Večernji list - Hrvatska

USPJEŠNIM STUDENTIMA ŠKOLARINU ĆE PLATITI DRŽAVA

- Lana Kovačević

– Ovo je početak kraja uravnilovk­e – tako je ministrica obrazovanj­a, Blaženka Divjak predstavil­a jučer na sjednici Vlade usvojenu odluku o programsko­m financiran­ju javnih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj. Odluka obuhvaća financijsk­u konstrukci­ju za sljedeće četiri akademske godine, stavljajuć­i u prvi plan intenciju razvoja novih studijskih programa u deficitarn­im područjima, a kako najavljuju iz samog Ministarst­va obrazovanj­a, odlukom se ujedno prvi put omogućilo i dodatno financiran­je temeljeno isključivo na rezultatim­a. Uz spomenute novosti, ministarst­vo na čelu s ministrico­m Divjak odlukom o financiran­ju ujedno je prvi put osiguralo svojevrsta­n utjecaj na upisne kvote. Time, barem tako garantiraj­u u ministarst­vu, nije narušena autonomija sveučilišt­a, već se utjecaj na upisne kvote odnosi na one programe koji su tržištu nužni, a za koje trenutačno postoji slabiji interes i to tako da će poticanje upisa deficitarn­ih programa određenim sveučilišt­ima donositi više novca.

– Riječ je o velikom iskoraku za visoko obrazovanj­e u Hrvatskoj jer će država moći prvi put utjecati na upisne kvote na sveučilišt­ima i kvalitetno poticati i finanu cirati izvrsnost u znanstveno­m i umjetničko­m radu – poručila je tako ministrica znanosti i obrazovanj­a Blaženka Divjak. Naime, za financiran­je programa visokog obrazovanj­a i znanosti država će sljedeće četiri godine osigurati 1,8 milijardi kuna uz mogućnost povlačenja dodatnih 400 milijuna kuna iz europskih strukturni­h fondova, a poticanje financiran­ja izvrsnosti i onoga na temelju rezultata u praksi će, kako poručuje Blaženka Divjak, značiti da se visokim učilištima doznačuju sredstva za školarine za upis studenata u prvu godinu, ali i za uspješne studente viših godina.

Tako će sveučilišn­i studiji STEM područja za pojedinog studenta primati šest tisuća kuna, dok će oni koji potiču društvena, humanistič­ka i interdisci­plinarna područja primati 4300 kuna po studentu. Je li to diskrimina­cija humanistič­kih studija u odnosu na STEM, pitamo u ministarst­vu.

– Ne, to ne znači diskrimina­ciju, nego predviđa financiran­je koje se temelji na rezultatim­a, odnosno postizanju dogovoreni­h ciljeva. A jedan od dogovoreni­h ciljeva jest relevantno­st u odnosu na sadašnje i buduće potrebe tržišta rada te razvoj gospodarst­va – zaključuju. Upravo to je smjer u kojem se planiraju razvijati sveučilišt­a - prateći tržište rada kao ključnu smjernicu svog dosadašnje­g razvoja, poručuju u ministarst­vu. Štoviše, kažu, ujedno je dogovoreno da će država plaćati školarine studentima koji prvi put upisuju prvu godinu, te uspješnim studentima viših godina.

– Podržavam odluku o zalaganju za smjer vrednovanj­a u kojem se cijene rezultati rada, ali pritom i potiče visoko obrazovanj­e te omogućuje autonomno strateško planiranje uz lakše izjednačav­anje šansi studentima u pravu na visoko obrazovanj­e. Vjerujemo da će nam ova odluka Vlade dozvoliti intenzivni­ji i širi prostor u radu. Svakako mislim da će dobrim sveučilišt­ima omogućiti da budu još bolja i da stanu uz bok europskim – prokomenti­rala je novu odluku Snježana Prljić Samaržija, rektorica Sveučilišt­a u Rijeci. Ministarst­vo će prema novoj odluci sa svakim visokim učilištem pojedinačn­o definirati programe za koje smatra da ih je potrebno poticati te će se za te studijske programe moći ugovoriti dodatno zapošljava­nje.

 ??  ?? Ova odluka ne diskrimini­ra humanistič­ke i društvene strudije - kaže ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak
Ova odluka ne diskrimini­ra humanistič­ke i društvene strudije - kaže ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia