Večernji list - Hrvatska

Đolin suradnik priznao: Prevario sam ljude

- (ija)

Gabrijel Vuksan, koji je s Ivicom Đolom i još nekoliko osoba optužen da su više ljudi prevarili za oko 9 milijuna kuna, lažno im se predstavlj­ajući i prodajući im stanove u vlasništvu Grada Zagreba, priznao je krivnju te se nagodio s USKOK-om. Osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine i 11 mjeseci zatvora. Od izrečene kazne, godinu i četiri mjeseca mora provesti u zatvoru, dok mu se ostatak mijenja uvjetnom kaznom iz rok kušnje od četiri godine. Uz to, Vuksanu se oduzima i 200.000, a s 200.000 kuna mora obeštetiti i ljude koje je prevario. Što se tiče Đole i ostalih, postupak je u odnosu na njih razdvojen, a nova sjednica optužnog vijeća zakazana je za 12. listopada. Prema optužnici od početka 2015. do 19. travnja 2017. varali su naivne građane kojima su se lažno predstavlj­ali kao gradski službenici, suci... Suzana Lepan Štefančić

Kada je te noći BMW-om sletio s ceste i u smrt odveo prijatelji­cu Marinelu Trupeljak (20), Ivan Ljušanin (20) iz Vuke vozio je pijan, s 1,79 promila alkohola u krvi, i brzinom od čak 150 kilometara na sat. Toliko je, naime, izmjereno baš u trenutku slijetanja, a ograničenj­e brzine na toj cesti u Kuševcu kod Đakova iznosi, usporedbe radi, tek 50 kilometara na sat. Da bude jezivije, taj mladić nema ni vozačku dozvolu. Ljušaninu je u četvrtak nastavljen­o suđenje na Općinskom sudu u Osijeku, a uskoro se očekuje i presuda. Pred kamerama fotoreport­era rukama je skrivao lice. Na sud je doveden iz istražnog zatvora u kojem je od 7. prosinca prošle godine.

Tragedija se pak zbila 2. prosiline sinca oko 1.30 sati, u Radićevoj ulici ispred kućnog broja 46. Ljušanin je izgubio nadzor nad vozilom, nakon čega je ono “zaplesalo” po cesti, sletjelo u kanal i zabilo se u betonsko postolje šahta. Automobil je potom odskočio u zrak, udario pri padu u rub betonskog mosta te, na koncu, i u parkirani automobil. Nije tu bio kraj – BMW se zabio i u stablo te se zaustavio u kanalu. Od udara Marinela je ispala iz automobila kroz stražnje staklo. U teškom stanju prevezena je u KBC Osijek, a sutradan je izgubila bitku za život. Teško je nastradao i Damir Đambić (31) koji se mjesec dana oporavljao u bolnici. Đambić je kasnije istražitel­jima ustvrdio kako je Ljušanin te noći vozio brže od 200 kilometara na sat te da ga je upozorio da uspori jer je kolnik bio mokar od kiše.

Kada je policija stigla na očevid, zanimljivo je, za upravljače­m nije zatekla Ljušanina, nego upravo Đambića, dok je ovaj sjedio na stražnjem sjedalu i tako inscenirao da on nije vozio. Kaznena prijava, u prvi mah, i trebala je biti ispisana protiv Đambića, no u istrazi se klupko odmotalo, a Ljušanin je pritvoren.

Kobne večeri sve troje bili su u kafiću u Josipovcu Punitovačk­om. Ljušanin se branio kako se, nakon što su naručili drugu bocu votke, ničega ne sjeća. Svjedoci tvrde da je Ljušanin imao prometnu nesreću i u studenom, drugim vozilom, iako je on to opovrgnuo.

– Kod koncentrac­ije alkohola od 1,79 promila vozači su apsolutno nesposobni za upravljanj­e vozilima – rekao je jučer vještak Boris Dumenčić.

Ni Marinela Trupeljak ni Damir Đambić nisu bili vezani na stražnjem sjedalu BMW-a.

– Pojas bi imao zaštitnu ulogu pa bi ozljede bile ili izbjegnute ili manjeg opsega. Postoji vjerojatno­st da bi preživjela da je bila

Dumenčić.• vezana – ustvrdio je

 ??  ?? a nakon što smo naručili drugu bocu, ja se više ničega ne sjećam
a nakon što smo naručili drugu bocu, ja se više ničega ne sjećam
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia