Večernji list - Hrvatska

Šesta kulturno-turistička manifestac­ija "Belišćansk­a zlatna jesen" Zlatovez 22 nacionalne kulture uz raskoš mirisa i okusa iz kotlića

Sve je počelo Pekmezijad­om, a pekmez od šljiva kuhao se u kotlu, po starinski

- Suzana Lepan Štefančić suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

– Naše je bogatstvo što ovdje, uz većinsko hrvatsko stanovništ­vo, žive i pripadnici 21 nacionalne zajednice – poručio je gradonačel­nik Burić Miris pekmeza od šljiva širio se iz kotla. Tko god je htio, mogao je zagrabiti žlicu pekmeza koji su, po starinskom receptu, kuhale članice udruge Matice umirovljen­ika grada Belišća. Pekmezijad­om u srcu Belišća otvorena je u petak 14. rujna "Belišćansk­a zlatna jesen". Ta kulturno-turistička manifestac­ija, šesta zaredom, ujedinila je gastronomi­ju, likovnost i folklor. Brojni slikari iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Mađarske okupili su se tako na dvodnevnoj Međunarodn­oj likovnoj koloniji “Panon Belišće 2018.”

Slike s motivima Belišća

Organizira­li su ju Likovna udruga "Bel-Art" i TZ grada Belišća, pod pokrovitel­jstvom Grada Belišća i Osječko-baranjske županije. Nastalo je tridesetak slika, a autori su inspiracij­u pronašli u motivima Belišća i Panonije. Osim umjetnika iz Belišća, svoj stvaralačk­i doprinos koloniji dali su i oni iz Donjeg Miholjca, Čepina, Osijeka, Kotline, Nove Gradiške, zatim članovi Cro-Art Subotica, mađarskog Pannon Dušnok, zatim gosti iz crnogorsko­g Mojkovca i makedonsko­g Radoviša. Nadalje, 55 majstora kotlića natjecalo se na 4. Državnom natjecanju u kuhanju čobanca. Dok se meso krčkalo, nastupili su tamburaški sastavi “Traženi” i “Veritas” te KUD Šokadija Bocanjevci. Najbolji čobanac skuhao je Berislav Franjić iz Bizovca, drugo je mjesto osvojio Gordan Soldo, a treće Perica Borić.

Mimohod folkloraša

Šećer na kraju bio je mimohod kulturno-umjetnički­h društava, svečanih zaprega i jahača te Međunarodn­a smotra folklora na kojoj je nastupilo 14 KUD-ova iz šest država - Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Mađarske. – Upravo to bogatstvo koje imaju rijetke sredine, kao naš mali gradić Belišće, da uz većinsko hrvatsko stanovništ­vo ovdje žive i pripadnici još 21 nacionalne zajednice, razlog je što mi volimo nazivati naš grad Belišće zlatovezom 22 nacionalne kulture – poručio je gradonačel­nik Belišća Dinko Burić. Uživalo se u prikazu folklornog bogatstva osam nacionalni­h kultura – uz KUD-ove koji njeguju hrvatsku tradiciju, nastupili su slovačko i romsko društvo iz Hrvatske, te gosti iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovin­e i Mađarske. – Veliku pažnju poklanjamo čovjeku kao pojedincu. Uvijek ističemo: dokle god u nekoj sredini živi i jedan pripadnik neke nacionalne zajednice, zavređuje poštovanje on kao pojedinac, a onda i nacionalna zajednica kojoj pripada – kazao je gradonačel­nik Burić.

majstora kotlića natjecalo se na 4. Državnom natjecanju u kuhanju čobanca. Najbolji čobanac skuhao je Berislav Franjić, drugi je Gordan Soldo, a treći Perica Borić

 ??  ?? "Belišćansk­a zlatna jesen" održava se već šestu godinu
"Belišćansk­a zlatna jesen" održava se već šestu godinu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia