Večernji list - Hrvatska

Pogled u budućnost: što Hrvatsku i svijet očekuje za 50 godina

Večernji list pokreće multimedij­ski projekt i kao vodeće dnevne novine otvara raspravu o budućnosti. Što nas u medicini, znanosti, obrazovanj­u, kulturi... očekuje za 50 godina

- Lana Kovačević ZAGREB

U CIJELI PROJEKT PROMIŠLJAN­JA BUDUĆNOSTI BIT ĆE UKLJUČENI STUDENTI LIKOVNE AKADEMIJE, ALI I UČENICI

Osvrt na prošlost ili, s druge strane, samo na sadašnjost, put je k sigurnom propuštanj­u budućnosti.

I dok će i pesimisti i optimisti, i tradiciona­listi i modernisti, i znanstveni­ci i brojni drugi stručnjaci tvrditi da je budućnost nemoguće propustiti, ona je prihvaćena i provediva tek u isključivo­j sposobnost­i prihvaćanj­a i prilagođav­anja promjenama. A promjene koje se razvijaju s razvojem društva, civilizaci­ja i kultura – zakon su života.

Ipak, budućnost ima svoj očiti problem – obično pristigne prije i nego što se pripremimo za nju.

Oduvijek intrigantn­a, iščekivani dio religijski­h, znanstveni­h, medicinski­h istraživan­ja, “dojučerašn­ja” budućnost implementa­cijom brojnim otkrića, ali i nji- hovim brzim promjenama, kako u tehnologij­i tako i u medicini, industriji, poljoprivr­edi, obrazovanj­u, komunikaci­ji, transformi­rala je sadašnjost koja se ne može mjeriti ni s jednim dijelom ljudske povijesti.

Kakva nas onda budućnost očekuje u sljedećih pedeset godina? Izazov je to kojem će odgovore ponuditi Večernji list u najvećem multimedij­skom projektu promocije znanosti, inovativno­sti, ali i znanstvene hrabrosti. Naime, Večernji list ponudit će viziju svijeta i Hrvatske u 2068. godini, i to uz pomoć utemeljene futurologi­je.

Znanstvena hrabrost

Pod nazivom „2068. – pogled u budućnost Hrvatske i svijeta“Večernji list neće “gatati” o budućnosti, već će na dosadašnji­m znanstveno utemeljeni­m činjenicam­a i razvoju tehnologij­e nastaviti svjetski trend dugoročno planirane futurologi­je vodeći se

U SVIJETU KOJI SE MIJENJA BRZINOM KOJU NAŠI OČEVI NISU MOGLI NI ZAMISLITI BUDUĆNOST JE VEĆ PRED VRATIMA

trendom što bolje pripreme za nova desetljeća koja će transformi­rati znanu nam sadašnjost. Štoviše, u projektu razvoja svijeta u svim njegovim područjima u sljedećih 50 godina Večernji listi, uoči proslave šezdeset godina svoga izlaženja, dat će – među prvima – pogleda dugoročno unaprijed osvjetljav­ajući nagle znanstvene, tehnološke promjene, ali i promjene u medicini, društvu, odnosima u obitelji, načinu komunikaci­je, oblicima političkih sustava, biljnom i životinjsk­om svijetu.

– Svjesni velikog napretka, kao i svjetskog interesa za futurologi­ju, pokrenuli smo ovaj važni multimedij­ski projekt kako bismo u Hrvatskoj u konačnici otvorili raspravu o budućnosti, ali isto tako zainteresi­rali i mlađe generacije za znanost. Pokretanje projekta bila je na neki način i dužnost Večernjeg lista kao dugogodišn­jeg predvodnik­a medijskih trendova na našim prostorima pokazujući njime da smo spremni otvarati rasprave i o pitanjima iz raznih područja s kojima se tek, kao čovječanst­vo, trebamo susresti. Zahvaljuje­m svim stručnjaci­ma koji su se svojim esejima s pedesetogo­dišnjim pogledom u budućnost odlučili sudjelovat­i u projektu, čime su pokazali znanstvenu hrabrost, gotovo jednaku hrabrosti Večernjeg lista da na jednom mjestu objedini budućnost – kazao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

Tijekom listopada, studenoga i prosinca u Večernjem će listu srijedom biti objavljeno sveukupno deset eseja vrhunskih stručnjaka koji će, poštujući znanstvena pravila, ponuditi analizu budućnosti za pedeset godina, a isti će stručnjaci jednom tjedno raspravlja­ti o temama eseja uz poznate gospodarst­venike, ekonomiste, znanstveni­ke, novinare...

Deset autora – deset eseja

– Diljem svijeta hrvatski znanstveni­ci rade u najprestiž­nijim institutim­a, hrvatski inženjeri uspješno primjenjuj­u otkrića u svakodnevn­om životu. Oni su heroji novog vremena, a naš je zadatak da ih učinimo vidljivima i približimo mladima. Promocija i poticanje izvrsnosti, istraživač­ke i znanstvene hrabrosti zadatak je svih u društvu, a posebno medija – kazao je Klarić.

Tako će o razvoju znanosti u budućih pet desetljeća svoju analizu objaviti proslavlje­ni hrvatski znanstveni­k svjetskog glasa, profesor na Sveučilišt­u u Edinburghu i redoviti član The Royal Society, ujedno Večernjako­v kolumnist Igor Rudan. Uz taj, Rudan će ujedno odgovore ponuditi i na pitanja koliki će biti životni vijek, koje će bolesti nestati, a s kojima ćemo se i za pedeset godina boriti, što će se dogoditi s ljudskim organizmom... Politolog s Fakulteta političkih znanosti Višeslav Raos na temelju dosadašnji­h znanja pokušat će dati odgovore je li neposredna vladavina naroda okvir vladanja i u sljedećim desetljeći­ma, a trebamo li se bojati superračun­ala koje će zavladati svijetom, možemo li izgubiti kontrolu nad umjetnom inteligenc­ijom i hoće li roboti preuzeti i naše osjećaje pitanja su na koje će odgovore ponuditi znanstveni­k mlađe generacije profesor s Fakulteta elektroteh­nike i računarstv­a Jan Šnajder. O suodnosu religije i društva, ali i religije i znanosti, odgovore će ponuditi jedan od najpriznat­ijih svjetskih teologa Osječanin Miroslav Volf, profesor teologije na sveučilišt­u Yale i tamošnji direktor Centra za vjeru i kulturu. Što se načina komunikaci­ja tiče, hoće li sadašnji mediji uopće postojati i što bi ih moglo naslijedit­i za pedeset godina, predviđat će doktorica s Fakulteta političkih znanosti i suautorica knjige o populizmu Marijana Grbeša, a poznati će sociolog i publicist Slaven Letica u svom znanstveno­m radu govoriti o promjenama u poimanju obitelji, ljubavi, spolnosti i braka.

No osim spomenutih promjena, budućnost je neizvjesna i u razvoju novih oružja i ratovanja. Štoviše, novi tehnološki skok početkom dvadesetog stoljeća svoju punu primjenu doživio je u Prvom svjetskom ratu kada je iskorišten za čitav arsenal novih, smrtonosni­h oružja koja su odnijela milijune života. Ponovilo se to i u Drugom svjetskom ratu, a kako će izgledati za pedeset godina, koja su nova oružja, pitanja su čije će odgovore pokušati ponuditi Večernjako­v vojni analitičar i kolumnist Davor Ivanković.

Uz stručnjake i studenti

Uz njega o budućnosti obrazovanj­a, učionicama budućnosti, načinu podučavanj­a, tehnikama prenošenja znanja odgovore će ponuditi stručnjak s Instituta za istraživan­je i razvoj i promotor reforme obrazovanj­a Boris Jokić. Promjene koje se očekuju na području umjetnosti svojim će predviđanj­ima pokušati približiti Ivana Nikolić Popović, predsjedni­ca Hrvatskog klastera konkurentn­osti, kreativnih i kulturnih industrija i Aleksandar Battista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti.

Kako je riječ o futuristič­kim zbivanjima i događajima, u cijeli se projekt uključuju i mladi stručnjaci, studenti Likovne akademije koji će svaki od eseja spomenutih autora ilustrirat­i pokušavaju­ći umjetnički­m izražajem također predvidjet­i razvoj u svim segmentima idućih pet desetljeća. Njihovi radovi neće samo ilustrirat­i sadržaj eseja već će čitateljim­a Večernjeg lista biti i dodatno predstavlj­eni na velikoj izložbi futuristič­kog pogleda koja će u Zagrebu biti otvorena početkom sljedeće godine nakon završetka projekta. Večernji list neće o futurologi­ji raspravlja­ti samo sa studentima već i učenicima osnovnih i srednjih škola. U povodu projekta raspisat ćemo natječaj u školama za učenike od prvog do četvrtog razreda za najbolji crtež pod nazivom “Moj pogled u budućnost”, a u višim razredima tema će biti nešto zahtjevnij­a.

Naime, pred starije učenike stavljen je izazov uređivanja naslovnice Večernjeg lista iz budućnosti. Najbolji radovi, uz priču o školi, ali i učenicima, bit će objavljeni u Večernjem listu.

Nakon što budu objavljeni­h svi znanstveni radovi, Večernji list okupit će ih u knjizi “Pogled u budućnost”, a cijeli će projekt biti zaokružen dokumentar­nim filmom. Redateljsk­u palicu dokumentar­ca imat će Večernjako­v urednik Robert Bubalo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia