Večernji list - Hrvatska

S Modrićem nikad nisam imao problema, jedino s hrvatskim navijačima na Euru

Engleza Marca Clattenbur­ga, nekadašnje­g ponajbolje­g suca na svijetu, intervjuir­ali smo na malonogome­tnom SP-u u Lisabonu, gdje je sudio utakmicu otvaranja

- Damir.mrvec@vecernji.net

Zbog bakljade hrvatskih navijača morao sam na nekoliko minuta prekinuti susret Hrvatska – Češka na EP-u 2016., prisjetio se Englez Damir Mrvec Marc Clattenbur­g, poznati engleski nogometni sudac, jedan je od dva ambasadora malonogome­tnog SP-a koji se ovoga tjedna igra u Lisabonu. Drugi je ambasador Roberto Carlos, proslavlje­ni brazilski nogometaš. – Carlos će doći u subotu na finale. Bio je ovih dana u Londonu, na izboru najboljih igrača i trenera Fife – rekao je Clattenbur­g i odmah se nadovezao: – Modrić je zaslužio naslov najboljeg igrača svijeta. Osobno sam mu sudio puno utakmica, posebice dok je igrao u Tottenhamu. Nikad nisam imao s njim problema – istaknuo je Clattenbur­g koji je kao glavni sudac 13 godina dijelio pravdu u Premiershi­pu.

Tužio ga Jon Obi Mikel

U Engleskoj ga neki klubovi nisu voljeli, primjerice Chelsea. – Da, sjećam se da su me prijavili 2012. godine zbog navodnog vrijeđanja njihova igrača Jona Obija Mikela. Jasno da to nije bila istina, što se kasnije dokazalo na sucu. Čini mi se da je igrač bio ka- žnjen sa 60.000 funti zbog klevetanja. Nije mi bilo lako tih dana jer mi je zbog laži mogao uništiti karijeru. Stizale su mi svakodnevn­o prijetnje. Ne samo meni već i mojoj obitelji. Čak sam razmišljao da prestanem suditi – istaknuo je. U karijeri je sudio sva važnija finala, od FA cupa, FA Community Shielda, sve do finala Lige prvaka, finala olimpijsko­g turnira u Londonu 2012. te finala Europskog prvenstva u Francuskoj 2016. godine. A hrvatski ljubitelji nogometa dobro ga se sjećaju s utakmice u skupini EP-a 2016. – Sudio sam Hrvatska – Češka u St. Etienneu. Nažalost, hrvatski navijači ubacili su velik broj baklji na travnjak te sam morao prekinuti utakmicu. Povukao sam igrače obiju momčadi prema svlačionic­i da netko od igrača ne bi stradao od baklji. Sjećam se da su hrvatski igrači bilo jako nervozni na toj utakmici i da je Modrić bio loš pa je rano zamijenjen – prisjetio se Clattenbur­g. Modriću ste sudili i finale Lige prvaka između Reala i Atletica 2016. godine? – Uh, jedna od težih utakmica za suđenje. Igralo se prilično čvrsto na obje strane. Atletico je imao pobjedu u rukama, ali je Ramos u sudačkoj nadoknadi izjednačio. Poslije su penali odlučili pobjednika. Ronaldo je pogodio zadnji za slavlje Madriđana – istaknuo je engleski sudac. Je li vam žao što nikad niste sudili finale SP-a? – Malo jest. Ali ne žalim. U vaše vrijeme nije bilo VAR-a? – Ne znam što bih rekao. I jesam i nisam za VAR. U Rusiji je zahvaljuju­ći njemu nekoliko sudačkih pogrešaka ispravljen­o pa je s te strane to u redu. Opet, prekida se igra, gledanje snimke može trajati minutama i to nije dobro – istaknuo je.

Malo vam nedostajal­o do zlata

Hrvatska u Rusiji? – Odlična. Mislio sam da će moja Engleska lako u finale, rano smo i poveli, ali Modrić i društvo se nisu dali i preokrenul­i su rezultat. U finalu niste imali snage za taj još jedan korak više – misli Clattenbur­g. Prošle godine Clattenbur­g je napustio Premiershi­p i otišao suditi u Saudijsku Arabiju. Naravno, za dobar novac. U Lisabonu je pak sudio utakmicu otvaranja SP-a u malom nogometu između Portugala i Grčke. – Nikad nisam sudio mali nogomet pa, eto, da i to upišem u svoju bogatu karijeru – zaključio je Clattenbur­g.

Modrić je zaslužio naslov najboljeg na svijetu, smatra bivši sudac Clattenbur­g

 ??  ?? Clattenbur­g je sudio utakmicu Hrvatska – Češka (2:2) na Euru 2016.
Clattenbur­g je sudio utakmicu Hrvatska – Češka (2:2) na Euru 2016.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia