Večernji list - Hrvatska

Nema razloga da jednoga dana Ivan i ja ne zaigramo zajedno na dulji rok

Ivan Dodig i Mate Pavić osvojili su turnir u kineskom Chengduu

- Anton.filic@vecernji.net

Uz trofej, Dodig i Pavić su dobili po jednu plišanu pandu, podijelit će 57.990 američkih dolara, a bogatiji su i za po 250 ATP bodova Anton Filić U svom četvrtom zajedničko­m finalu Ivan Dodig i Mate Pavić osvojili su drugi naslov. Lani su otišli do kraja na turniru iz kategorije ATP 500 u Hamburgu, a ove su godine trijumfira­li u kineskom gradu Chengduu (ATP 250), pobijedivš­i u finalu Amerikanca Austina Krajiceka i Indijca Jeevana Nedunchezh­iyana sa 6:2, 6:4 za sat i dvije minute igre.

Kina kao pokus za Lille

Uz trofej, dobili su po jednu plišanu pandu, podijelit će 57.990 američkih dolara, a bogatiji su i za po 250 ATP bodova. Pavić će ostati na visokom četvrtom mjestu u poretku igrača parova, ali će zato Dodig napredovat­i za dvije pozicije i s 24. doći na 22. mjesto. Iako su suradnju započeli još 2012. godine kada je danas 25-godišnji Mate tek počinjao karijeru teniskog profesiona­lca, tad još orijentira­n prije svega na mečeve u pojedinačn­oj konkurenci­ji, Dodig i Pavić nastupali su zapravo vrlo rijetko zajedno. Ali kad bi se već uparili, onda su bili vrlo uspješni, čemu su potvrda i dva finala na ATP turniru u Zagrebu: 2012. i 2013. godine. – Ne znam kad ćemo sljedeći put zaigrati zajedno, ali igramo sve bolje i bolje. I uvijek kad smo zajedno želimo otići do kraja – kaže Mate Pavić. U međuvremen­u su se i jedan i drugi izborili za status ponajbolji­h igrača parova. Ivan je bio četvrti na listi, a Mate je, kao prvi Hrvat u povijesti, čak i predvodio popis igrača parova. Pa je tako Međugorcu ovo u Kini bio 11. trofej u 25. finalu (Dodig je, osim toga, jedan naslov osvojio i u pojedinačn­oj konkurenci­ji), a Splićaninu 13. trofej u 30. finalu. No osvajali su ih uglavnom s drugim partnerima: Dodig ponajviše s Brazilcem Marcelom Melom, a Pavić s Austrijanc­em Oliverom Marachom s kojim i trenutačno nastupa. – Imali smo loš tajming. Kad je on imao partnera, ja nisam, sad ja imam partnera, a on nema. No znam da su vrata otvorena s obje strane, nema razloga da jednoga dana ne zaigramo zajedno na dulji rok – napominje Pavić o suradnji s Dodigom. Slično nam je o tome govorio i Ivan Dodig koji je u posljednje vrijeme prilično lutao u izboru partnera za nastupe u kombinacij­i. Voljan je još neko vrijeme čekati Matu za trajniju suradnju, a to je dobro i za hrvatsku reprezenta­ciju jer je u ovom trenutku to naš najbolji par. Iako Mate za nacionalnu vrstu u Davisovu kupu još nije postigao nijednu pobjedu, ima samo četiri poraza. No jednom će valjda i tom nesretnom nizu doći kraj, najbolje bi bilo da se to dogodi već u finalu s Francuskom u Lilleu (od 23. do 25. studenoga). Nastup u Kini bio je samo još jedan pokus za taj najvažniji ispit ovog para.

Veliki su adut za OI u Tokiju

No, kako je Mate mlad, a i Dodig ima samo 33 godine, njih dvojica bi mogla biti i naš veliki adut za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Mi već imamo tradiciju osvajanja olimpijski­h medalja u teniskim parovima: Goran Ivanišević i Goran Prpić 1992. godine u Barceloni te Ivan Ljubičić i Mario Ančić 2004. u Ateni već su se okitili broncama. Iako nisu baš blistali ovaj tjedan (pobjeđival­i su i kad nisu igrali najbolje), Dodig i Pavić su u 10-milijunsko­m Chengduu dokazali da su na dobrom putu. No, osim njih dvojice, mi imamo još puno kvalitetni­h igrača parova pa će tako Dodig sljedeći tjedan na turniru u Pekingu (ATP 500) igrati u paru s Nikolom Mektićem, dok će se Pavić na istom turniru vratiti Marachu s kojim je već osigurao nastup na završnom Mastersu parova u Londonu. Čak je moguć i polufinale između Dodiga i Mektića s jedne i Pavića i Maracha s druge strane.

 ??  ?? Dodig i Pavić u finalu u Chengduu pobijedili su Amerikanca Austina Krajiceka i Indijca Jeevana Nedunchezh­iyana
Dodig i Pavić u finalu u Chengduu pobijedili su Amerikanca Austina Krajiceka i Indijca Jeevana Nedunchezh­iyana
 ??  ?? Hrvatski Davis kup izbornik Željko Krajan može biti zadovoljan svojim parovima je pobjeda i poraza Dodiga i Pavića kada su igrali zajedno. Dva poraza imaju u Davisovu kupu, četiri na ATP Touru. No imaju i dva naslova
Hrvatski Davis kup izbornik Željko Krajan može biti zadovoljan svojim parovima je pobjeda i poraza Dodiga i Pavića kada su igrali zajedno. Dva poraza imaju u Davisovu kupu, četiri na ATP Touru. No imaju i dva naslova
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia