Večernji list - Hrvatska

Među 20 pozornica obilje ića i pića

Unatoč naglom zahladnjen­ju, u prva dva dana “zagrebački Oktoberfes­t” posjetilo je gotovo pedest tisuća ljudi, a popilo se više od 28 tisuća litara piva

- Jelena.ruzic@vecernji.net Fiš-paprikaš lagano se krčka, a da je i on razlog dobre zabave potvrdili su dečki koji su ga probali Sudionici su se okušali u raznim disciplina­ma

Neki dolaze zbog glazbe, neki zbog klope, ali svi zbog dobre zabave kojoj svakako pridonosi činjenica da se Rujanfest vratio na Bundek Jelena Ružić Čak ni naglo zahladnjen­je nije spriječilo tisuće posjetitel­ja da uživaju u najvećem jesenskom festivalu u gradu koji se nakon sedam godina izbivanja, kažu posjetitel­ji, vratio doma na Bundek. Na Rujanfest neki dolaze zbog koncerata, neki zbog dobre klope i velikoga izbora piva i vina, ali svima je zajednički jedan razlog – dolazak zbog najbolje zabave u gradu.

Kakofonija daje posebnu čar

– Posljednji put bila sam na Rujanfestu prije sedam godina kad sam bila brucošica. Znam da sam se tada obradovala kao malo dijete kada sam u Zagrebu ugledala Slavonsku kuću u kojoj sam mogla osjetiti i okusiti svoj kraj. Sada sam tu zbog istoga razloga – rekla U organizaci­ji Konjičkoga kluba “Zelingrad” održana je konjička revija s više od stotinu sudionika i tisuću posjetitel­ja Konji, zaprežna kola, kočije i, naravno, jahači zauzeli su jučer ulice Svetoga Ivana Zeline na 3. Međunarodn­oj svetoivanj­skoj konjičkoj reviji. Više od stotinu sudionika ovogodišnj­e revije koji su dojahali iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz susjednih Slove- Bogat program je Ana Živković kojoj uz dobar fiš, kaže, nikakva hladnoća ne može smetati. Osim Slavonske kuće u kojoj dnevno “ode” stotinjak porcija njihova specijalit­eta šarana među rašljama, kao i pedesetak litara fiš-paprikaša, posjetitel­ji “zagrebačko­ga Oktoberfes­ta” mogli su, uz harmoniku i ćevape, uživati i u atmosferi Sarajavske kuće, kao i u drugim tematskim festivalsk­im restoranim­a. Dok se dobroj hrani na Rujanfestu vesele uglavnom nešto stariji, klincima najviše radosti donosi najveći zabavni park u Hrvatskoj koji se doselio na Bundek. Na stotine mališana stoje u redu čekajući da se provezu u ludim gusjenicam­a, da se okušaju u pilotiranj­u... Ovogodišnj­i Rujanfest krasi dvadesetak pozornica kako bi svatko mogao uživati u svojoj omiljenoj glazbi. Šetajući “ulicama” Rujanfesta među postavljen­im šatorima na jedno uho ulaze zvuci tamburica, na drugo električne gitare, ali posjetitel­jima upravo ta kakofonija daje poseban čar. – Super su mi ove manje pozornice jer dođu kao zagrijavan­je za glavni koncert. Osim toga, za nije, Bosne i Hercegovin­e, kao i Austrije, svečani mimohod kroz Sv. Ivana Zelinu započeli su u 10 sati nakon čega su sudjeloval­i u brojnim natjecanji­ma. Sudionici konjičke revije tako su odmjerili snage u natjecanju kočija i zaprega u dvije discipline: hladnokrvn­jaci i toplokrvnj­aci. Osim toga, jahači su imali priliku okušati se u nekoliko atraktivni­h disciplina: od igre spretnosti i brzine “Brzi i žestoki”, preko igara “Lov vještica”, “Tko prvi, njegova djevojka”, do timskih jednu noć dobijem nekoliko različitih svirki – rekao je jedan od posjetitel­ja.

Sprema se rušenje rekorda

Sudeći po brojkama koje su obilježile prvi vikend Rujanfesta, veliki povratak na Bundek mogao bi srušiti sve dosadašnje rekorde. – U prva dva dana posjetilo nas je 47.380 posjetitel­ja. Neovisno o vremenu, ove godine spremni smo na rušenje rekorda te vjerujemo da će nas posjetiti više od 150 tisuća ljudi – istaknuli su organizato­ri. Osim toga, iako Rujanfest primarno nije festival piva jer nudi velik izbor i vina i rakija, piće od hmelja pokazalo se najpopular­nijim. – U prva dva dana popijeno je više od 28 tisuća litara piva pa je moguće da će se do kraja festivala popiti i 140 hektolitar­a – kažu organizato­ri. igara “Mijenjam konja” te “Drveni konj”. S druge strane, više od tisuću posjetitel­ja koji su pokazali interes za ovu manifestac­iju mogli su uživati u prigodnom zabavnom programu i bogatoj gastronoms­koj ponudi. Tako je i ove godine organizato­r Konjički klub “Zelingrad” uz potporu Zagrebačke županije, Grada Sv. Ivana Zeline te Turističke zajednice Sv. Ivana Zeline pokazao kako je konjičkom revijom započeta tradicija koja će još dugo trajati.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia