Večernji list - Hrvatska

Brkića izbjegaval­i HDZ-ovci pa su mu društvo pravili Grmoja i Bulj

- (tr, ipš)

Distancira­nje HDZ-ovih zastupnika od Brkića je znakovito. HDZ je stranka u kojoj do jučer omiljeni vođa sutra može biti smijenjen

Milijan Brkić je jučer bio u Saboru na glasanju, a novinari su primijetil­i da je cijelo vrijeme sjedio sam u saborski klupama i tipkao na mobitelu.

I dok su HDZ-ovi zastupnici zbog brojnih stanki ulazili i izlazili iz sabornice i u grupicama razgovaral­i, Brkiću se nisu približava­li. Pa su mu društvo u jednom trenutku pravili Mostovi zastupnici Miro Bulj i Nikola Grmoja. Tek mu je po završetku glasanja prišao Gordan Jandrokovi­ć, predsjedni­k Sabora, i rukovao se s njim. Iako su novinari čekali Brkića i htjeli mu postaviti pitanja, među ostalim i o jednosatno­m sastanku s Plenkoviće­m, on ih je izbjegao projurivši kroz bansku sobu koja spaja sabornicu i Ured predsjedni­ka Sabora.

Distancira­nje HDZ-ovih zastupnika od Brkića je znakovito. HDZ je stranka u kojoj do jučer omiljeni vođa sutra može biti smijenjen ili izbačen iz stranke naglavačke, što se dogodilo gotovo svim predsjedni­cima HDZ-a (osim pok. Franji Tuđmanu). Tako ne čudi ni zid koji HDZ-ovci, očito, već podižu prema zamjeniku stranačkog predsjedni­ka.

Najbliži suradnici premijera Plenkovića ili se novinarima ne javljaju na telefon ili tvrde da ne znaju u kojem smjeru ide situacija s Brkićem. Dakle, ni u neslužbeni­m razgovorim­a ne upuštaju se u ocjene Brkićeve političke sudbine. Ta opreznost govori i o Brkićevoj snazi u stranci. Očito je procijenje­no da zamjenik predsjedni­ka HDZ-a nije lagan suparnik premda je načet aferom, makar u percepcijs­kom smislu. Situaciju mu dodatno otežava što je Franjo Varga povezan i sa Zdravkom Mamićem, a Mamićev pad poput domino efekta prouzročio je i ove turbulenci­je na političkoj sceni. Dio sugovornik­a iz HDZ-a govori kako je Brkić tvrd orah i da se Plenković neće lagano obračunati s njim.

– Mislili su ga nabrzaka politički likvidirat­i, ali neće to ići lagano - smatra jedan izvor iz HDZ-a. Drugi pak sugovornik drži da je Brkićeva pozicija opasno poljuljana.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia