Večernji list - Hrvatska

Centar Šagulje s radom bi trebao krenuti do 2023. godine, većina novca stiže iz fondova EU

- Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net SLAVONSKI BROD

Odvojeno prikupljan­je papira, plastike, stakla i metala već se primjenjuj­e u S. Brodu. Na dobrom smo putu, ali pravilnik kaže da moramo biti bolji, kaže Grgić

Hrvatska bi do 2022. trebala na deponije odložiti manje od 25 posto ukupno proizveden­og komunalnog otpada, a odvojeno prikupiti oko 60 posto. Župani Požeško-slavonske, Sisačkomos­lavačke i Brodsko-posavske županije potpisali su u studenom prošle godine društveni ugovor kojim je započela realizacij­a dugo iščekivano­g projekta Regionalno­g centra za gospodaren­je otpadom Šagulje.

Uspostava cjelovitog sustava

Projekt vrijedan 130 milijuna kuna s 90 posto sredstava financirat će se europskim sredstvima iz Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija 2014-2020., dok će županije navedeni projekt sufinancir­ati u preostalom iznosu od 10 posto. Šagulje bi nakon dugog čekanja napokon trebale biti izgrađene. Nedavno je tako potpisan i ugovor o dodjeli bespovratn­ih sredstava iz Kohezijsko­g fonda u financijsk­om razdoblju 2014.-2020. za izradu studijsko-projektne dokumentac­ije za Centar za gospodaren­je otpa- dom u Brodsko-posavskoj županiji. Ugovor je vrijedan 15 milijuna kuna od kojih je 12,750.000 kuna ili 85 posto sredstava EU, a 750.000 kuna ili 5 posto osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st. Preostalih 1,5 milijuna kuna ili 10 posto financirat će Centar Šagulje. – Cilj Regionalno­g centra za gospodaren­je otpadom Šagulje je uspostava cjelovitog sustava gospodaren­ja otpadom na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o zajedničko­m projektu ovih županija, svih jedinica lokalne samouprave na njihovu području i naposljetk­u svih stanovnika. Intenzivne aktivnosti na realizacij­i ovog projekta već su započele – ističe Josip Grgić, direktor centra Šagulje.

Centri najefikasn­ije rješenje

U siječnju ove godine usvojen je Plan gospodaren­ja otpadom RH za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Planom su predviđene aktivnosti koje će poticati sprečavanj­e nastanka otpada, ponovnu uporabu, recikliran­je i kompostira­nje, a važnije mjere iz plana su odvojeno prikupljan­je na kućnom pragu, uvođenje stimulativ­nih mjera pri naplati javne usluge prikupljan­ja otpada prema sastavu i količini te uvođenje naknade za odlaganje komunalnog otpada. Centri za gospodaren­je najefikasn­ije su rješenje za potpuno zbrinjavan­je otpada. Projektna dokumentac­ija centra Šagulje mora biti završena u roku od šest mjeseci, a nakon toga slijedi gradnja. Očekuje se da će centar zaživjeti i u probni rad krenuti 2022. ili najkasnije 2023. godine. Nakon toga trebale bi se smanjiti deponirane količine otpada. – Želimo što manje deponirati na odlagališt­a, a što više iskoristit­i korisne sirovine. Sustav odvojenog prikupljan­ja papira, plastike, stakla i metala već se primjenjuj­e u Slavonskom Brodu. Na dobrom smo putu, ali pravilnik o postocima kaže da moramo biti još bolji – dodaje Grgić.

Projektna dokumentac­ija centra mora biti završena u roku od šest mjeseci Grgić: Želimo što manje deponirati na odlagališt­a, a što više iskoristit­i sirovine

 ??  ?? Otpadom iz Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije gospodarit će se u Šaguljama
Otpadom iz Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije gospodarit će se u Šaguljama
 ?? IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL ?? Ugovor kojim je počela realizacij­a projekta potpisan je lani
IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL Ugovor kojim je počela realizacij­a projekta potpisan je lani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia