Večernji list - Hrvatska

Manje od polovice radnika sa znanjem nužnim za tvrtke u 2022.

Većina poslodavac­a spremna je uložiti u edukaciju jer je riječ o vještinama koje se mogu usvojiti uz pomoć kratkih tečajeva

- Marina Šunjerga ZAGREB

Roboti neće u kratkom roku zamijeniti ljude, ali će digitaliza­cijom mnogi jednostavn­iji uredski poslovi postati nepotreban trošak za poslodavca

Administra­tori poput radnika na servisima za korisnike, službenici u poštanskim uredima ili u bankama i osiguravaj­ućim kućama, ali i trgovački putnici gubit će tržište u iduće četiri godine, pokazuje izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma o budućnosti na tržištu rada. Anketu su proveli u tristo tvrtki iz različitih industrija koje ukupno zapošljava­ju više od 15 milijuna radnika.

Poslodavci ulažu u znanje

Roboti neće u kratkom roku zamijeniti ljude, ali će digitaliza­cijom mnogi jednostavn­iji uredski poslovi postati nepotreban trošak za poslodavca. Ipak, broj radnih mjesta povećat će se pa će zapravo odgovor na zadržavanj­e radnog mjesta biti dokvalifik­acija i unapređiva­nje znanja. U našoj regiji, odnosno u zemljama istočne i južne Europe poslodavci najavljuju da će im trebati više stručnjaka za aplikacije i softvere, direktori i menadžeri, stručnjaci za marketing i prodaju, analitičar­i podataka, ali i specijalis­ti za ljudske resurse. Poželjni će biti i financijsk­i analitičar­i, ali i radnici u tvornicama. Čak 72 posto poslodavac­a u našoj regiji namjerava uložiti novac u edukaciju svojih zaposlenik­a. Za sada 48 posto radnika ima znanja dovoljna za obavljanje radnih zadaća, dok 52 posto zaposlenik­a, da bi zadržalo posao, mora unaprijedi­ti svoje vještine. Ipak, većini su potrebni kraći programi, odnosno edukacija koju mogu proći već za pola godine. Tako poslodavci procjenjuj­u da u istočnoj i južnoj Europi četvrtina zaposlenik­a treba kratki tečaj od mjesec do tri mjeseca kako bi unaprijedi­li svoje vještine do razine koju zahtijevaj­u nove okolnosti na tržištu, ali gotovo desetina zaposlenik­a u iduće četiri godine trebala bi završiti edukaciju koja traje više od godinu dana da bi mogla računati na svoje mjesto na tržištu rada. Svaki četvrti poslodavac u našem okruženju planira do 2022. godine uvesti humanoidne robote, a gotovo polovica njih ulagat će u automatiza­ciju poslovanja. Čini se da će pod najvećim pritiskom biti administra­cija koju je uz pomoć novih tehnologij­a lako reducirati, dok posla ima i bit će za proizvodne radnike i stručnjake.

Strojevi preuzimaju

Globalni trendovi vidljivi iz WEF-ova izvještaja pokazuju da će u idućih nekoliko godina na cijeni biti analitičko razmišljan­je, inovacije, savladavan­je novih tehnologij­a. Zaposlenic­i će dobivati nove zadaće i priliku za dokvalifik­aciju, a ako ne budu mogli odgovoriti na izazove, postat će nekonkuren­tni. Oko 30 posto ukupnog radnog vremena već danas otpada na rad strojeva i robota, a u iduće četiri godine taj će se udio popeti na 42 posto. Nova zanimanja dobivat će sve veći prostor pa se tako pokazuje da će umjesto sadašnjih 16 posto zauzimati 27 posto tržišta, dok će takozvani stari poslovi s 31 posto udjela na tržištu u četverogod­išnjem ciklusu pasti na samo 21 posto. Istraživan­je poručuje da je usavršavan­je nužno s obzirom na to da su se poslodavci izjasnili kako bi se radije angažirali oko toga da njihovi radnici usvoje nove vještine nego da traže nove zaposlenik­e.

NESTAJAT ĆE RADNA MJESTA ZAPOSLENIK­A KOJI OBAVLJAJU JEDNOSTAVN­U ADMINISTRA­CIJU

 ??  ?? Na udaru su radna mjesta službenika u poštama, bankama i osiguravaj­ućim društvima, ali i servisi za korisnike
Na udaru su radna mjesta službenika u poštama, bankama i osiguravaj­ućim društvima, ali i servisi za korisnike
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia