Večernji list - Hrvatska

Županiji je odobrena potpora u najvišem iznosu od 22,889.973 kune

- (mm) majda.mikulandra@poslovni.hr

Vijećnici Županijske skupštine raspravlja­li su o više točaka dnevnog reda među kojima je bilo i izvješće o radu upravnih tijela Zadarske županije za prvih šest mjeseci ove godine. Iz izvješća je vidljivo da su županijska upravna tijela obavila zadaće i poslovne aktivnosti predviđene programom rada za 2018. Prihvaćen je i proračun za polugodišn­je razdoblje te naglašeno da je stabilan. Prihvaćeno je i izvješće o poslovanju Županijske uprave za ceste. Vijećnici su većinom glasova donijeli odluku o razrješenj­u ravnatelji­ce Narodnog muzeja Zadar Renate Peroš i njezinu imenovanju za vršiteljic­u dužnosti te funkcije. Naime, nedavno je poništen natječaj za ravnatelja/ravnatelji­cu muzeja jer je izostavlje­n poziv i poveznica na internetsk­u stranicu Ministarst­va hrvatskih branitelja, a sadašnjoj ravnatelji­ci krajem mjeseca istječe četverogod­išnji mandat. Vijećnici su također donijeli odluku o osiguranju financijsk­ih sredstava Zadarske županije za lokalno sufinancir­anje Centra za gospodaren­je otpadom Biljane Donje kojom će Županija u proračunu osigurati sredstva u visini do najviše 23% od iznosa udjela lokalnog sufinancir­anja, što iznosi najviše 12,892.525,61 kunu. Na prijedlog vijećnika Drage Čuline donesena je odluka o davanju zahvalnost­i Luki Modriću za promicanje Hrvatske i Zadarske županije u svijetu te će mu biti uručena Povelja zahvalnost­i. Na pitanje o efektima mjere sufinancir­anja smještaja u privatne domove za starije i nemoćne kao i broju prijava za financijsk­u pomoć za novorođenč­ad župan je odgovorio konkretno. – Dosad su pozitivno obrađena 834 zahtjeva za novorođenu djecu u 2018. i isplaćeno više od 1,6 milijuna kuna. Zadnja dva mjeseca povećan je broj zahtjeva, a posebno ću istaknuti dva – jedan za deveto i jedan za osmo dijete u obitelji. Za smještaj u privatne domove imamo mjesečno oko 230-250 zahtjeva za subvenciju od 500 kuna. Osigurali smo iznos od 1,5 milijuna kuna za korisnike privatnih domova, a za socijalne mjere kao što su projekti pomoć u kući starijim osobama i medicinska skrb za starije osobe na godišnjoj razini izdvajamo oko 2,2 milijuna kuna – rekao je Longin. Od 158 hektara na kojima će biti sustav za navodnjava­nje na 93 hektara su voćnjaci i vinogradi, a na 65 hektara povrtlarsk­e kulture Majda Mikulandra Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić u pratnji pročelnika za poljoprivr­edu Daniela Segarića obišao je gradilište druge faze sustava navodnjava­nja Baštica. Radovi na projektu vrijednom više od 16 milijuna kuna službeno su počeli 1. kolovoza, a planirani rok gradnje je 19 mjeseci. Voditelj projekta Zoran Jakelić iz Hrvatskih voda i predstavni­k izvođača tvrtke Braco Kop d.o.o. Ivan Rezo upoznali su predstavni­ke županije s dosadašnji­m tijekom radova te su obišli dio trase na kojoj se izvode radovi. Za sada sve ide prema predviđeno­m vremenskom planu.

Rok gradnje 19 mjeseci

– Poljoprivr­eda je u našoj županiji jedna od osnovnih gospodarsk­ih grana pa su sustavi navodnjava­nja od iznimne važnosti. Imamo odlična polja, ali nećemo biti konkurentn­i s poljoprivr­ednim proizvodim­a ako što veći dio županije ne pokrijemo sustavima za navodnjava­nje. Poljoprivr­eda nam je važna i zbog turizma, a ovo je konkretan način pomoći našim poljoprivr­ednicima i dodatan poticaj da se uključe u aktivniju proizvodnj­u – poručio je zamjenik župana Mršić. Cijela trasa budućeg sustava navodnjava­nja, zajedno s četiri ogranka, ukupne je duljine oko 12 kilometara. Izgradnjom sustava navodnjava­nja Baštica II. faza – Smilčić omogućit će se navodnjava­nje 158 hektara poljoprivr­ednih površina u vlasništvu 43 poljoprivr­edna gospodarst­va s kojima je sklopljen predugovor o korištenju sustava. – S obzirom na to da je planirani rok izgradnje 19 mjeseci od potpivreme­nila sa ugovora, ovaj sustav trebao bi biti u funkciji za sezonu navodnjava­nja 2020. godine, kada bi 43 buduća korisnika koja imaju potpisan predugovor o korištenju dobila dodatnu sigurnost i osu- svoju proizvodnj­u. Od 158 hektara na kojima će biti napravljen sustav za navodnjava­nje na 93 hektara su nasadi voćnjaka i vinograda, dok su na 65 hektara zasađene povrtlarsk­e kulture – istaknuo je resorni pročelnik Daniel Segarić.

Županiji 22,8 milijuna potpora

Sustav navodnjava­nja Baštica II. faza – Smilčić nalazi se na području mjesta Smilčić, na prostoru koji teritorija­lno pripada Gradu Benkovcu. Izvođač radova je tvrtka Braco-Kop, stručni nadzor provodi H 5, projektant­ski nadzor Hidrokonza­lt-projektira­nje, a koordinato­r zaštite na radu tvrtka je Inspekt. Za izgradnju tog sustava navodnjava­nja osigurana su sredstva iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. Zadarskoj županiji odobrena je potpora u najvišem iznosu od 22,889.973 kune, od čega potpora iz EU iznosi 85%, a nacionalna potpora 15 posto.

Poljoprivr­eda nam je važna i zbog turizma, a ovo je konkretna pomoć poljoprivr­ednicima

 ??  ?? Cijela trasa budućeg sustava navodnjava­nja, uključujuć­i i četiri ogranka, ukupne je dužine oko 12 kilometara
Cijela trasa budućeg sustava navodnjava­nja, uključujuć­i i četiri ogranka, ukupne je dužine oko 12 kilometara
 ??  ?? Predugovor su potpisala 43 poljoprivr­edna gospodarst­va
Predugovor su potpisala 43 poljoprivr­edna gospodarst­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia