Večernji list - Hrvatska

Papa će zaređivati biskupe u Kini

Tamošnja je Crkva bila podijeljen­a na tajnu, koja je priznavala papu, i patriotsku, koja je surađivala s režimom. Vjernika prve bilo je 4 puta više

- Silvije Tomašević RIM

Kineska vlada bit će uključena u izbor biskupa, a odluku o tome koga treba zarediti ipak donosi papa Sveta Stolica i NR Kina potpisale su sporazum o načinu imenovanja biskupa kineskih katolika. Ured za tisak Svete Stolice priopćio je u subotu da je potpisan povijesni sporazum, ali njegov sadržaj nije objavljen. “U Pekingu je održan sastanak podtajnika Svete Stolice za odnose s državama mons. Antoinea Camilleria i zamjenika ministra vanjskih poslova NR Kine Wang Chaa, koji su šefovi vatikanske i kineske delegacije”, stoji u priopćenju Svete Stolice. Sporazum se odnosi na imenovanje biskupa, što je važno pitanje za život Crkve u Kini. Taj sporazum “nije kraj procesa, već njegov početak”, prokomenti­rao je potpisivan­je vatikansko-kineskog dogovora šef Ureda za tisak Svete Stolice Greg Burke i naglasio da je riječ “o dijalogu, pažljivom slušanju obje strane”, a cilj mu “nije politički, već pastoralni koji će omogućiti vjernicima da imaju biskupe koji su u zajednici s Rimom, ali istodobno priznati od strane kineskih vlasti”.

Zacjeljiva­nje rana

Od sada pa nadalje svi kineski biskupi bit će zaređivani u punoj zajednici s papom. Moći će se zacijeliti rane koje su nastale u kineskoj Crkvi od 1958. kada je počelo prisilno zaređivanj­e bez vatikansko­g konsenzusa. Kineska Crkva bila je podijeljen­a na tajnu vezanu uz Rim i onu koju je priznavao Peking. Sveta Stolica nije imala službene odnose s NR Kinom koju je 1949. proglasio Mao Ce Tung. Peking je 1958. osnovao Kinesku patriotsku crkvu, koja nije bila povezana s Rimom i samostalno je bez papinih dozvola zaređivala svećenike i biskupe. Peking je tražio da vjernici i Patriotska crkva ne priznaju primas papa. No, ta Crkva, koja je postala “tajvladati takvu situaciju i objediniti dvije crkve. Prema sporazumu, koji, ponovimo, nije objavljen, kandidate za biskupe trebale bi predlagati biskupije uključujuć­i i Patriotsku crkvu. Kineska vlada bi na taj način bila uključena u njihov izbor, a konačnu odluku o tome koga treba zarediti za biskupa ipak donosi papa.

Ima i protivnika sporazuma

Papa Franjo je odmah poslije potpisivan­ja vatikansko-kineskog sporazuma prihvatio u Rimsku katoličku crkvu osam biskupa Patriotske crkve. Tako su “prvi put svi biskupi u Kini u zajedništv­u s rimskim biskupom”, kazao je državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Dakako ima i onih koji se protive tom sporazumu, kako unutar kineskih vlasti tako i unutar Crkve. Umirovljen­i biskup Hong Konga kardinal Joseph Zen Ze-kiun kaže da je “Vatikan prodao Kinesku crkvu Pekingu” te da je “Franjo previše popustljiv jer ne poznaje situaciju”. Zapravo, pregovore su s Pekingom vodili i Franjini prethodnic­i, a posebno ubrzanje rješenju dao je 2007. dao papa Benedikt XVI.

 ??  ?? Papa Franjo zbog sporazuma se našao suočen i s kritikama, no pregovori su vođeni i ranije, a ubrzali su se u vrijeme Benedikta XVI.
Papa Franjo zbog sporazuma se našao suočen i s kritikama, no pregovori su vođeni i ranije, a ubrzali su se u vrijeme Benedikta XVI.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia