Večernji list - Hrvatska

Postupak protiv ginekologa još traje

-

Postupak protiv dr. Nikole Kolaka i dalje je u tijeku, ni nakon dvije i pol godine nema rješenja, a dr. Kolak i dalje je zaposlenik vinkovačke bolnice

Od svibnja 2016. godine traje postupak protiv dr. Nikole Kolaka pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore pokrenut nakon nalaza inspekcije Ministarst­va zdravstva kojim je utvrđeno da liječnik nije prepoznao fetalnu patnju i da nije vodio porod prema suvremenoj porodničko­j praksi.

Zaposlenik bolnice

Taj nalaz inspekcija je donijela nakon što je, podsjetimo, u javnost izašla Matea Janković, mlada rodilja čije je dijete preminulo netom nakon poroda u vinkovačko­j bolnici koji je vodio spomenuti ginekolog. Njezina je priča izazvala potom i niz svjedočenj­a drugih žena o iskustvima s poroda, pa tako i iz vinkovačke bolnice. No na slučaj Janković po inspekcijs­kom nalazu reagirala je Hrvatska liječnička komora najavom pokretanja postupka protiv dr. Kolaka. Taj postupak, odgovorili su nam iz Komore, i dalje je u tijeku. Iz vinkovačke bolnice odgovorili su nam pak da je dr. Kolak njihov zaposlenik.

– Možemo vam odgovoriti kako službeni postupak vezan za smrt bebe rodilje Matee Janković iz 2016. godine još nije okončan, a dr. Nikola Kolak zaposlenik je Opće županijske bolnice Vinkovci. Napominjem­o da ovom trenutku ne postoje nikakvi pravni razlozi za pokretanje disciplins­kog postupka ili izricanje stegovnih mjera spomenutom liječniku – odgovor je iz vinkovačke bolnice.

Svjedočenj­a rodilja

Izuzev inspekcijs­kog nalaza Ministarst­va zdravstva, Matea Janković tada je, podsjetimo, opisivala i grub, uvredljiv način komunikaci­je koji je doživjela tijekom poroda. S istim iskustvom potom su se javile i druge žene, a pokrenuta je i Facebook stranica s takvim svjedočenj­ima. Ukratko i uvjetno rečeno, prava trudnica, odnosno rodilja postala su javnom temom, rađeno je potom i istraživan­je koje je u konačnici i potvrdilo ova svjedočenj­a. Vinkovački slučaj ni gotovo dvije i pol godine kasnije nema nikakav epilog. Ivana Rimac

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia