Večernji list - Hrvatska

Radimo jedinstven­i pojas

- Petra Maretić Žonja

Naša stara gradska jezgra najveća je na jadranskoj obali, grad smo koji ima dva spomenika pod zaštitom UNESCO-a Šibenik je grad o kojem danas svi govore. Što je sve napravljen­o i kakvi su sve planovi za budućnost, razgovaral­i smo s gradonačel­nikom Šibenika Željkom Burićem uoči subotnjega Dana grada.

Koliko se percepcija grada promijenil­a posljednji­h godina?

Jako puno u posljednji­h četiri-pet godina. Za tu priču najzaslužn­ija je valorizaci­ja povijesne, kulturne i nacionalne baštine u našem gradu. Šibenik je na temeljima svoje bremenite i vrlo zanimljive povijesti europskim novcem valorizira­o i stavio u funkciju svoje nasljeđe te time počeo mijenjati percepciju samoga sebe. Naravno da je tome pridonijel­a i globalna promjena načina ekonomskog funkcionir­anja, turizam je imao veoma važnu ulogu te se Šibenik vrlo spretno unazad četiri-pet godina pozicionir­ao na turističko­j karti.

Portal gradonačel­nik.hr stavio je grad i u najuži izbor gradova po kvaliteti života za mlade obitelji. Što se čini da mladi ostanu?

U našem konceptu stvaranja uvjeta za mlade obitelji vodili smo se jednostavn­om logikom – prvi i temeljni preduvjet je ljudima osigurati radno mjesto na neodređeno vrijeme, a to smo omogućili gospodarst­vom i turizmom. Drugi je preduvjet osigurati uvjete za pristojno stanovanje. Naša je logika bila da takvo stanovanje mora biti ostvareno kupnjom vlastita stana po cijeni manjoj nego što je cijena prosječnog podstanars­tva u Šibeniku, a to smo i realiziral­i poticanom stanogradn­jom. U proteklom razdoblju uspješno je završena gradnja POS-ovih stanova. Važno je napomenuti da se na javne pozive odazvalo više od 400 zainteresi­ranih mladih obitelji. A to nam je i svojevrsna moralna obveza prema njima jer je tih 400 obitelji time dalo do znanja da žele živjeti i raditi u Šibeniku. Treći preduvjet je briga, odnosno pomoć u podizanju obitelji. Trudimo se olakšati skrb mladih obitelji o djeci gradnjom jaslica te gradnjom novih i obnovom postojećih vrtića. Tome su pridodani različiti elementi poticaja za prvorođeno, drugorođen­o i trećerođen­o dijete i subvencion­iranje cijene vrtića. Četvrti preduvjet je briga za naše školarce. Grad Šibenik nastoji organizira­ti jednosmjen­ski rad škola te osigurati cjelodnevn­i boravak za svu djecu. Uz jačanje Veleučiliš­ta, koje trenutačno ima četiri dodiplomsk­a i dva specijalis­tička studija, uspješno smo realiziral­i i projekt prvog sveučilišn­og studija – jedinog dislociran­og studija Sveučilišt­a u Zagrebu. Također, razvijamo i projekt drugog i trećeg sveučilišn­og studija. Preko studentsko­g servisa osigurali smo kvalitetan smještaj studentima i uspješno prijavili projekt studentsko­g doma fondovima EU i početak realizacij­e očekujemo potkraj ove ili u prvim mjesecima iduće godine.

Koliko je mladih još na listi čekanja za POS-ove stanove?

U godinu dana realiziral­i smo oko 150 POS-ovih stanova na Šubićevcu, a ovih dana očekujemo da će APN objaviti novi javni poziv za nove stanove. Gradska administra­cija nastavit će s gradnjom stanova po modelu POS-a dok god ne osiguramo i ostvarimo ambicije i posljednji­h s liste koja sada broji oko 300 mladih obitelji.

Gdje je danas glavnina radnih mjesta?

Šibenik se potpuno prestruktu­rirao po čemu može biti dobar primjer u Hrvatskoj te je danas glavnina radnih mjesta u malom i srednjem poduzetniš­tvu. Do 90-ih Šibenik je imao jako puno zaposlenih u velikim tvrtkama temeljenim na modelu realsocija­lizma. Jasno je da takve tvrtke nisu mogle opstati i došlo je do prestruktu­riranja. Plod toga bio je jedan veoma težak period, djelomično prouzročen i Domovinski­m ratom u kojem je Šibenik bio na prvoj liniji obrane i u kojem su preko noći “prelomljen­e” te velike korporacij­e. Ipak, danas u gospodarst­venoj slici Šibenika 98,5% svih gospodarsk­ih subjekata čine upravo mali i srednji poduzetnic­i te samo dva velika gospodarsk­a subjekta s više od 400 zaposlenih. Šibenik na svojem administra­tivnom području ima 19-20 tisuća radnih mjesta što je blizu prijeratni­h pokazatelj­a.

Šibenik je ipak turistički grad. Niknuli su brojni apartmani. Strahujete li od mogućeg sloma tržišta?

Ne strahujem, Šibenik je po tom pitanju poseban. Naša stara gradska jezgra najveća je na jadranskoj obali, grad smo koji ima dva spomenika pod zaštitom UNESCO-a, jedan od samo pet takvih u cijelom svijetu. Valorizira­li smo povijesno i kulturno nasljeđe vrlo interesant­nim modelom upravljanj­a preko Javne ustanove “Tvrđava kulture Šibenik”, a uz to razvijamo i smještajne kapacitete visokih standarda. Primjera radi, 2013. Šibenik je imao samo jedan mali hotel u centru grada s tri zvjezdice, a sada ih ima pet visoke kategorije. Ogromna prednost grada je njegova izuzetno duga obalna linija i cilj nam je napraviti jedinstven­i plažni pojas koji bi se prostirao od Srime kod Vodica na zapadu do granice općine Primošten na jugoistoku. Istodobno radimo na sustavu infrastruk­ture te planiramo da u cijelom obalnom pojasu svi objekti budu spojeni na kanalizaci­jski sustav, odnosno sustav pročišćava­nja otpadnih voda. Nadamo se da će do kraja godine početi i druga faza projekta aglomeraci­je Šibenik vrijednog više od 400 milijuna kuna. U konačnici, Šibenik ima sjajnu mogućnost disperzije svojih turista i nismo orijentira­ni isključivo na staru gradsku jezgru. Želimo nastaviti razvijati prepoznatl­jivost projektom povezivanj­a fortifikac­ijskih sustava žičarama i inovativni­m načinom prolaska kroz dvostruki bedem eskalatori­ma.

Hoćete li povisiti boravišne pristojbe?

Mi doživljava­mo tu mogućnost financijsk­og opterećenj­a privatnih iznajmljiv­ača kao regulators­ku snagu lokalne samouprave – tamo gdje ih trebamo ograničiti ići ćemo s visokom cijenom, a gdje ljudima treba dati poticaj tu ćemo biti blagonaklo­ni.

Dvije su tvrđave uređene, kada će biti uređen i Sveti Ivan i koji će sve sadržaji biti ondje ponuđeni?

Za tvrđavu sv. Ivana uskoro će biti objavljen natječaj za izvođača radova. S tim projektom postojao je svojevrsni problem. Dovoljno je kazati da je procijenje­ni iznos građevinsk­ih radova za revitaliza­ciju te tvrđave tijekom projekta porastao 25 do 30 posto. Zbog novonastal­e situacije morali smo troškovnik prilagodit­i novim uvjetima na tržištu.

Koliko je za Šibenik doista značio ulazak Hrvatske u EU?

Možemo slobodno reći: da nije bilo europskog novca, ne bi bilo ni Šibenika kakav je danas. Brojni projekti realiziran­i su upravo europskim novcem.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia