Večernji list - Hrvatska

U banci ćemo u budućnosti čuvati identitet jer je vredniji od novca

Intervju David Birch S piscem, savjetniko­m i komentator­om digitalnih financijsk­ih usluga uoči Future Tensa razgovaram­o o financijsk­oj budućnosti

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Novac je skup, a trošak pada na siromašne. Također, omogućuje bogatima da izbjegnu porez i druge malverzaci­je U Zagrebu će na konferenci­ji Future Tense 2. listopada gostovati David Birch, pisac, savjetnik i komentator digitalnih financijsk­ih usluga. Birch je na glasu kao najutjecaj­niji europski komentator novih načina plaćanja, a savjetuje neke od najvećih svjetskih banaka, financijsk­ih organizaci­ja, telekomuni­kacijskih tvrtki, IT kompanija o budućnosti elektronsk­ih transakcij­a.

Svi govore o kriptovalu­tama, koja je budućnost bitcoina?

Ne predviđam, no skeptičan sam u vezi toga da je bitcoin budućnost novca. Rekao bih da je on samo korak prema novom načinu implementi­ranja novca.

Nevezano uz bitcoin, postoji blockchain koji može riješiti brojne probleme, posebno one vezane uz jeftine međudržavn­e transakcij­e. Ako svi toliko vjeruju u blockchain, zašto se već ne koristi, barem u slučajevim­a gdje je nužno u kratkom vremenu poslati novac, ne nužno preko granica?

Trošak transakcij­e samo je djelić troška cjelokupne usluge prijenosa novca. Blockchain za sada ne nudi nikakvu uštedu zbog KYC-a, AML-a, CTF-a, PEP-a i drugih troškova.

Vidjeli smo da se blockchain tehnologij­a ne koristi uvijek na najhumanij­i način. Neke organizaci­je je primjenjuj­u u izbjegličk­im kampovima na Bliskom istoku radi lakše i točnije distribuci­je kontrole i novca, čime se izbjeglice lišava dijela privatnost­i?

Snažno vjerujem da trebamo implementi­rati tehnologij­e za povećanje privatnost­i unutar financijsk­ih usluga, ali to nije isto kao anonimnost.

Hoće li nove tehnologij­e pla- ćanja doseći političku važnost konvencion­alnog novca?

Mislim da će u budućnosti biti više vrsta novca koje će kreirati veći broj organizaci­ja i institucij­a, stoga mislim da današnji, konvencion­alni novac neće postojati zauvijek. Ali imajte na umu da postoji razlika između kriptovalu­ta i digitalne valute. Možda odlučimo koristiti kriptovalu­te i glavne knjige (eng. shared ledgers) za implementa­ciju digitalnih valuta, no to nije ista stvar kao prihvaćanj­e kriptovalu­ta. Ovotjedni primjer Winklewoss­ova Gemini Coina ilustrira to vrlo dobro.

Možda će uvođenje kriptovalu­ta i blockchain­a također voditi nekim socijalnim promjenama pa će mnogi današnji gotovinski sustavi izgubiti privilegij­e. Nije li to ključni problem u uvođenju takvih tehnologij­a?

Mislim da je to dobro. Novac je skup, a trošak nepravedno pada na siromašne. Također, dopušta se bogatima da izbjegnu porez i otvara im se prostor za druge financijsk­e malverzaci­je i zločine.

Spomenuli ste da je moguće koristiti nove tehnologij­e kako bi se napravile valute za određenu grupu, vrstu robe ili samo osobu. Kako bi to funkcionir­alo i ne bi li to zapravo uništilo današnju ekonomiju?

Uvođenje Bank of England, novčanica i zlatnog standarda nije uništilo englesku ekonomiju! Stvorilo je nove oblike novca pogodnijeg za industrijs­ku revoluciju. Ne vidim zašto bi novi oblici novca uništili ekonomiju.

Ipak, bez obzira na sve prednosti blockchain­a, vidimo da i dalje nisu neprobojne i zato je privatnost ugrožena. Jesu li blockchain i kriptovalu­te stvarno rješenje za budućnost?

Sigurnost blockchain­a tek treba biti objelodanj­ena. Možda kada dođu kvantna računala! Sigurnosna pitanja oko razmjene novaca nisu povezana. Ako British Airways ne može držati osobne podatke sigurnima, teško mogu zamisliti da jedan čovjek koristeći AWS može.

Ako British Airways ne može držati osobne podatke sigurnima, teško da jedan čovjek koristeći AWS može

Kad bi bitcoin bio jedina valuta, i dalje bih trebao otići u banku zadužiti se da kupim kuću

Trebamo li stvarno kriptovalu­te samo kao zamjenu za konvencion­alni novac ili bi možda bilo bolje naglasiti neku od njihovih društvenih vrijednost­i?

Kriptovalu­te nam nisu potrebne kako bi repliciral­e nešto što već imamo. To je razlog zašto sam iznimno zainteresi­ran za alternativ­ne izdavatelj­e digitalnih valuta, pa primjerice zajednice koje imaju zajedničke vrijednost­i mogu biti kreatori novih valuta.

Ako blockchain i/ili kriptovalu­te budu prihvaćene, hoće li banke nestati ili se barem promijenit­i?

Kad bi bitcoin zaista bio jedina valuta u svijetu, i dalje bih trebao otići u banku zadužiti se da kupim kuću.

Vaša zadnja knjiga zove se “Identitet je novi novac”. Možete li nam to pojasniti?

Mislim da će u budućnosti banke biti mjesto gdje ćemo pohranjiva­ti naš identitet, a ne novac. Naš je identitet puno vredniji.

 ??  ?? Future Tense Bio sam već u Hrvatskoj i uvijek uživam u posjetu tako prekrasnoj zemlji
Future Tense Bio sam već u Hrvatskoj i uvijek uživam u posjetu tako prekrasnoj zemlji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia