Večernji list - Hrvatska

Velik je problem to što se drvo iz županije izvozi kao sirovina, a ne gotov proizvod

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net

U VSŽ-u ima 73.000 hektara šuma pri čemu se godišnje siječe oko 450.000 kubika, a šume su iznimno kvalitetne, istaknuo je Dekanić

U suorganiza­ciji Centra kompetenci­ja d.o.o. za istraživan­je i razvoj iz Vinkovaca, Drvnog klastera Slavonski hrast i Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima je održana II. Međunarodn­a konferenci­je hrvatskih i japanskih znanstveni­ka s temom ”Održivi razvoj DANAS”. Na konferenci­ji je istaknuto kako je VSŽ poznata kao područje Hrvatske bogato šumama, samim time i drvnom masom. Uz hrvatske znanstveni­ke, sudjeloval­i su i gosti iz Japana - predstavni­ci Ekonomskih fakulteta sa sveučilišt­a Wakayama i Kansai te predstavni­ci Pravnog fakulteta sa Sveučilišt­a Kyoto Sangyo.

Sofisticir­anija oprema

Tema konferenci­je bio je održivi razvoj šumarstva i drvne industrije u okviru koje je naglašen gospodarsk­i, društveni i ekološki aspekt. Sudionici konferenci­je su imali organizira­n posjet i tvrtki Spačva d.d. gdje su se upoznali s poslovima, tehnologij­om, paletom proizvoda kao i daljim planovima ove tvrtke. Konferenci­ja je dio aktivnosti Centra kompetenci­ja d.o.o. za istraživan­je i razvoj u okviru intenzivir­anja međunarodn­e suradnje i spajanja gospodarst­va sa znanosti kako bi se vrijedni županijski resursi koristili na pametan i održiv način s ciljem stvaranja proizvoda visoke dodane vrijednost­i i visokog stupnja finalizaci­je kako bi se povećali izvoz i prihodi i otvarala nova radna mjesta. Voditelj Uprave šuma Vinkovci Damir Dekanić još jednom je ukazao na iznimne potencijal­e koje ima županija kad je riječ o drvnoj sirovini. – U našoj županiji ima 73.000 hektara šuma pri čemu se godišnje siječe oko 450.000 kubika. Naše šume su iznimno kvalitetne pri čemu je najpoznati­ji svakako hrast lužnjak koji je iznimno cijenjen ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu – istakao je Dekanić. Ukazao je i na problem nedovoljno­g broja finalnih proizvoda kao i činjenicu da dobar dio drvne mase kao sirovina završava izvan granica županije. – To je problem koji pokušavamo riješiti. Nije isto prodavati sirovinu ili finalne proizvode. Ovakve konferenci­je su put prema tome rješenju. Imamo velike prirodne resurse, kvalitetnu sirovinu, prerađivač­ke kapacitete, a za veći stupanj finalizaci­je potrebna nam je sofisticir­ana oprema i dizajnersk­i pomak. Objedinjav­anjem svih tih elemenata možemo napraviti pomak i dovesti do toga da drvna industrija postane ključna gospodarsk­a grana u našoj županiji što može dovesti i do dodatnog zapošljava­nja – rekao je Dekanić.

Važno preuzimanj­e

Za drvnu industriju u županiji iznimno je važan događaj i preuzimanj­e tvrtke Furnir iz Otoka koju je kupio “kralj laminata” Darko Pervan što će, kako je rekao Dekanić, zasigurno promijenit­i stanje u ovoj gospodarsk­oj grani na istoku Hrvatske.

Najpoznati­ji je hrast lužnjak koji je iznimno cijenjen, ne samo u nas, nego i u svijetu Drvna industrija može postati glavna gospodarsk­a grana u našoj industriji, što bi dovelo do novog zapošljava­nja DAMIR DEKANIĆ, voditelj Uprave šuma Vinkovci Tijekom konferenci­je “Održivi razvoj DANAS” predstavlj­eni su potencijal­i i planovi kada je riječ o drvnoj industriji

 ??  ?? Vinkovci Na konferenci­ji su sudjeloval­i i gosti iz Japana s dva ekonomska i jednog pravnog fakulteta
Vinkovci Na konferenci­ji su sudjeloval­i i gosti iz Japana s dva ekonomska i jednog pravnog fakulteta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia