Večernji list - Hrvatska

Iran: vojnu paradu napali plaćenici SAD-a

Traju napetosti između Irana i SAD-a te Saudijske Arabije

- Hassan Haidar Diab

Iran je obećao uzvratiti onima koji su napali vojnu paradu u gradu Ahvazu što bi moglo dodatno podići tenzije u nestabilno­m dijelu svijeta hassan.haidar.diab@vecernji.net Sve te male plaćeničke zemlje, koje vidimo u regiji, podržava SAD koji ih i ohrabruje. Naš će odgovor biti žestok - zaprijetio je iranski predsjedni­k Hasan Rohani optuživši arapske separatist­e u Ahvazu da stoje iza subotnjeg napada na vojnu paradu koji je odnio najmanje 29 života. Među žrtvama su vojnici, žene i djeca, dok je ranjeno više desetaka osoba.

“Zavjera protiv Irana”

- Ne sumnjamo u identitet onih koji su ovo počinili, njihovu sku- pinu i njihove pomagače - kazao je Rohani prije polijetanj­a u New York gdje bi trebao sudjelovat­i na godišnjoj Općoj skupštini UN-a, dodajući kako su tijekom rata između Iraka i Irana (1980-1988.), “oni koji su uzrokovali ovu subotnju katastrofu podržavali agresore i počinili zločine”. Najveći autoritet, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei rekao je da je taj atentat “nastavak zavjere vlada regije, plaćenika Sjedinjeni­h Država koji pokušavaju sijati nesigurnos­t u našoj dragoj zemlji”. Napad je izveden u trenutku jakih napetosti između Irana i SAD-a te Saudijske Arabije. Donald Trump smatra da se iranski režim može rušiti samo revolucijo­m, nikakvom vojnom akcijom. Napad na Ahvaz saveznici SAD-a u regiji smatraju početkom revolucije. Odgovornos­t je preuzeo iranski, etnički arapski oporbeni pokret nazvan Nacionalni otpor Ahvaza. Čuvari revolucije, iranska ideološka vojska optužila je napadače za povezanost s arapskom separatist­ičkom skupinom koju podržava Saudijska Arabija.

Sunitski militanti

Napad na Ahvaz saveznici SAD-a u regiji smatraju početkom revolucije

Ahvaz, grad u kojem se napad dogodio, centar je naftom bogate provincije Kuzestan, u kojem većinu čini arapsko stanovništ­vo muslimansk­e sunitske vjere u većinski šijitskom Iranu. Za vrijeme rata s Irakom, odmah su dali potporu Saddamu Huseinu, a danas su mnogi pod utjecajem Saudijske Arabije i ostalih zemalja Zaljeva.

 ??  ?? Napad u Avhazu, u kojem žive suniti, šokirao je sudionike tamošnje parade
Napad u Avhazu, u kojem žive suniti, šokirao je sudionike tamošnje parade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia