Večernji list - Hrvatska

Stanovi za 36 obitelji, cijena ‘kvadrata’ 1120 eura

Dosad je više od 8000 obitelji ovom mjerom riješilo stambeno pitanje

- Majda Mikulandra majda.mikulandra@poslovni.hr ZAGREB

Sljedeće godine ovdje će niknuti šest građevina s uređenim okolišem i parkirališ­tem, rekao je ministar Predrag Štromar U Biogradu na Moru svečano je položen kamen temeljac za novih šest zgrada iz Programa poticane stanogradn­je. Dosad je više od 8000 mladih obitelji pomoću ove popularne mjere riješilo svoje stambeno pitanje, a ovdje će ih se useliti još 36, koje će uz stan dobiti i spremište i parkirno mjesto. Lokacija novih zgrada je Bilogorska ulica 5, a rok završetka radova predviđen je za 2019. godinu.

Uspješan model

– Ovaj kamen koji polažemo neka bude simbol novog početka za 36 biogradski­h obitelji. Sljedeće godine ovdje će niknuti šest građevina s uređenim okolišem i parkirališ­tem. Koliko za Biograd znači da 36 mladih obitelji ostane tu živjeti ne treba posebno naglašavat­i. Nastavimo zajedno graditi domove. Neka našim mladim ljudima Hrvatska ostane dom – rekao je ministar graditeljs­tva i prostornog­a uređenja Predrag Štromar koji je položio kamen temeljac. Planirana investicij­ska vrijednost novih šest zgrada s ukupno 36 stanova, ukupne neto površine 1937,76 m², iznosi oko 18,700.000 kuna, od čega poticajna sredstva Republike Hrvatske iznose oko 2,900.000 kuna, a Grad Biograd sufinancir­ao je izgradnju s 2.500.000 kuna s PDV-om. Predugovor­na cijena stana iznosi 1120 eura po četvornom metru. Radove će izvoditi zajednica izvođača, Centrograd­nja d.o.o. i Titan Constructa d.o.o. Od ukupno 8254 stana u 244 građevine dosad realiziran­e u sklopu POS-a, u Zadarskoj su županiji iz- građena 492 (u Benkovcu 15, u Biogradu 22, u Ninu četiri, u Pagu 15 i u Grad Zadru 436 u pet zgrada). APN u izgradnji trenutačno ima 64 stana u četiri grada i općine (Đurđevac 12 stanova, Punat 22 stana te Krk 30 stanova). Poticana stanogradn­ja pokazala se uspješnim modelom trajnog rješavanja stambenog pitanja, a za njim vlada veliki interes građana.

Subvencion­irani krediti

– U današnje vrijeme, svjesni problema i potreba mladih, pružanje pomoći i podrške tim mladim ljudima shvaćam kao obavezu i kao dužnost. U narednom razdoblju planiramo izgradnju još 1000 stanova POS-a. Ukupno će 9000 obitelji iskoristit­i ovu mjeru koja im je možda i jedina mogućnost rješavanja stambenog pitanja – istaknuo je ministar Štromar i podsjetio da osim programa POS-a Ministarst­vo graditeljs­tva i prostornog uređenja ima i drugi uspješan model stambenog zbrinjavan­ja, subvencion­irane kredite za kupnju stana i kuće, odnosno za gradnju kuće. To je mjera koju je dosad prepoznalo oko 3400 obitelji, a u prvoj godini provedbe u tim se domovima rodilo više od 250 djece. – Veselim se podacima za iduću godinu. S mjerom nastavljam­o do 2020. godine, a vjerujem da će se nastaviti i dalje – poručio je ministar Štromar.

S mjerom nastavljam­o do 2020., a vjerujem da će se nastaviti i dalje, kaže ministar Štromar

 ??  ?? Ukupna vrijednost gradnje šest novih zgrada u Biogradu je 18,7 milijuna kuna
Ukupna vrijednost gradnje šest novih zgrada u Biogradu je 18,7 milijuna kuna
 ??  ?? Lokacija novih zgrada je Bilogorska ulica 5, a rok završetka radova je 2019.
Lokacija novih zgrada je Bilogorska ulica 5, a rok završetka radova je 2019.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia