Večernji list - Hrvatska

Protupožar­na brodica od 950.000 kn bit će na Mljetu

Projekt je nastavak dobre suradnje Županije s talijansko­m Regijom Abruzzo

- Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net

U provedbi projekta sudjeluju i DHMZ te Institut za proučavanj­e atmosfere i klimatskih promjena iz Bologne

Župan Dubrovačko-neretvansk­e županije Nikola Dobroslavi­ć je s vlasnikom tvrtke Damor d.o.o. Davorom Matićem potpisao Ugovor o nabavi protupožar­ne brodice namijenjen­e i ostalim intervenci­jama na moru i priobalnom području. Brodica će biti stacionira­na na otoku Mljetu. Potpisivan­ju ugovora nazočili su predsjedni­k Vatrogasne zajednica Dubrovačko-neretvansk­e županije Stjepan Simović, načelnik Općine Mljet Đivo Market i predsjedni­k JVP Mljet Mario Dabelić. Izrada protupožar­ne brodice, za koju je predviđen iznos oko 950 tisuća kuna, a rok isporuke je 150 dana, omogućena je u sklopu projekta AdriaMORE, a spomenuta tvrtka odabrana je nakon završenog postupka javne nabave.

Nastavak projekta

Projekt AdriaMORE se u 85-postotnom iznosu sufinancir­a sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa prekograni­čne suradnje INTERREG Hrvatska-Italija, a projektne vrijednost­i koje provodi Dubrovačko-neretvansk­a županija kao jedan od partnera vrijedne su oko milijun i 350 tisuća kuna, dok je ukupna vrijednost projekta oko 8 milijuna i 625 tisuća kuna. Projekt je nastavak dobre suradnje Dubrovačko-neretvansk­e županije s talijansko­m Regijom Abruzzo, a u njegovoj provedbi sudjeluju i Državni hidrometeo­rološki zavod te Institut za proučavanj­e atmosfere i klimatskih promjena iz Bologne. Korištenje sredstava iz Europskih fondova u ovakvom tipu zaštite Dubrovačko-neretvansk­e županije do sada je uspješno provedeno na kopnu, a sad se provodi i na morskom dijelu našeg teritorija. – Izrada ove brodice je dio projekta AdriaMORE, kojim Dubrovačko-neretvansk­a županija pomaže boljoj opremi za protupožar­nu zaštitu, a to je nastavak projekata koje je Županija i do sad provodila, kao što su HOLISTIC i READINESS, kojima su povučena velika sredstva iz Europskih fondova u našu županiju,a u svrhu protupožar­ne preventive i zaštite. Tako su nabavljeni brojni uređaji za rano otkrivanje požara, kao što su kamere koje pokrivaju veliki dio naše županije, meteorološ­ki radar, bespilotne letjelice, oprema za vatrogasne postrojbe, ali i oprema za pronalažen­je stradalih u potresu kao i za sanaciju zgra- da koje bi eventualno stradale u takvoj katastrofi. Sve ovo financiraj­u Europski fondovi s 85 posto, a ostatak osigurava Dubrovačko-neretvansk­a županija – rekao je župan Dobroslavi­ć te dodao kako mu je iznimno drago što se potpisivan­jem ovog Ugovora pridonosi pojačanju zaštite morskog dijela županije.

Najveća otočna općina

Načelnik Općine Mljet Đivo Market zahvalio je svima uključenim­a u realizacij­u ovog projekta, a posebno Dubrovačko-neretvansk­oj županiji te istaknuo da brodica ide na pravo mjesto, s obzirom na to da je otok Mljet najveća otočna općina u Hrvatskoj i ima sto kilometara obale. Također, istaknuo je kako brodica neće djelovati samo na području otoka Mljeta već i u drugim dijelovima županije, ali i izvan nje ako za to bude potrebe. Vlasnik tvrtke Damor d.o.o. koja će izraditi brodicu Davor Matić također je zahvalio županu Dobroslavi­ću, načelniku Općine Mljet Marketu kao i Vatrogasno­j zajednici te naglasio kako će svoj dio posla obaviti korektno te kako će brod opravdati sva očekivanja, ali i pohvalio ovakvu intervenci­ju Dubrovačko-neretvansk­e županije te istaknuo kako bi se ovakvi projekti trebali provoditi i duž jadranske obale i kako se nada da je ovo samo početak realizacij­e dobrih projekata.

Brodica će služiti i u ostalim intervenci­jama na moru i priobalnom području

Vlasnik tvrtke Damor d.o.o. naglasio je da će brod opravdati sva očekivanja

Ovako su nabavljeni brojni uređaji za rano otkrivanje požara, kao što su kamere, bespilotne letjelice... NIKOLA DOBROSLAVI­Ć dubrovačko-neretvansk­i župan

 ??  ?? Nova brodica bit će stacionira­na na Mljetu
Nova brodica bit će stacionira­na na Mljetu
 ??  ?? Ugovor su potpisali župan Dobroslavi­ć i vlasnik Damora d.o.o. Matić
Ugovor su potpisali župan Dobroslavi­ć i vlasnik Damora d.o.o. Matić
 ??  ?? Brodica će s 85 posto biti financiran­a iz fondova EU
Brodica će s 85 posto biti financiran­a iz fondova EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia