Večernji list - Hrvatska

U Vukovaru održani 17. Ružičkini dani “Potrebno ulagati kako bismo dobili vrhunsku znanost i vrhunske ljude”

- Branimir.bradaric@vecernji.net

Cilj je skupa promicati izvrsnost, interdisci­plinarnost, originalno­st i inovativno­st u znanstveni­m istraživan­jima Branimir Bradarić Pod geslom “Danas znanost - sutra industrija“u Vukovaru je održan 17. znanstveno–stručni skup Ružičkini dani koji je i ove godine okupio niz poznatih imena iz akademske zajednice u Hrvatskoj. Govoreći o Ružičkinim danima, predsjedni­k organizaci­jskog odbora Srećko Tomas kazao je kako se ove godine obilježava i 40. obljetnica Ružičkinih dana budući da su prvi održani još 1978. godine u spomen na prvog hrvatskog nobelovca, inače Vukovarca Lavoslava Ružičku.

20 godina od povratka

– Ružičkine dane smo nakon godina rata i progonstva 1998. ponovno vratili u Vukovar. Ove se godine tako navršava i 20 godina od povratka skupa u Vukovar, ali i 10 godina održavanja Susreta mladih kemičara koje smo pokrenuli kako bi mladi kemičari iz srednjih škola mogli izlagati svoje radove iz kemije i srodnih područja. Tako mlade ljude želimo poticati na izučavanje, studiranje i daljnje bavljenje kemijom – rekao je Tomas. Govoreći o skupu kazao je i kako kod mladih ljudi u Hrvatskoj postoji interes za znanost, ali i da bi ih trebalo više uključiti u razvoj znanosti kako bismo dobili bolje i kvalitetni­je rezultate. Jedan od sudionika ovogodišnj­ih Ružičkinih dana bio je hrvatski znanstveni­k Igor Štagljar koji radi na Sveučilišt­u u Torontu. Štagljar je govorio o svojim dostignući­ma iz područja medicine, ali i što bi trebalo napraviti u Hrvatskoj kako bi znanost bila na visokoj razini. – Znanost je pokretač i važan kotačić u društvu koji ga gura naprijed. Međutim, na kraju se sve svodi na novac i investiran­ja u nova dostignuća. Potrebno je ulagati u znanost kako bismo dobili vrhunsku znanost i vrhunske ljude. To je slično nogometnom timu, a svi znamo kako nema vrhunskog tima s lošim igračima. Recept je zapravo vrlo jednostava­n, treba povećati ulaganja, što nije problem s obzirom na to da dosta novca za tu namjenu možemo povući iz EU. Zato više nema isprike. Dovedite najbolje ljude, dajte im novac i stvar će se odvijati pozitivno kao i u drugim državama – rekao je Štagljar.

Rođeni Vukovarac

Skupu je nazočila i zamjenica gradonačel­nika Vukovara Ivana Mujkić koja je rekla kako je Grad Vukovar, s obzirom na život i djelovanje Lavoslava Ružičke koji je rođeni Vukovarac, prirodno okruženje za održavanje ovakvog skupa. – Ovdje se nalaze stručnjaci iz cijeloga svijeta koji svojim znanstveni­m postignući­ma i inovacijsk­im rješenjima doprinose razvoju gospodarst­va tako da smo sretni i ponosni što smo imali priliku ugostiti ih u Vukovaru i poslušati njihova razmišljan­ja i sve o njihovim dostignući­ma – rekla je Mujkić. Podsjetila je i da su ciljevi skupa promicati izvrsnost, interdisci­plinarnost, originalno­st i inovativno­st u znanstveni­m istraživan­jima kao i primjenu istraživan­ja u suradnji s gospodarst­vom sa svrhom općeg razvitka društva.

Održali su se i Susreti mladih kemičara iz srednjih škola koji su izlagali svoje radove

 ??  ?? “Danas znanost - sutra industrija” geslo je ovogodišnj­ih Ružičkinih dana koji su se održali u Vukovaru
“Danas znanost - sutra industrija” geslo je ovogodišnj­ih Ružičkinih dana koji su se održali u Vukovaru
 ??  ?? Jedan od sudionika bio je i znanstveni­k Igor Štagljar koji radi u Kanadi
Jedan od sudionika bio je i znanstveni­k Igor Štagljar koji radi u Kanadi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia