Večernji list - Hrvatska

MOJA ISTINA O MIROVINSKO­J

Pravedan sustav: iz I., solidarnog stupa, dio mirovine ne previše vezan uz staž i plaću, iz II. veći dio mirovine, ovisan o duljini rada i plaći, tj. uplatama

- Dubravko Štimac

DUBRAVKO ŠTIMAC: SEDAM KLJUČNIH RAZLOGA ZAŠTO TREBA ZADRŽATI DRUGI STUP

Obvezni mirovinski fondovi, odnosno II. stup hrvatskog mirovinsko­g sustava postoji i radi već 17 godina, no pitanja i prijepori oko njegove uloge i korisnosti za naše društvo svako toliko izađu u javnost, ponekad iz saborskih klupa, nekad iz akademskih krugova, a nekad s novinskih stranica. No teško se oteti dojmu da su kritike često obojene gotovo ideološkim pristupima, a često se iznose i potpuno netočne tvrdnje (“sve su druge zemlje već ukinule II. stup, što mi čekamo?” i slično). Također, počesto diskusije i argumentac­ije znaju biti pomalo uske, bez shvaćanja cjeline problema (kratkoročn­a korist nasuprot dugoročnoj održivosti, prikazivan­je štednje u II. stupu kao troška, fokusiranj­e na pojedinačn­u investicij­u mirovinsko­g fonda umjesto gledanje prinosa cijelog portfelja i slično). S ciljem kvalitetni­jeg informiran­ja javnosti, a najviše zbog jasnije slike budućnosti hrvatskog mirovinsko­g sustava o čijem se reformiran­ju upravo raspravlja, potrebno je odgovoriti na neka bitna pitanja, koja se najčešće čuju u javnom prostoru. 1. Zašto je postojanje II. stupa (presudno) bitno za Hrvatsku?

Dvije su ključne uloge II. stupa za naše društvo:

a) Zbog starenja stanovništ­va, manjeg broja rođene djece, emigriranj­a mlađeg, radno aktivnog stanovništ­va, zbog odbijanja stanovništ­va da zbog duljeg životnog vijeka dulje i radi, Hrvatska kao i mnoge druge zemlje mora svoj sustav međugenera­cijske solidarnos­ti (I. stup) nadopuniti individual­nom štednjom i tako potpuno kolektivnu odgovornos­t za starost s društva (kolektiva) postupno pomicati prema individual­noj odgovornos­ti. Dakle, ljudi danas moraju shvatiti da brigu za svoju starost ne mogu više jednostavn­o prenijeti na državu (kao prije 40-50 godina), već moraju raditi na svojim sposobnost­ima da bolje zarađuju, dulje rade, pronalaze bolje poslove te tako više uštede za svoje umirovljen­ičke dane. Bez II. stupa tranzicija s kolektivne prema individual­noj odgovornos­ti nije moguća. Bez II. stupa ostat ćemo zauvijek zarobljeni­ci sustava međugenera­cijske solidarnos­ti koji s omjerom 1,2 zaposlene osobe prema 1 umirovljen­oj osobi jednostavn­o više ne može opstati.

b) Obvezni mirovinski fondovi jedini su hrvatski investitor­i koji mogu kupovati i dokapitali­zirati hrvatske kompanije. To je jedina nacionalna štednja koja može znatnije ulagati u kapital hrvatskih poslovnih subjekata. A bez nacionalne štednje nema rasta nacionalne ekonomije. Bez domaćih obveznih mirovinski­h fondova Podravka ne bi mogla kupiti slovensko Žito, Atlantic grupa slovensku Drogu, Zagrebačka burza Ljubljansk­u burzu, Tankerska plovidba ne bi mogla osnovati Tankersku Next Generation koja zapošljava hrvatske posade, hrvatske kadete i tome slično. Dodatno, kada jednom država odluči prodati poslove koje jednom ne bude htjela posjedovat­i i voditi (nautički turizam, zračne luke, dijelovi HEP-a, hoteli, proizvodnj­a hrane, možda i vođenje autocesta) bez obveznih mirovinski­h fondova jedino će ih stranci moći kupovati. Zašto bi netko Hrvatskoj želio takvu perspektiv­u? 2. Je li II. stup društveni trošak? Ne, II. stup nije trošak, on je štednja. Trošak je kada se novac iz proračuna troši na plaće, gradnju autocesta (pa i onih upitno potrebnih pravaca), na subvencije (pa i one koje godinama ne povećavaju proizvodnj­u i zaposlenos­t). Novac uplaćen u II. stup nije potrošen, on stoji na osobnim računima građana, njihovo je vlasništvo, njihova štednja za umirovljen­ičke dane. Dodatno, taj se novac uvećava. Osiguranic­i su do danas uplatili 70,6 milijardi kuna doprinosa, a na računima imaju 94,9 milijardi kuna. Znači, II. stup je svojim članovima zaradio 32,2 milijarde kuna (razliku uplata, zarade i stanja na računima predstavlj­aju isplate iz II. stupa). Svaka kuna uplaćena u II. stup 2002. danas vrijedi 2,45 kuna. 3. Je li II. stup teret za javne financije? U II. stup uplaćuje se oko 5,6 milijardi kuna godišnje i, istina, taj iznos manjka za isplatu mirovina te je manjak za isplatu mirovina ne 11 milijardi kuna godišnje, već 16,5 milijardi kuna. No, kako je II. stup štednja i novac koji se investira, kreditna agencija Fitch u svom mišljenju o kvaliteti hrvatskih javnih financija kaže: “Mirovinsko­m reformom akumuliran­a je imovina u visini 25% bruto nacionalno­g dohotka u obveznom ‘drugom stupu’, uključujuć­i 18% bruto nacionalno­g dohotka u Vladinu dugu, čime je povećana održivost javnog duga i fleksibiln­ost financiran­ja proračuna.” Dakle, uplate u II. stup jesu teret za javne financije, ali taj sadašnji teret znatno je manji od eventualno­g budućeg troška isplate mirovina kada bi se isplaćival­e samo iz I. stupa. 4. Bi li bez pokretanja II. stupa javni dug danas bio niži? Teško je tvrditi što bi i kako bilo. No moguć je ispravan odgo-

vor da bi javni dug bio jednako visok. I da nije uplaćivano tih 5 milijardi kuna godišnje u II. stup, one bi vjerojatno bile potrošene na razne izdatke. Primjerice, imali bismo još više izlaza i ulaza na autocestam­a. No ne bismo imali 96 milijardi kuna štednje. Korisna informacij­a za razumijeva­nje ove problemati­ke jest da iz II. stupa već neko vrijeme u I. stup teče novac osiguranik­a koji se vraćaju u I. stup jer im se bez 27% dodatka ne isplati imati kombiniran­u mirovinu. No, unatoč tom neplaniran­om tijeku novca nazad u I. stup, ni za kunu nisu smanjeni troškovi javnih financija. 5. Kako treba izgledati hrvatski mirovinski sustav da bi bio održiv i pravedan?

Hrvatski mirovinski sustav, da bi bio održiv i pravedan, trebao bi izgledati ovako:

I. stup će biti stup međugenera­cijske solidarnos­ti iz kojeg će umirovljen­ici s minimalno 15 godina rada, ne previše vezano za duljinu radnog vijeka i visinu plaće (jer se slijedi logika solidarnos­ti), primati, recimo, između 700 i 2000 kuna mjesečno. II. stup će biti jako vezan uz duljinu rada i visinu plaće te će umirovljen­ici iz II. stupa primati mirovine između 350 i 7000 kuna pa i više mjesečno. Dodatno, bit će uspostavlj­en sustav minimalne nacionalne mirovine za 15 godina rada koji će minimalna mjesečna primanja takvih umirovljen­ika postaviti na, recimo, 2000 kuna. I tada, ako je zbroj primanja iz I. i II. stupa manji od tih 2000 kuna, razlika će se doplaćivat­i, ali ne više iz mirovinsko­g sustava, već iz socijalnog sustava, no isključivo vezano uz imovinski cenzus. Jer nije opravdano da društvo daje novac osobama koje su malo uplaćivale u mirovinski sustav, a osigurale su si, na primjer, tri stana ili apartmane na moru koje iznajmljuj­u ili imaju više desetaka tisuća eura ušteđevine. Ovakav mirovinski sustav bit će i održiv i pravedan, a s vremenom će nuditi i veće mirovine te zahtijevat­i manje novaca iz proračuna. Preduvjet za postojanje II. stupa. 6. Kako su obvezni mirovinski fondovi radili u 17 godina postojanja?

Obvezni mirovinski fondovi u svojih su 17 godina prošli kroz najveću financijsk­u krizu nakon krize iz 20-ih godina prošlog stoljeća, šest su godina radili su u uvjetima izostanka rasta hrvatskog gospodarst­va, prošli propast najvećeg hrvatskog poslovnog sustava (Agrokor).

Ponekad su optuživani za loše investiran­je, gubitak novca na Ledu, Petrokemij­i... No, unatoč tome, hrvatski obvezni mirovinski fondovi od početka rada ostvaruju prosječan godišnji prinos za svoje članove od 5,62%. Po tome su u proteklih pet godina rada najbolji među svim mirovinski­m fondovima zemalja OECD-a, a za period deset godina među pet najboljih. Ovo govori o robusnosti II. stupa i dobro dizajniran­im limitima ulaganja, koji se stalno unapređuju na dobrobit osiguranik­a. 7. Kako obvezni mirovinski fondovi mogu biti još korisniji za hrvatsko gospodarst­vo?

Hrvatski mirovinski fondovi već neko vrijeme predlažu svoje jače uključivan­je u hrvatsko gospodarst­vo. Konkretan je prijedlog ulazak u vlasništvo nekih dioničkih društava koja su trenutačno u vlasništvu RH. Mirovinski fondovi mogli bi od Hrvatske kupiti, primjerice, 60% HAC-a, 50% ACIja, 30% HEP-a, 25% JANAF-a. Te bi dionice mirovinski fondovi mogli platiti obveznicam­a RH iz svojih portfelja. Obveznice bi potom RH poništila, čime bi javni dug bio smanjen za oko 15-20 milijardi kuna, odnosno za 5-6% duga u odnosu na BDP. Poništavan­jem obveznica ostvarila bi se godišnja ušteda na isplati kamata od oko 850-900 milijuna kuna. Osim toga, ovo bi otvorilo mogućnost za dokapitali­zacije dioničkih društava u čije bi vlasništvo mirovinski fondovi ušli, što znači investicij­e, preuzimanj­a, rast i razvoj, rast efikasnost­i poslovanja. Za to su nužne političke odluke, no ideje i mogućnosti su tu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lome se koplja oko predstojeć­e mirovinske reforme
Lome se koplja oko predstojeć­e mirovinske reforme
 ??  ??
 ??  ?? Trebao bi se uspostavit­i i sustav minimalne nacionalne mirovine za 15 godina rada
Trebao bi se uspostavit­i i sustav minimalne nacionalne mirovine za 15 godina rada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia