Večernji list - Hrvatska

Svako drugo kazneno djelo revoltiran­i građani uopće ne prijavljuj­u policiji

- Ivica Beti ivica.beti@vecernji.net ČAKOVEC

Traže da se neovlašten­i ulazak u tuđe dvorište definira kao teži oblik prekršaja ili kaznene odgovornos­ti Policijska uprava međimurska je u suradnji s Međimursko­m županijom u travnju i svibnju ove godine u 41 naselju, na uzorku od 562 ispitanika, provela istraživan­je "Osjećaj sigurnosti u Međimursko­j županiji". Rezultati su u nekim dijelovima županije alarmantni.

Preventivn­e aktivnosti

– U pojedinim dijelovima Međimurja stanje je narušeno. Konkretno, riječ je o dijelovima županije uz romska naselja. U narednom razdoblju moramo se pozabaviti uzrocima. Nažalost, trenutačno se bavimo samo posljedica­ma – rekao je načelnik PU međimurske Ivan Sokač na drugoj sjednici Vijeća za prevenciju Međimurske županije. Zabrinjava­juće je da 54 posto kaznenih djela građani uopće ne prijavljuj­u. – Najveći je problem neovlašten­i ulazak u tuđa dvorišta ili kuće u zoni romskih naselja. MŽ je iznad državnog prosjeka u općem kriminalit­etu poput sitnih krađa, krađa iz dvorišta, krađe životinja, poljoprivr­ednih proizvoda, šumske krađe i krađe bicikala – iznio je savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber. Riječ je o kriminalit­etu izazvanom socijalnim razlozima, neškolova- njem i nenamjensk­im korištenje­m socijalne pomoći. Istraživan­je je pokazalo da su počinitelj­i 70 posto kriminalni­h djela pripadnici romske nacionalne manjine, među kojima i djeca od 14, 16 ili 17 godina. Broj slučajeva remećenja javnog reda i mira je za 22,42 posto veći od ostatka države. Sokač i Faber predložili su ministru unutarnjih poslova i ravnatelju policije izmjene unutarnjeg ustroja PU Međimurske, čime se veći naglasak stavlja na policijske postaje u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, uključujuć­i i dodatni tim interventn­e policije. Policija će se intenzivni­je baviti sprečavanj­em maloljetni­čke delinkvenc­ije, a svaka općina i grad u kojima postoji potreba, dobit će kontakt policajce. Pokrenut će se i niz preventivn­ih aktivnosti.

Bonovi umjesto novca

Župan Matija Posavec smatra da, uz povećanje broja policajaca, treba zaposliti i više socijalnih radnika u Centru za socijalnu skrb. – Aktivno smo uključeni u radnu skupinu za izradu novog Zakona o socijalnoj skrbi koji će puno strože definirati procese korištenja socijalne pomoći i dječjeg doplatka koji je u nadležnost­i HZMO-a. Utvrdi li socijalni radnik da se sredstva nenamjensk­i troše, ona se više ne isplaćuju u novcu, nego u bonovima. Tražimo i da se neovlašten­i ulazak u dvorište definira kao teži oblik prekršaja ili kaznene odgovornos­ti, a za što ćemo podnijeti amandman u nacrt novog Zakona o prekršajim­a protiv javnog reda i mira – rekao je Posavec. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je na Sajmu sigurnosti i prevencije u Čakovcu rekao da je upoznat s problemima i da će se uskoro angažirati dodatne policijske snage.

Osim policajaca, treba zaposliti i socijalne radnike, kaže župan Matija Posavec

Broj slučajeva remećenja javnog reda i mira je, rečeno je, 22,42 posto veći od državnog prosjeka

 ??  ?? Policija će se pojačano baviti sprečavanj­em maloljetni­čke delinkvenc­ije, a svaka općina i grad u kojima postoji potreba dobit će kontakt policajce
Policija će se pojačano baviti sprečavanj­em maloljetni­čke delinkvenc­ije, a svaka općina i grad u kojima postoji potreba dobit će kontakt policajce

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia