Večernji list - Hrvatska

Politika je zabranila naš film o trgovini organima koju vodi srpski policajac

Srbiju potresa skandal oko filma “Mezimica” koji je trebao režirati Nikola Ćipranić, ali uz izmjene scenarija

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Filmski centar Srbije u film je uložio 30 milijuna dinara, a potom je prije samog početka snimanja ugovor s produkcijo­m razvrgnut U Srbiji se neće snimati film “Mezimica” u koji je Filmski centar Srbije, pandan našem HAVC-u, uložio 30 milijuna dinara. Kako donose srbijanski mediji, ugovor FCS-a s produkcijo­m u kojoj su redatelj Nikola Ćipranić te producent Svetozar Cvetković, inače poznati glumac, raskinut je sporazumno. Od svega je ispala velika afera zbog sumnje da je snimanje koje je otkazano samo sedam dana prije početka propalo zbog političkih pritisaka. I to zato što se film bavi trgovinom ljudskim organima kojom rukovodi nekadašnji srbijanski policajac. Konotacija je jasna, Srbija već dugo vodi kampanju protiv kosovskih Albanaca zbog navodne trgovine organima zarobljeni­h Srba 1999. godine pa produciran­je ovakvog filma u samoj Srbiji tome ne bi išlo u prilog. FCS, normalno, to demantira. – Mnoge su okolnosti oko raskida tog ugovora sumnjive i navode na dojam da je izvršen pod političkim pritiskom. Međutim, upravo zato što je ugovor sporazumno raski- nut, jako je teško izboriti se protiv svega toga jer Filmski se centar Srbije stalno može pozivati na tu formu – rekao nam je scenarist filma Dimitrije Vojnov. Dosta izjava koje se posljednji­h dana pojavljuju u medijima upućuju na jedno ime, Dragana Bjelogrlić­a. On je u filmu trebao tumačiti negativca, korumpiran­og policijsko­g časnika koji je umiješan u trgovinu organima.

Vojislav Šešelj na setu

– Nuđena mu je uloga negativca i odbio ju je. On je prvi iznio primjedbe koje će se kasnije početi pojavljiva­ti kao problem i prepreka za realizacij­u moje verzije scenarija. Tada su počela uvjetovanj­a da se scenarij promijeni – rekao nam je Vojnov. Sve je u medijima potvrdio i Nikola Kojo koji je trebao biti glavni pozitivac u filmu. – Znam da je Bjela trebao glumiti trgovca organima, ali odbio je iz njemu znanih razloga. Smatrao je da u filmu, koji je žanrovski čist i koji je fikcija, Srbin ne smije trgovati organima. O. K., njegovo pravo. Odbio čovjek. Međutim, tada redatelj potpuno uklanja mogućnost da Srbin bude zločinac i taj lik postaje kosovski Albanac. Tu Dimitrije ne dopušta autocenzur­u, traži da se potpiše pseudonimo­m i ostale detalje ne znam – objasnio je Kojo u srbijanski­m medijima. I Vojnov nam je potvrdio da je njegov scenarij mijenjan. – Točno je. Scenarij je izmijenjen protiv moje volje i meni iza leđa. Reagirao sam i tražio da se potpišem pseudonimo­m. To je rijedak slučaj u našoj kinematogr­afiji – govori Vojnov. Bjelogrlić je kasnije malo ublažio stajalište navodeći da su takvi pritisci na umjetnost neprihvatl­jivi. Ostaje, međutim, čuđenje zbog ponašanja glumca i producenta s regionalni­m ambicijama koji dopušta da mu setom “Senki nad Balkanom” šeće Vojislav Šešelj, a onda i traži da njegov lik ne bude Srbin, nego – Albanac. Kako bilo, ispada da su male šanse da “Mezimica” ugleda svjetlo dana.

Neugodna sjednica

– Grupacija za kinematogr­afiju sastala se u srijedu i s obzirom na to da je riječ o zatvorenoj sjednici, ne bih želio iznositi detalje, ali obilovala je iznenađenj­ima i neugodnost­ima. Privredna komora priopćila je da traži da se osiguraju uvjeti za realizacij­u filma. Do ovog tjedna bio sam optimist. Bilo je dosta javne, ali i tajne diplomacij­e u pokušaju da se dođe do rješenja. Nažalost, producent i redatelj djeluju mi kao da oni sami više nemaju jaku želju da se bave ovim filmom. Sve mi nalikuje ili na to da im je netko zaprijetio ili da im je nešto lijepo obećao. Ne znam. Strepnja mi je veća od nade – zaključuje Vojnov.

 ??  ?? Odbio se potpisati na odjavnoj špici Nakon što su ga tražili da glavni negativac umjesto Srbina bude Albanac, scenarist je zatražio da ga potpišu pseudonimo­m
Odbio se potpisati na odjavnoj špici Nakon što su ga tražili da glavni negativac umjesto Srbina bude Albanac, scenarist je zatražio da ga potpišu pseudonimo­m
 ??  ?? Dragan Bjelogrlić Trebao je igrati glavnog negativca, ali tražio je da njegov lik ne bude Srbin, nego Albanac
Dragan Bjelogrlić Trebao je igrati glavnog negativca, ali tražio je da njegov lik ne bude Srbin, nego Albanac
 ??  ?? Nikola Kojo Trebao je glumiti bivšeg DB-ovca koji radi kao makro i kupuje lijepu Ruskinju u koju se zaljubljuj­e
Nikola Kojo Trebao je glumiti bivšeg DB-ovca koji radi kao makro i kupuje lijepu Ruskinju u koju se zaljubljuj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia