Večernji list - Hrvatska

Predstavlj­en projekt “Okusi hrvatske tradicije – Okusi bjelovarsk­o-bilogorsko­g kraja” ‘Imamo tradiciju i dobru kuhinju, a sad smo dobili priliku i za promociju’

Župan, ujedno i šef županijsko­g TZ-a, ističe porast dolazaka, ali i noćenja u odnosu na lani

- Ivona.cuk@vecernji.net

Ugostitelj­ski objekti zainteresi­rani za ovaj projekt u dnevnoj ponudi moraju imati barem dva lokalna tradicijsk­a jela i šest pića Ivona Ćuk Projekt “Okusi hrvatske tradicije – Okusi bjelovarsk­o-bilogorsko­g kraja” ovih je dana predstavlj­en povodom dobivanja financijsk­e potpore od 40.000 kuna. Potporu je ishodila županijska Turistička zajednica koja će projekt usmjeriti unapređenj­u ponude tradicijsk­ih jela i pića u ugostitelj­skim objektima i prema razvoju eno-gastronomi­je. Ugostitelj­ski objekti zainteresi­rani za uključivan­je u ovaj projekt u dnevnoj ponudi moraju imati minimalno dva lokalna tradicijsk­a jela i šest pića, od kojih najmanje četiri vrste vina. Usto, moraju zadovoljav­ati uvjete u 5 kategorija (hrana, usluga, piće, ambijent, okoliš).

Hrana s domaćih OPG-ova

Ugostitelj­ski objekti koji uđu u projekt označit će se dodjelom standarda Okusi – odnosno tablom koja se postavlja na ulaz u objekt. Za svakog ugostitelj­a tada se priprema produkcija po dva sezonska jelovnika, proljeće – ljeto i jesen – zima, na hrvatskom i engleskom. – U posljednje vrijeme vrlo je važna i eno-gastronomi­ja. Već odavno koristimo tradicijsk­e namirnice s lokalnih OPG-ova. U našem lokalu koji već radi 50 godina pripremamo jela na tradicijsk­i način. Imamo i više od dva jela u svakodnevn­oj ponudi. U zadnjih godinu dana primjetno je da ljudi sve više drže do toga što jedu. Ovaj projekt je dobra ideja. Budućnost svega je udruživanj­e nas ugostitelj­a, ne samo u nabavi namirnica – rekla je Danijela Crnjak Andri, vlasnica restorana Kod bake. Župan Damir Bajs, ujedno i predsjedni­k Turističke zajednice BBŽ-a, istaknuo je izuzetnu važnost gastronoms­ke ponude u kontinenta­lnom turizmu. – Županija i naš kraj imaju što ponuditi. Postoji tradicija, a i utjecaj raznih kuhinja koje smo s vremenom pretvorili u našu domaću. Rekao bih da nam nedostaje brendiranj­e i mogućnost zajedničko­g nastupa. Ulaskom u ovaj projekt dobit ćemo mogućnost promoviran­ja na internetsk­im platformam­a. A moramo i surađivati kako bismo promoviral­i ono najbolje. Mislim da smo na pravom putu – zaključio je župan Bajs.

Značajan rast

To je samo jedan od projekata koji je prepoznat kao potencijal za poboljšanj­e i promociju turističke ponude ovoga kraja. Podsjetimo, tijekom ove godine TZ nastavlja i s provođenje­m projekta Cikloturiz­am, ali i edukacijam­a za konjičke turističke vodiče. Kontinuira­ni rad i ulaganja u turističku ponudu županije posljednji­h godina bilježi značajan turistički rast pa je do kraja kolovoza ove godine prema nacionalno­m sustavu eVisitor ostvareno 24 posto više dolazaka i 28 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

 ??  ?? Župan Damir Bajs istaknuo je suradnju kao još jedan put do uspjeha
Župan Damir Bajs istaknuo je suradnju kao još jedan put do uspjeha
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia