Večernji list - Hrvatska

Nijemci sagradili kaubojski gradić u Odranskom polju

- Danijel Prerad

Otkad ste uveli poticaje, mi se stalno vraćamo snimati u Hrvatsku, kaže producent filma The Master Butcher’s Singing Club Lutz Weidlich danijel.prerad@vecernji.net U Hrvatskoj upravo traje snimanje filma The Master Butcher’s Singing Club, prve strane produkcije koja koristi mjere poticaja za snimanja u područjima od posebne državne skrbi. Kako pojašnjava­ju u Hrvatskom audiovizua­lnom centru (HAVC) sa stupanjem na snagu novog Zakona o AV djelatnost­ima, poticaji za strane filmaše porasli su s 20 na 25, a na područjima od posebne državne skrbi na 30 posto, čime se htjelo odgovoriti na sve veću konkurenci­ju među zemljama koje žele privući strane produkcije.

Angažirali 620 statista

U HAVC-u ističu kako su interes za nove mjere odmah pokazale velike produkcije, a prvi će poticaj za snimanje od 30 posto koristiti projekt The Master Butcher’s Singing Club, povijesna drama koja se bavi njemačkim iseljenici­ma u Sjevernu Ameriku i koja će se u potpunosti snimati u RH. Prve kadrove snimaju u Kijevu, a nastavit će u Šibensko-kninskoj, Sisačko-moslavačko­j i Zagrebačko­j županiji . U Odranskom polju, na pola puta od Siska do Zagreba, za potrebe snimanja izgrađen je i cijeli američki gradić s početka prošlog stoljeća, a upravo su za tu lokaciju u Lekeniku u ponedjelja­k odabirani statisti kojih će tijekom snimanja biti angažirano oko 620.

Ovaj film koristi prve poticaje za snimanja u područjima od posebne državne skrbi

150 hrvatskih filmaša

– Otkad je uveden program poticaja, mi se stalno vraćamo snimati u vašu zemlju. Za ovaj projekt razmatrali smo nekoliko zemalja na dva kontinenta. Za Hrvatsku smo se odlučili zbog dobitne kombinacij­e spektakula­rnih lokacija, odličnih filmskih djelatnika i dobro postavljen­ih mjera poticaja. Sretni smo što smo pronašli dosad netaknute lokacije koje tvore tako važan dio naše priče, a koje bi prošle ispod naših radara da nije ovih hvale vrijednih mjera poticaja – rekao je producent filma Lutz Weidlich. Redatelj filma je Ulrich Edel, a glavne uloge tumače Jonas Nay, Aylin Tezel, Leonie Benesch i Thorsten Merten. U Hrvatskoj će odraditi ukupno 54 dana snimanja. Na filmu radi oko 150 hrvatskih filmskih djelatnika i nekoliko pripravnik­a.

Trenutačno snimaju u Kijevu, a nastavit će na drugim lokacijama u tri hrvatske županije

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia