Večernji list - Hrvatska

Odredite vrijeme koje djeca provode na tabletu, računalu i mobitelu!

-

Današnja djeca odrastaju s tehnologij­om, ali ona može biti štetna ako se s njom pretjera. No, gdje i kako povući granicu?

Povremeno igranje i uživanje u sadržajima koji su stvoreni baš za djecu nije razlog za brigu, ali ako djeca većinu vremena provode uz ekrane, ograničava­nje tog vremena i nije loša ideja.

Ako vam u tome treba pomoć ili ne želite opominjati dijete kako je isteklo vrijeme koje može provesti sa zaslonom, postoje različita softverska rješenja koja vam mogu pomoći u tome. Svaki operativni sustav nudi aplikacije koje ograničava­ju vrijeme na određenom tabletu ili pametnom telefonu, postoje i rješenja koja pokrivaju odjednom sve telefone, tablete i računala dostupna djetetu ScreenLimi­t je rješenje koje se jednostavn­o instalira na iOS, Android i Amazonove uređaje, kao i na računala s Windows operativni­m sustavom. Funkcionir­a kao sat koji odbrojava vrijeme koje dijete može provesti na internetu, a poseban je po tome što se vrijeme sinkronizi­ra na svim uređajima na kojima je instaliran. Iako aplikacije mogu pomoći u određivanj­u granica, imajte na umu da je to samo dio posla najbitnije je s djecom provesti dovoljno vremena, motivirati ih da se igraju s prijatelji­ma i objasniti im čemu ograničava­nje vremena koje provedu u digitalnoj igri.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia