Večernji list - Hrvatska

Je li Sjeverna Makedonija gubitak identiteta ili put prema Europskoj uniji

Žele dodatnu i dopunsku nastavu, manje obveznih, a više izbornih predmeta te tvrde da ne vrijede sve petice pojednako. Kod zahtjevnog profesora četvorka ne znači da manje znaš

- Lana Kovačević ZAGREB

Učenje za život, ono temeljeno na praktičnoj primjeni, redukcija nastavnog gradiva, manji broj obveznih predmeta, veći mogućnost izbora predmeta, poboljšanj­e i nadzor učeničke prakse i nastavnici osposoblje­ni za kvalitetno izvođenje nastave samo su neke od brojnih preporuka koje je sastavilo 20 učenika iz cijele Hrvatske koji imaju od 12 do 18 godina i okupljeni su u Mrežu mladih savjetnika pravobrani­teljice za djecu Helence Pirnat Dragičević.

Svoje su preporuke, koje se ne odnose samo na obrazovne sadržaje, nego i na način izvođenja nastave i ocjenjivan­ja, sve odreda uspješni učenici proslijedi­li ministrici obrazovanj­a Blaženki Divjak s jednim ciljem – od ministrice očekuju da njihove preporuke razmotri i na njih odgovori. Žele, kažu, i sami utjecati na izmjene u obrazovnom sustavu, jer one ih se itekako tiču.

– Učenicima treba povećati mogućnost izbora predmeta, pogotovo u višim razredima osnovne škole, da bismo se mogli više baviti predmetima koji nas zanimaju i koji su nam važni za nastavak školovanja. Mogućnost izbora još je važnija u srednjoj školi, u kojoj bi dio programa trebao biti obvezan za sve, a veći broj predmeta trebao bi biti ponuđen učenicima na izbor – poručila je tako Lana Miličević, učenica četvrtog razreda VII. gimnazije u Zagrebu predstavlj­ajući 20-ak učenika uključenih u Mrežu.

Kako kažu učenici, u školama žele profesiona­lnu orijentaci­ju da bi im se približile sve mogućnosti pojedinih zanimanja i da bi tako lakše shvatili čime se žele baviti. U svojim su preporukam­a istaknuli i potrebu da imaju manje domaće zadaće. Ne zato što su, kažu, lijeni ili nesvjesni važnosti pisanja domaćih zadaća, nego upravo zato što su preoptereć­eni količinom gradiva.

– Očekujemo više razumijeva­nja za ukupnu opterećeno­st učenika: većina profesora ponaša se kao da postoji samo njihov predmet i ne zanima ih koliko toga moramo učiti iz drugih predmeta. Nastavnici trebaju razumjeti da različiti učenici uče i pamte na različite načine i uvažiti to pri ocjenjivan­ju. Netko bolje govori, netko bolje piše, a netko bolje crta – svakom učeniku treba dati priliku da pokaže što može – poručila je Karla Škrlec, učenica trećeg razreda XVIII. gimnazije.

U svojim preporukam­a ističu važnost dopunske i dodatne nastave pa poručuju da treba nagraditi trud učenika i dodatno zalaganje, pogotovo ako idu na natjecanja, a prije velikih ispita željeli bi imati više sati ponavljanj­a i priprema. Jedan od važnijih problema koje ističu jest i neujednače­nost kriterija ocjenjivan­ja.

– Nažalost, ne vrijede sve petice jednako. To stvara probleme i nepravde pri upisu u srednju školu. U školama sa zahtjevnim profesorim­a četvorka ne znači nužno manje znanja, ali može učeniku onemogućit­i upis u željenu srednju školu – istaknula je Stela Tonner, učenica prvog razreda II. gimnazije u Zagrebu. Žele više stipendija i više kraćih školskih praznika tijekom godine, ali i zdravu prehranu u školama.

– Na nastavi učimo o važnosti zdrave prehrane, a u kantinama nam se nudi junk food – kažu učenici.

NEUJEDNAČE­NOST KRITERIJA OCJENJIVAN­JA JEDAN JE OD PROBLEMA S KOJIM SE SUSREĆU U ŠKOLAMA

 ??  ?? Očekujemo više razumijeva­nja za ukupnu opterećeno­st učenika; većina profesora ponaša se kao da postoji samo njihov predmet, kažu učenici iz Mreže mladih savjetnika pravobrani­teljice za djecu Helence Pirnat Dragičević
Očekujemo više razumijeva­nja za ukupnu opterećeno­st učenika; većina profesora ponaša se kao da postoji samo njihov predmet, kažu učenici iz Mreže mladih savjetnika pravobrani­teljice za djecu Helence Pirnat Dragičević
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia