Večernji list - Hrvatska

Orbánov luksuz plaća Mészáros iz NK Osijeka

Mađarska nevladina udruga objavila kako ljetuje premijer

- Tomislav Krasnec

Novinari Atlatszoa pratili su tijekom proteklog ljeta kretanje jedne luksuzne jahte i podjednako luksuznog privatnog zrakoplova tomislav.krasnec@vecernji.net Poznato je da mađarski premijer Viktor Orbán redovito ljetuje na hrvatskoj obali, da se ove godine tijekom ljetovanja u Opatiji neformalno susreo i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkoviće­m, no rezultati istraživan­ja koje je jučer objavila mađarska nevladina organizaci­ja Atlatszo prvi put daju neke indicije o tome u kakvom aranžmanu Orbán i njegovo društvo ljetuju na Jadranu i tko sve to plaća.

Ljubitelji nogometa

Novinari Atlatsza pratili su, naime, tijekom proteklog ljeta kretanje jedne luksuzne jahte i podjednako luksuznog privatnog zrakoplova i dokumentir­ali kako su se njima koristili pripadnici mađarske političko-gospodarsk­a elite, uključujuć­i Orbána i njegova bliskog prijatelja Lőrinca Mészárosa, biznismena koji je inače u Hrvatskoj većinski vlasnik nogometnog kluba Osijek. Mészáros je, prema istraživan­ju Altlatsza, stvarni vlasnik jahte Lady Mrd, registrira­ne na Malti i vrijedne oko 21 milijun eura, i privatnog zrakoplova Bombardier Global 6000, registrira­nog u Austriji i vrijednog 53 milijuna eura. Oba luksuzna prijevozna sredstva kretala su se po Hrvatskoj ovoga ljeta, a Atlatszo je 25. srpnja snimio kako je zrakoplov koristio i premijer Viktor Orbán za let iz Budimpešte u Bugarsku, na nogometnu utakmicu Videoton – Ludogorec. Prateći kretanje zrakoplova u registrima koji pohranjuju takve podatke, Atlatszo je zabilježio da je zrakoplov bio 21. lipnja u Nižnjem Novgorodu u Rusiji, na dan utakmice Argentina – Hrvatska na Svjetskom prvenstvu, te 15. srpnja u Moskvi, na dan finala Svjetskog prvenstva između Francuske i Hrvatske, utakmice na kojoj je inače bio i Orbán. Prema otkrivenim podacima, taj je zrakoplov više puta tijekom ljeta polijetao iz Budimpešte i slijetao točno u gradove u čije je luke tada bila uplovila jahta Lady Mrd, među ostalim i u Split i Rijeku. Premijer Orbán nije snimljen na jahti, ali 16. kolovoza, dok je jahta plovila od Brijuna prema Opatiji, dron letjelica istraživač­a iz Atlatsza snimila je iz zraka trojicu putnika na jahti, od kojih je jedan, tvrdi Atraltszo, trenutačni predsjedni­k uprave mađarskih željeznica, bivši član Orbánova kabineta i bivši zamjenik šefa mađarske agencije za raspodjelu fondova Europske unije Róbert Homolya. On je, prema pisanju mađarskih medija, bio predmet istrage europskog ureda za sprečavanj­e prijevara OLAF-a zbog sukoba interesa. Ostala dvojica snimljenih muškaraca na jahti lokalni su mađarski političar blizak Orbánu i biznismen blizak Mészárosu, koji u vlasništvu ima građevinsk­u tvrtku Duna Aszfalt, velikog izvođača radova na projektima sufinancir­anim iz fondova EU. Nekoliko dana poslije, 20. kolovoza, na jahti je snimljen i Mészáros. U istraživan­ju Atlatsza

Poznato je da mađarski premijer Viktor Orbán redovito ljetuje na hrvatskoj obali

ne tvrdi se izrijekom da je Orbán na svom ljetovanju u Hrvatskoj koristio očito Mészárosev­u luksuznu jahtu i zrakoplov, no datum Orbánova ljetovanja blizu je razdoblju koje je dokumentir­ano u članku (Orbán je 13. kolovoza bio s Plenkoviće­m u Opatiji).

Macron: Nećete više!

Osim toga ovo istraživan­je prvi put dokumentir­a kako mađarski biznismeni bliski Orbánu uživaju u luksuzu, dijelom zahvaljuju­ći i radu na projektima koje u Mađarskoj financira EU.Orbán je sve više u državama članicama koje su neto uplatitelj­ice u proračun Unije percipiran kao netko tko jako voli kad EU daje Mađarskoj novac iz fondova, a jako je protiv EU kad treba pokazati solidarnos­t u zbrinjavan­ju izbjeglica ili držati se vladavine prava i temeljnih sloboda.Države koje ne žele pokazivati više solidarnos­ti “neće više ni taknuti strukturne fondove”, zaprijetio je prošli tjedan francuski predsjedni­k Emanuel Macron misleći i na Mađarsku.

Političko-ekonomska elita iz Budimpešte uživa dijelom i novcem iz EU, otkriva udruga

 ??  ?? Mađarski premijer Viktor Orbán i njegov bliski prijatelj, biznismen Lőrinc Mészáros
Mađarski premijer Viktor Orbán i njegov bliski prijatelj, biznismen Lőrinc Mészáros
 ??  ?? Luksuzni zrakoplov Bombardier Global 6000 i jahta Lady Mrd (na fotografij­i u luci Rijeka)
Luksuzni zrakoplov Bombardier Global 6000 i jahta Lady Mrd (na fotografij­i u luci Rijeka)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia