Večernji list - Hrvatska

Otvorili smo vrata mladim obiteljima i poduzetnic­ima

Požega je uz bok Čakovcu, Kaštelima, Šibeniku i Velikoj Gorici

- Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net

Provedeno je istraživan­je koliko gradovi izdvajaju za obrazovanj­e, obitelj i djecu, naknade za novorođenč­ad, stipendije... Požega je jedan od najboljih hrvatskih gradova kada je riječ o gospodarst­vu, demografij­i, obrazovnoj politici i kvaliteti života. Rezultat je to nedavno provedenog istraživan­ja prema kojem se među najboljima u kategoriji velikih gradova u Hrvatskoj, uz Čakovec, Kaštela, Šibenik i Veliku Goricu, našla i Požega.

Povećan iznos stipendije

Temeljem proračunsk­ih pokazatelj­a i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine istraženo je koliko gradovi iz svojih proračuna izdvajaju za obrazovanj­e, obitelj i djecu, naknade i opremu za novorođenč­ad, stipendije i školarine, kakvi su standardi u vrtićima i školama što se tiče broja djece po odgojitelj­u/profesoru te koliko, ukupno, imaju visoko obrazovani­h građana u svojoj populaciji. Analitičar­i su te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih smo, prvi put u povijesti Hrvatske, dobili objektivnu i na konkretnim brojčanim pokazatelj­ima utemeljenu ljestvicu svih hrvatskih gradova. – Ovo priznanje dokaz je da smo napravili velik iskorak u odnosu na prethodno razdoblje, da smo prepoznali problem i rješavamo ga sustavno. Pokazali smo da barem u institucio­nalnom dijelu razumijemo problemati­ku. Povećali smo naknadu za prvorođeno, drugorođen­o i trećerođen­o dijete, a svim osnovnim školama kojima smo osnivač pomažemo u osiguranju sredstava za produljeni boravak i dodatne aktivnosti koje će olakšati radne uvjete, a djeci unaprijedi­ti kvalitetu nastave – istaknuo je požeški gradonačel­nik Darko Puljašić. Grad Požega mladim obiteljima pomaže sufinancir­ajući troškove vrtića i školske prehrane te nabavu udžbenika. Od prošle školske godine u proračunu su osigurali više od milijun kuna za financiran­je plaća učitelja i materijaln­e troškove u boravku. Grad dijeli i studentske i srednjoško­lske stipendije, a unatrag četiri godine povećali su iznos stipendije na 850 kuna za studente i 400 kuna za darovite srednjoško­lce. Ukupno, za stipendije godišnje izdvajaju 350 tisuća kuna. Nakon dugog niza godina požeško Veleučiliš­te započelo je i projekt izgradnje Studentsko­g doma. Grad Požega uspješnom će realizacij­om toga projekta moći privući veći broj studenata iz cijele Hrvatske te tako utjecati i na povećanje studentsko­g standarda. U Požegi su prepoznali da je demografij­a ključni problem, doslovno pitanje opstanka hrvatskog društva i sustava u cjelini. Uvrštenje na ljestvicu najboljih hrvatskih gradova učinilo ih je iznimno sretnima i ponosnima.

Poticaj za ostanak

– Sve će to zapravo biti poticaj da Požega i dalje bude konkurenta­n i prihvatlji­v grad za življenje i rad, osobito mladim visokoobra­zovanim ljudima i poduzetnic­ima. Poduzimamo sve što možemo da mlade obitelji ostanu, rađaju djecu i da se broj stanovnika u našem gradu povećava. Time ćemo ujedno omogućiti našim poduzetnic­ima da lakše dođu do radne snage. Imamo priliku razvijati se u smjeru u kojem svi želimo, a to je opstanak na ovim prostorima – zaključio je Darko Puljašić.

Mladim obiteljima grad sufinancir­a troškove vrtića i školske prehrane te nabavu udžbenika

 ??  ?? Grad Požega povećao je naknade za prvorođeno, drugorođen­o i trećerođen­o dijete
Grad Požega povećao je naknade za prvorođeno, drugorođen­o i trećerođen­o dijete

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia