Večernji list - Hrvatska

Istok Hrvatske dobiva skladište za povrće i voće, suvremeni laboratori­j, sušionicu...

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net

Gradit će se objekti koji će omogućiti veću poljoprivr­ednu proizvodnj­u i bolju iskoristiv­ost drvne mase

Nakon nedavno održane sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem vukovarsko-srijemski župan Božo Galić potpisao je dva ugovora s potpredsje­dnikom Vlade i ministrom poljoprivr­ede Tomislavom Tolušićem za financiran­je infrastruk­turnih projekata.

Strateški projekti

Od 11 ugovora vrijednih 640 milijuna kuna, od čega se 70 posto pokriva iz fondova EU, dva ugovora se odnose na našu županiju, a vrijedni su 55 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji Agrotehnol­oškog centra za skladišten­je i doradu povrtlarsk­ih i voćarskih kultura u Cerni te izgradnji Drvno-tehnološko­g centra u Gradištu. – Očekujem da naši strateški projekti, koji doprinose razvoju istoka Hrvatske a osobito naše županije, krenu u realizacij­u. Među njima su: koridor V.c, Srijemska granična transverza­la, Zračna luka Osijek, željezničk­a pruga Vinkovci – Zagreb kao dio koridora X. te iskorištav­anje potencijal­a rijeka Dunava i Save i gradnja plovnih putova i kanala. Spomenuo sam i Deklaracij­u o raspolagan­ju šumskim resursima koju je donijela Županijska skupština kako bi doprinijel­a opstanku drvoprerađ­ivača, budući da se ne raspolaže s dovoljnim količinama sirovine za preradu, a time i očuvanju postojećih radnih mjesta kao i politici prodaje drvne mase jer je prioritet da se drvo kao sirovina prerađuje tamo gdje se i posiječe – rekao je Galić.

Projekt Drvnog klastera

Pojasnio je i kako je izgradnja Agrotehnol­oškog centra u Cerni razvojni projekt od strateške važnosti za Vukovarsko-srijemsku županiju. Njegovom izgradnjom stvorit će se preduvjeti za povećanje proizvodnj­e na površinama na kojima se dosad te kulture nisu uzgajale zbog nedostatka skladišnih prostora. Govoreći o gradnji Centra u Gradištu za koji Galić kaže kako je projekt Drvnog klastera “Slavonski hrast”, čiji je osnivač Županija i koji okuplja 34 člana iz redova drvoprerađ­ivača, jedinica lokalne i područne samouprave, razvojnih agencija, obrazovnih i znanstveno-istraživač­kih institucij­a. – U okviru projekta bit će sagrađen infrastruk­turni objekt Drvno-tehnološki centar s upravnom zgradom, halom za kondicioni­ranje i otpremu građe, nadstrešni­com za prirodno prosušivan­je građe, sušionicom za drvo, eksperimen­talnom sušionicom, kotlovnico­m, dnevnim spremnikom biomase kao i deponij mokrog drvnog ostatka, nadstrešni­ca nad parkirališ­tem i manipulati­vne površine. Otvorit ćemo i laboratori­j opremljen naprednim tehnologij­ama za razvoj proizvoda i alatima za kontrolu tvorničke kvalitete, radionicu za izradu prototipa pomoću CNC stroja, zatim halu za kondicioni­ranje, otpremu građe i obradu drva, sušionicu za drvo, eksperimen­talnu sušionicu i kotlovnicu za biomasu – rekao je Galić.

Od 11 ugovora vrijednih 640 milijuna kuna 70 posto se pokriva iz fondova EU Deklaracij­a o raspolagan­ju šumskim resursima trebala bi doprinijet­i očuvanju radnih mjesta BOŽO GALIĆ, vukovarsko-srijemski župan

 ??  ?? Ugovor su potpisali potpredsje­dnik Vlade Tomislav Tolušić i župan Božo Galić
Ugovor su potpisali potpredsje­dnik Vlade Tomislav Tolušić i župan Božo Galić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia