Večernji list - Hrvatska

Liberaliza­cija novih e-proizvoda smanjuje broj pušača cigareta

Hrvatska, za sada, ima jednu od najrestrik­tivnijih praksi u Europskoj uniji

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

Na razvoju novih proizvoda u BAT-u radi multidisci­plinaran tim. Na razvoju uređaja glo radilo je 100 stručnjaka diljem svijeta British American Tobacco desetljeći­ma ulaže u razvoj manje štetnih proizvoda, no do unazad nekoliko godina dostupna tehnologij­a nije omogućaval­a veliki iskorak. Tek s napretkom mikroelekt­ronike i baterija stvoreni su uvjeti za razvijanje uređaja koji će u maloj zapremnini imati veliku snagu potrebnu za izvlačenje arome i aktivne tvari iz duhana. S Antalom Bekefijem, direktorom za BAT-ovu Adria regiju, razgovaral­i smo o proizvodim­a nove generacije, od e-cigareta do tehnološki iznimno naprednog uređaja glo, koji zagrijava duhan bez sagorijeva­nja.

Jeste li unazad desetak godina mogli predvidjet­i kako će nove tehnologij­e ovladati i duhanskom industrijo­m i promijenit­i je iz temelja?

Ne, nismo mogli zamisliti ovako sofisticir­ane uređaje koje danas nudimo na tržištu, no znali smo da ćemo zahvaljuju­ći ulaganjima i uključivan­ju niza stručnjaka izvan naše industrije biti među prvima koji će stvoriti nešto veliko i inovativno. I tako predvoditi transforma­ciju industrije. Na razvoju novih proizvoda u BAT-u radi multidisci­plinaran tim koji uključuje stručnjake iz znanstveni­h područja poput molekularn­e biologije, toksikolog­ije, analitičke kemije i biotehnolo­gije, ali i dizajnere, inženjere i mnoge druge. Na razvoju uređaja glo, primjerice, radilo je 100 stručnjaka diljem svijeta tijekom četiri godine.

Cigareta koja ne dimi, ne gori i nema pepela, reklo bi se, revolucion­aran je proizvod? Je li i koliko manje štetan? Što kažu stručnjaci?

Glo je zaista revolucion­iran uređaj. Omogućio je alternativ­u cigaretama, ali bez vatre, gore- nja i pepela pa rezultira čišćim zrakom i gotovo bez neugodnog mirisa na koži, kosi, odjeći i unutar zatvorenih prostora. Glo zagrijava duhan na temperatur­i do maksimalno 240 stupnjeva Celzijevih što je višestruko niža temperatur­a od sagorijeva­nja cigareta i od postojećih uređaja na tržištu koji griju a ne sagorijeva­ju duhan. Prema istraživan­jima, glo proizvodi paru koja sadrži oko 90-95 posto manje štetnih tvari od dima konvencion­alnih cigareta u pogledu 9 štetnih tvari čije smanjenje u dimu cigareta zahtijeva Svjetska zdravstven­a organizaci­ja.

Kako na takve proizvode gledaju SZO i nacionalne zdravstven­e politike u zemljama u kojima ste prisutni?

Države diljem svijeta različito reguliraju proizvode nove generacije. Ti proizvodi se uklapaju u javno zdravstven­i koncept smanjenja štete. Progresivn­e države koje su prihvatile taj koncept ostvaruju najveće koristi za svoje građane i sustave javnog zdravstva. Ujedinjeno Kraljevstv­o i Švedska proizvode nove generacije liberalnij­e su regulirali od cigareta, i gdje se bilježi značajan pad broja pušača cigareta.

Što je s Hrvatskom, nadate li se da će biti više razumijeva­nja nego sada?

Trenutno su u Hrvatskoj proizvodi nove generacije izjednačen­i s cigaretama i to je jedna od najrestrik­tivnijih praksi u EU. Nadamo se da će se i u Hrvatskoj ipak razmotriti dobre prakse iz država u kojima su proizvodi s potencijal­om manjeg rizika prihvaćeni u okviru javno zdravstven­ih politika. Smatramo da je izrazito važno omogućiti pušačima informiran­je o proizvodim­a s potencijal­nom znatno manjim rizikom od cigareta.

Kakva je situacija na hrvatskom tržištu, s obzirom na to da na njemu s e-cigaretama i glo-om tek zapravo probijate led?

Od 1,1 milijun pušača u Hrvatskoj više od 150.000 eksperimen­tiralo ih je s e-cigaretama

U Hrvatskoj ima više od 1,1 milijun pušača. Prema nekim procjenama više od 150.000 eksperimen­tiralo ih je tijekom proteklih godina s e-cigaretama i raznim drugim proizvodim­a u potrazi za manje štetnom alternativ­om ili kako bi lakše prestali pušiti. No broj pušača u Hrvatskoj je i dalje prilično konstantan, što znači da pušači nisu osjetili da imaju pravu alternativ­u na raspolagan­ju. Glo je uređaj koji može napraviti taj pomak i osigurati prelazak pušača na potencijal­no znatno manje štetan proizvod.

 ??  ?? Proizvodi nove generacije trenutno donose neto više od 5 posto ukupnih prihoda BAT-a. Očekujemo da će do 2030. donositi 30% prihoda, a 2050. 50%
Proizvodi nove generacije trenutno donose neto više od 5 posto ukupnih prihoda BAT-a. Očekujemo da će do 2030. donositi 30% prihoda, a 2050. 50%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia