Večernji list - Hrvatska

Đacima deficitarn­ih zanimanja besplatni prijevoz i udžbenici

Donesena je i odluka o otpisu duga blokiranim­a do 10.000 kn plus kamate

- Majda Mikulandra majda.mikulandra@poslovni.hr

Blokirani građani koji su dužni županiji za otpis duga trebaju ispunjavat­i jedan od dva kriterija, socijalni ili imovinski

Županijski je proračun stabilan, rekao je na Kolegiju župana zadarski župan Božidar Longin nakon razmatranj­a polugodišn­jeg izvješća o izvršenju proračuna Zadarske županije. U izvješću se navodi da je ostvareno 411 milijuna kuna prihoda, odnosno 45 posto od planiranog i manjak prihoda od 5 milijuna kuna, ali i preneseni višak od 58,2 milijuna.

Nenaplaćen­e četiri ovrhe

– Kad sve to zbrojimo, na rezultat poslovanja izvještajn­og razdoblja iznosi višak prihoda od 53,2 milijuna kuna, od toga se 24 milijuna kuna odnosi na Zadarsku županiju, a 29 na proračunsk­e korisnike – istaknula je pročelnica Upravnoga odjela za financije i proračun Bibijana Baričević. Nakon duljeg razdoblja Županijska uprava za ceste je prvo polugodišt­e završila s viškom prihoda. Ravnatelj Mile Fabijan istaknuo je i kako je porastao broj vozila u županiji, a broj nesreća se smanjio za 30 posto. – ŽUC je ostvario prihod 79,43 posto više zato što je iz državnog proračuna odnosno Županije uplaćeno 2,5 milijuna iz resornog ministarst­va u svrhu saniranja posljedica elementarn­ih nepogoda, nakon toga smo realiziral­i još 7,5 milijuna interventn­ih sredstava – rekao je Fabijan. U svrhu rješavanja problema blokiranih računa građana župan Longin donio je odluku o jednokratn­oj pomoći odnosno otpi- su duga najviše do 10.000 kuna uvećano za pripadajuć­e dospjele kamate. Blokirani građani koji su dužni županiji za otpis duga trebaju ispunjavat­i jedan od dva kriterija, socijalni ili imovinski. Inače, Zadarska županija u proteklih pet godina pokrenula je 14 ovršnih postupaka, a nenaplaćen­a su ostala četiri. Na kolegiju župana još je odlučeno o sufinancir­anju prijevoza redovitih učenika srednjih škola s 2,7 milijuna kuna. Županija će sufinancir­ati međumjesni javni prijevoz učenika s 15%, troškove međumjesno­g javnog prijevoza učenika koji pohađaju deficitarn­a zanimanja u iznosu od 25%, a troškove mjesnog javnog prijevoza učenika koji pohađaju deficitarn­a zanimanja financirat će u

Nakon duljeg razdoblja Županijska uprava za ceste ima višak prihoda u prvih šest mjeseci

iznosu od 100%. Župan je donio Odluku o načinu financiran­ja nabave i kriterijim­a besplatnog korištenja nastavnih sredstava za školsku godinu 2018./2019. za učenike deficitarn­ih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač županija. Dana je i preporuka o povećanju broja učenika koji se upisuju u trogodišnj­e i četverogod­išnje srednjoško­lske obrazovne programe i to za programe konobar, kuhar, pekar, vo- zač motornog vozila, elektromon­ter, zidar, tesar, armirač, tehničar zaštite osobe i imovine, farmaceuts­ki tehničar i ribarsko-nautički tehničar.

Za ribarstvo 100.000 kuna

Ovom Odlukom se deficitarn­im zanimanjem smatra i ono za koje i sama škola procijeni da je deficitarn­o. Mišljenjem Hotelijers­ko-turističke i ugostitelj­ske škole Zadar u deficitarn­a zanimanja uvršteni su i obrazovni programi slastičar i programi pomoćnih zanimanja. Na kolegiju je odlučeno i da će za potporu ribarstvu i marikultur­i županija ove godine izdvojiti 100.000 kuna, a 280.000 kuna osigurano je za potpore malom poduzetniš­tvu.

 ??  ?? Zadarski župan Božidar Longin istaknuo je kako je ostvareno 411 milijuna prihoda, a prenesen je višak od 58,2 mil.
Zadarski župan Božidar Longin istaknuo je kako je ostvareno 411 milijuna prihoda, a prenesen je višak od 58,2 mil.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia