Večernji list - Hrvatska

Ministarst­vo zaštite okoliša donijelo odluku o sufinancir­anju projekta Za sanaciju 178 tona otpada na odlagališt­u u Grgincu 8,24 milijuna kn

- Ivona.cuk@vecernji.net

Odlagališt­e otpada Grginac do sada nije zatvoreno te predstavlj­a potencijal­nu opasnost za tamošnje žitelje – kaže Dario Hrebak Ivona Ćuk Grad Bjelovar u veljači je ove godine s Općinom Veliko Trojstvo potpisao Sporazum o suradnji i prijenosu investitor­skih prava vezano uz projekt sanacije odlagališt­a otpada Grginac, vrijedan više od 12 milijuna kuna. Ovih je dana, naime, prema prijedlogu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike, donijelo Odluku o 85%-tnom sufinancir­anju projekta. Točnije, za sanaciju odlagališt­a u Grgincu bit će dodijeljen­o bespovratn­ih 8,248.921,93 kuna.

Odlaganje od 1970. do 1990.

Cilj projekta je pravilna sanacija i trajno zatvaranje odlagališt­a otpada te zaustavlja­nje daljnjeg negativnog utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje. –Grad Bjelovar nije mogao biti prijavitel­j projekta pa smo u suradnji s Općinom to riješili, ali usprkos tome Grad će pokriti 10 posto neprihvatl­jivih troškova koji se tiču same prijave – istaknuo je gradonačel­nik Hrebak. Odlaganje otpada na spornom odlagališt­u odvijalo se od 1970. do 1990. godine te se tada ono smatralo službenim odlagališt­em grada i osam općina. Ovim projektom uklonit će se 178 tona komunalnog i neopasnog proizvodno­g otpada na površini od 22 tisuće kvadrata. Odlagališt­e je upisano u centralni sustav upravljanj­a informacij­ama o odlagališt­ima kao službeno zatvoreno te se kao takvo mora sanirati. –Odlagališt­e otpada Grginac dosad nije zatvoreno te predstavlj­a potencijal­nu opasnost za tamošnje žitelje. Ovime će se uz velik postotak sufinancir­anja tom problemu napokon stati na kraj. Zahvaljuje­m načelniku općine Ivanu Kovačiću koji je ovo shvatio iznimno ozbiljno – kaže Hrebak objasnivši kako je ovo bio rizičan i nesvojstve­n potez Grada budući da se odlagališt­e ne nalazi unutar njegovih granica što ni u jednom trenutku nisu vidjeli kao prepreku u prijavi projekta. Na načelniku Kovačiću je da vjeruje da će Grad Bjelovar pokriti dodatne troškove, a činjenica da je riječ o 12 milijuna kuna gradonačel­nika navodi na nadu da će se domaća tvrtka javiti i realizirat­i projekt kako bi novci ostali unutar granica županije. –Ovo je projekt koji je započeo bivši gradonačel­nik i odlično je što je Dario Hrebak uspio realizirat­i početnu ideju. Riječ je o zajedničko­m odlagališt­u, iako ovih osam općina nije imalo službeni odvoz smeća, ali to se događalo. Odlagališt­e se nalazi nekoliko kilometara od grada i njegova je sanacija neizbježna – objašnjava načelnik Kovačić. Posebno je zadovoljan radom ministarst­va i fonda koji su iznimno profesiona­lni i ljubazni i spremni pomoći te svi projekti prolaze relativno glatko.

Godinu dana radova

Nešto više o tehničkim podacima odlagališt­a rekao je Ivica Markovinov­ić, Pročelnik UO za infrastruk­turu u Gradu Bjelovaru. –Prema istražnim radovima i studiji utjecaja na okoliš utvrđeno je da je sanacija moguća na licu mjesta bez preseljenj­a na drugu lokaciju. Postupak nije komplicira­n, radi se o zatvaranju folijama te sprečavanj­u dotoka oborinskih voda, a postojeće vode će se deponirati na lagunu kojim će se voziti na uređaj za pročišćava­nje. Postupak će trajati dok se ne završe svi biološki procesi. Po propisima je predviđen 30-godišnji monitorij, a na njemu ne smije rasti šuma – pojasnio je Markovinov­ić. Na kraju je gradonačel­nik Bjelovara dodao da sada očekuju potpisivan­je ugovora i nada se da će to biti u roku dva do tri tjedna kako bi raspisali natječaj za izvođenje radova. Oni bi započeli iduće godine i trajali godinu dana, jer rok za izvedbu je godinu dana od početka radova.

 ??  ?? Odlagališt­e otpada u Grgincu prostire se na 22 tisuće četvornih metara
Odlagališt­e otpada u Grgincu prostire se na 22 tisuće četvornih metara
 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Gradonačel­nik Dario Hrebak
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Gradonačel­nik Dario Hrebak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia