Večernji list - Hrvatska

Ema i Popi dobili “bucu”, van će ga izmamiti samo miris slatkiša

Rijetko proviruje iz kućice, a ime će mu dati na Dan crvenih pandi

- mateja.sobak@vecernji.net

Tata je Zagrepčani­n, a mama je 2015. stigla iz Dortmunda. Zoološki vrt uskoro će pozvati posjetitel­je da predlože kako će se potomak nazvati Mateja Šobak Nećkao se i razmišljao, a onda ipak odlučio malo proviriti. Vjerojatno jer je nanjušio grožđe, poslasticu koju je timaritelj Valentino nudio njegovim roditeljim­a. Međutim, ako nije vrijeme slatkiša, bebu crvene pande, prinovu u zagrebačko­m Zoološkom vrtu, izvan njezine “kućice” ne može se vidjeti.

Skrivaju se od predatora

– Dečko je i okoćen je 26. lipnja, ali tek se ovih dana odlučio pokazati – govori nam kuratorica za sisavce u ZOO-u Dijana Beneta pa objašnjava kako je takvo ponašanje sasvim normalno za crvene pande. Mladunci u prirodi, visoko na Himalaji, prva dva do tri mjeseca života provode u dupljama u tlu ili na drvetu, a kad se i ohrabre na izlazak, to će najprije napraviti noću. – Skrivaju se tako od predatora – objašnjava kuratorica pa dodaje kako prvih tjedan dana života male crvene pande cijelo vrijeme čuva njihova mama, koja se od njih odvaja samo da ode po hranu. Upravo takva situacija bila je i u Zoološkom vrtu, a četverogod­išnja mama Ema i dalje budno prati svaki korak svojeg sina, kojem u ZOO-u tepaju “čupavi buco”. – Nije uobičajeno da se rodi samo jedna beba, a kako je to kod nas slučaj, sva hrana odlazi samo njemu pa imamo malu mrcinu – kaže Dijana Beneta upozoravaj­ući na činjenicu da su crvene pande ugrožena vrsta te je svaki njihov potomak veliko veselje onima koji se bave očuvanjem vrste. A radi to i naš ZOO, u koji je mama Ema stigla 2015. godine iz Dortmunda ne bi li se pridružila danas šestogodiš­njem Popiju, crvenoj pandi koja je, baš kao i njegov sin, okoćena u Zagrebu. – Novo mladunče najljepši je nastavak priče o zagrebački­m crvenim pandama. Prekrasan “buco” odlično napreduje. Prvo je vrijeme proveo skriven uz majku, a sada je počeo izlaziti izvan nastambe – ističe ravnatelj ZOO-a Damir Skok pa dodaje kako će vrt uskoro pozvati građane da predlože ime, a kako će se zvati, saznat će se 10. studenog, na Dan crvenih pandi. I dok su u Zoološkom svi ponosni na bebu, ona još nije posve sigurna što bi trebala raditi.

Krene pa se predomisli

Kad tata Popi i mama Ema napuste kućicu u kojoj se “buco” skriva, i on sam kao da će krenuti za njima, a onda zastane, predomisli se pa se ponovno povuče na sigurno, ali glavu ipak ostavi vani kako bi bolje vidio što se oko njega događa. Za Dan crvenih pandi, vjeruju u ZOO-u, prinovu će posjetitel­ji već moći vidjeti bez problema. I tako još godinu dana jer je to vrijeme koje mladunci pandi obvezno provode uz mamu, koja ih, otkrila je kuratorica Dijana Beneta, prepoznaje po zvuku i mirisu.

Mladunče ugrožene vrste podrijetlo­m s Himalaje okoćeno je u ZOO-u 26. lipnja

 ?? ZG ZOO ?? Par je zajedno proveo tri godine prije nego što su postali roditelji
ZG ZOO Par je zajedno proveo tri godine prije nego što su postali roditelji
 ??  ?? Mali čupavac Vjeruju da će se do 10. studenog naviknuti na svijet izvan nastambe pa će ga svi moći dobro vidjeti
Mali čupavac Vjeruju da će se do 10. studenog naviknuti na svijet izvan nastambe pa će ga svi moći dobro vidjeti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia