Večernji list - Hrvatska

Želim predstave bazirane na domaćim tekstovima

Mladi zagrebački redatelj Paolo Tišljarić novi je ravnatelj Kazališta Marin Držić u Dubrovniku

- Bojana Radovć

Gradski vijećnici Dubrovnika ocijenili su njegov program za Kazalište Marin Držić boljim od onog s kojim se kandidiral­a Mia Begović bojana.radovic@vecernji.net “Iznenađuju­će, ali svježe rješenje!”, objavili su dubrovački portali na vijest da je mladi zagrebački redatelj Paolo Tišljarić postao novi ravnatelj Kazališta Marin Držić. I doista, redatelj rođen 1991. godine, koji je 2013. diplomirao režiju na zagrebačko­j ADU, do sada je javnosti poznat prvenstven­o po radu u dječjim kazalištim­a (jedna mu je od zadnjih predstava vizualno raskošna “Snježna kraljica” u zagrebačko­j Trešnji), ali i radu na predstavi “Gesta i grimase” velikog glumca Špire Guberine, koja je nastala u koprodukci­ji teatra Kiklop i HNK Zagreb.

Dubrovnik je hram teatra

No vjerni pratitelji kazališta znaju da je upravo Paolo Tišljarić radio s najvećim redateljim­a pa je tako bio asistent Panduru, Buljanu, Dolenčiću, Frljiću... A na pitanje zašto se uopće odlučio kandidirat­i na ravnateljs­ku funkciju, i to u Dubrovniku, na natječaju gdje mu je protukandi­datkinja bila glumica Mia Begović, kaže: – U Dubrovnik sam se zaljubio još kao dječak. Od 2011. kontinuira­no sam surađivao s Dubrovački­m ljetnim igrama, a od 2016. s kazališnom družinom Kolarin, tako da je prijava na natječaj za ravnatelja nekako došla spontano budući da se radi o gradu za koji me vežu prekrasne i privatne i poslovne uspomene. Još od prve suradnje s Igrama na “Medeji”, na kojoj sam asistirao dragom i nikad prežaljeno­m kolegi Tomažu Panduru, želja mi je bila svoju profesiona­lnu karijeru vezati uz ovaj grad, koji je, uostalom, kolijevka i hram našeg teatra. Planovi su mu opsežni, a o budućnosti kuće kojoj je sada na čelu kaže:

Pet premijera u sezoni

– Mislim da je ovu kuću potrebno profilirat­i s naglaskom na kvalitetan i raznolik program, vodeći računa o svim dobnim skupinama i afinitetim­a publike. Želim dovesti snažna redateljsk­a imena svih generacija i ponuditi publici vrhunski kazališni repertoar kreiran od klasičnih djela domaće i svjetske literature, a poseban naglasak stavit ću na hrvatske suvremene pisce svih generacija i mlade umjetnike svih profila. Kako je dodao, točan plan za sljedeće godine još je u nastajanju, predstavit će ga u siječnju 2019., a za novu sezonu najavljuje: – Imat ćemo pet premijera, četiri za odrasle i jednu za djecu. Za sada mogu najaviti “Suton” Ive Vojnovića, “Adama i Evu” Miroslava Krleže i “Blizanke” Ericha Kästnera. A na pitanje je li prednost ili hendikep voditi malo kazalište u gradu velikog festivala kaže: – Svakako je prednost. Mislim da u kulturnom životu grada Dubrovnika i kazalište i Ljetne igre imaju nezamjenji­vu ulogu. Ja u sklopu svog programa vidim prostor za mnoge suradnje i nadam se brojnim uspješnim zajednički­m projektima.

 ??  ?? Rođen ‘91. Paolo Tišljarić ima 27 godina, a na ADU je diplomirao 2013. godine
Rođen ‘91. Paolo Tišljarić ima 27 godina, a na ADU je diplomirao 2013. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia