašen sam neprijatel­jem broj jedan – rekao je gost “Nedjeljom u dva”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia